Sivua päivitetty 10.12.2021

Opi marjoista, sienistä ja yrteistä hauskalla tavalla!

Kokoamme tänne tulostettavaan (A4) muotoon Arktiset Aromit ry:n eri hankkeissa aikaisempina vuosina painettuja materiaaleja esimerkiksi varhaiskasvatuksen, alakoulujen sekä lapsiperheiden käyttöön. Sivun alaosassa olevalla lomakkeella voit myös halutessasi lähettää meille palautetta.

Syötävän hyvät -oppaat

Nämä pienet oppaat sekä syötävän hyvä piilopaikka -luonnontuotekortit, väritys- ja puuhatehtävät yhdessä mahdollistavat hauskan ja helpon tavan tutustua metsänantimiin.

marjaopas2020.gif

Opi tunnistamaan syötävän hyvät luonnonmarjat -opas, jossa esitellään kuusi tavallisinta syötävää marjaa. 

Vinkki! Tulosta sivut A4 -paperille. Leikkaa vaakakatkoviivojen kohdalta sivuaukeat ja taita sitten pystykatkoviivojen kohdalta sivuaukeamat keskeltä. Liimaa sivut kansilehden sisälle niin, että saat pienen oppaan.

Opi tunnistamaan syötävän hyvät luonnonmarjat

sieniopas2020.gif

Opi tunnistamaan syötävän hyvät luonnonsienet -opas, jossa esitellään neljä helposti tunnistettavaa luonnonsientämme. 


Vinkki! Tulosta sivut A4 -paperille. Leikkaa vaakakatkoviivojen kohdalta sivuaukeat ja taita sitten pystykatkoviivojen kohdalta sivuaukeamat keskeltä. Liimaa sivut kansilehden sisälle niin, että saat pienen oppaan.

Opi tunnistamaan syötävän hyvät luonnonsienet

luontoretki2020.gif

Syötövän hyvä luontoretki -opas sisältää ideoita lasten kanssa retkeilyyn, luonnossa kokkailuun sekä esimerkkejä luonnon tarjoamista elämyksistä ja luontoleikeistä. 

Vinkki! Tulosta sivut A4 -paperille. Leikkaa vaakakatkoviivojen kohdalta sivuaukeat ja taita sitten pystykatkoviivojen kohdalta sivuaukeamat keskeltä. Liimaa sivut kansilehden sisälle niin, että saat pienen oppaan.

Syötävän hyvä luontoretki

 

Syötävän hyvät väritys- ja puuhatehtävät

loruja_varitystehtäviä.gif

Marjapeli

Pieni lautapeli, jossa tehtävänä pelaajilla on toimittaa tilhen pihlajanmarjapaketti Polly papukaijalle kaukaiseen maahan mahdollisimman nopeasti. Matkalla pelaajat tapaavat kuitenkin eläinystäviä, jotka välillä viivyttävät tai jouduttavat matkaa. Peliin tarvitaan noppa, pelinappulat ja vähintään kaksi osallistujaa. Pelissä edeteään nopan osoittama silmäluku kerrallaan. Voittaja on ensimmäisenä Pollylle pihlajanmarjat toimittanut pelaaja.
Tulosta A4-kokoinen marjapeli

Loruile ja väritä

Askartele oma Syötävän hyvä muistipeli

Syötävän hyviä väritys- ja puuhatehtäviä luonnonmarjoista

Syötävän hyviä väritystehtäviä luonnonsienistä

Syötävän hyviä väritystehtäviä luonnonyrteistä

 

Syötävän hyvä piilopaikka -kortit

piilopaikka.gif

Piiloleikin avulla lapset oppivat tunnistamaan luonnon antimia. Samalla selviää missä ihanat herkut luonnossa kasvavat ja mitä kaikkea maukasta ruokaa  niistä voi valmistaa. Syötävän hyvän piilopaikan voitte löytää yllättävästäkin paikasta!

Tulosta (20 x 20 cm) kortit marjoita (7 kpl), sienistä (2 kpl) ja yrteistä (2 kpl) ja leikkaa irti. Liimaa kuvakortti ja vastaava info vastakkain. Liimaamalla pahvin väliin, saat korteista vahvemmat. Laminoimalla tai kontaktimuovilla päällystämällä kortit kestävät vielä monta kertaa pidempään.

Syötävän hyvä piilopaikka -kortit

Marjaperheen puuhavihko

puuhavihko2020.gif

Väritys- ja puuhatehtäviä lapsille.

Marjaperheen puuhavihko

Kalle Nallen puuhakas viikko

nallen_puuhakas_viikko2020.gif

Kalle Nalle on pieni karhukoulun oppilas, joka haluaa kertoa sinulle mitä on oppinut ja puuhaillut yhden viikon aikana.

Kalle Nalle kutsuu nyt sinut mukaan harjoittelemaan laskemista puolukoilla sekä tunnistamaan kellonaikoja.

Sinäkin voit kertoa viikon hauskimmista tapahtumista kirjoittamalla, piirtämällä tai askartelemalla.

Voi hyvin joka päivä -Kalle Nallen puuhakas viikko 

Mainiot metsänantimet -muistipeli

kallenalle_muistipeli2020.jpg

Kalle Nalle syö viikon jokaisena päivänä 2 desilitraa marjoja, joka on noin juomalasillisen verran. Tulosta muistipelikortit ja lähde ystäväsi ja Kalle Nallen kanssa luontoretkelle metsään keräämään Nallelle koko viikon marjat muistipelin avulla.

Mainiot metsänantimet -muistipeli

Seikkailu marjametsässä -satu

marjasatu2020.jpg

Luontoaiheiset sadut herättävät kiinnostusta luontoa kohtaan ja toimivat hyvänä inspiraation lähteenä luonnon kokemiselle esimerkiksi marjaretkillä. Terveellisten antimien lisäksi luonto tarjoaa myös lasten mielikuvituksen käyttöön loputtoman aarre-arkkunsa. 

Venla ja Ville ovat muuttaneet vasta Korpikylään ja kaipaavat nyt kovasti uusia leikkikavereita sekä jotain hauskaa tekemistä.
Pian luonnon ympäröimältä kotipihalta alkaakin yllättävän hurja seikkailu, kun vain ensiksi uskaltaa maistella mielikuvitusmarjahilloa....

Vinkki! Tulosta A4 -arkeille ja taita paperit keskeltä ja liimaa sivut kansilehden sisälle niin, että saat A5-kokoisen satuvihkosen.

Venlan ja Villen seikkailu marjametsässä

Muistipeli luonnonantimista

muistipeli_verkkojulkaisu2020.gif

Askartele muistipeli luonnonantimista.
Kaksi A4-arkkia, joissa kummassakin 15 kuvaa. Tulosta sivut tuplana, leikkaa kortit ja liimaa kartongille tai pahville. Päällystämällä kortit kontaktimuovilla saat niistä kestävämmät.

Askartele muistipeli luonnonantimista

Lorupussileikki luonnonmarjoista

luontolorut_teksti.gif

LuontoLoru -kortit, joita voit käyttää Lorupussi -leikin tapaan. Korteissa on kymmenen syötävää luonnonmarjan kuvaa ja lorua.

Tulosta ja leikkaa kortit irti. Liimaa kuvakortti ja vastaava loru vastakkain. Liimaamalla pahvin väliin, saat korteista vahvemmat. Laminoimalla tai kontaktimuovilla päällystämällä kortit kestävät vielä monta pelikertaa pidempään. 

LuontoLorut -kortit (pdf)

luontoloru_arvoituksia_teksti.gif

LuontoLoruArvoituksia -kortteja, joita voit käyttää Lorupussi -leikin tapaan. Korteissa kahdeksan syötävän luonnonmarjan kukan tai varvun kuvaa sekä arvoitus, jonka perusteella yritetään tunnistaa kyseisen marjan nimi. 

Tulosta ja leikkaa kortit irti. Liimaa kuvakortti ja vastaava arvoitus vastakkain. Liimaamalla pahvin väliin, saat korteista vahvemmat. Laminoimalla tai kontaktimuovilla päällystämällä kortit kestävät vielä monta pelikertaa pidempään. 

LuontoLoruArvoituksia -kortit (pdf)

Villiruoka on villi juttu

villiruoka_ak_2020.jpg

Villiruoka saattaa tuoda sinulle ihan uusia ja villejä makuelämyksiä. Maista siis ennakkoluulottomasti useita kertoja, ja päätä itse mistä pidät. Harjoitus tekee villiruoan maistajamestarin!

Villiruoka on villi juttu -aineisto on tarkoitettu lähinnä alakoulujen opetustyön tueksi.

Villiruoka on villi juttu

 

Aistit apuna luonnossa

aistirata_ohjaajanopas_verkkotulostus2020.jpg

 

Lapset oppivat parhaiten elämyksellisistä kokemuksista. Tehokkainta oppiminen on heidän päästessään tutkimaan, kokeilemaan, maistamaan ja havainnoimaan itse uusia asioita. Näkö-, haju-, tunto-, kuulo- ja makuaistiaan käyttämällä lapset oppivat uusia asioita myös luonnontuotteista ja niiden valmistuksesta ruoaksi. 

Aistit apuna luonnossa -retken ohjaajan opas sopii esikoulu- ja alakouluikäisten lasten luontoretkien vetäjille ja opettajille luonnontuotteiden ja monipuolisen ravitsemuksen opetusmateriaaliksi.

Aistit apuna luonnossa ohjaajan opas

aistirata_harjoituksia_verkkotulostus2020.gif

Aistit apuna luonnossa ohjaajan oppaan harjoitusten tehtävät voit tulostaa täältä. Tehtävät on tarkoitettu esikoulu- ja alakouluikäisille.

Aistit apuna luonnossa harjoitustehtäviä

   

 

Nuori luonto -aineistoa

nuori_luonto_ohjaajanopas-1.jpg

Tämä opas on tarkoitettu lasten retkien ohjaajille luonnontuotteiden opettamisen tueksi.
Lapselle luontoretki on elämys ja samalla opettavainen kokemus. Kasveihin tutustuminen niiden alkuperäisissä kasvupaikoissa on tehokkaampi tapa oppia kuin kirjat. Retkien avulla lapsille voidaan myös opettaa ympäristövastuullisuutta ja luonnon havainnointia.

Vinkki! Tulosta A4 -arkeille ja taita paperit keskeltä ja liimaa sivut kansilehden sisälle niin, että saat A5-kokoisen oppaan.

Nuori Luonto retkenohjaajanopas (pdf)

metsaseikkailu_marjat-1.jpg

Luori Luonto -retkenohjaajan oppaan oheismateriaalina voit tulostaa Syötävän hyvä metsäseikkailu -tarinan, jossa tutustutaan Jalmari Jänöseen, jonka suuren haaveen metsänhenki Aurinkoinen voi ehkä totetuttaa...

Lähde lasten kanssa Jänösen mukaan marjametsään.

Vinkki! Tulosta A4 -arkeille ja taita paperit keskeltä ja liimaa sivut kansilehden sisälle niin, että saat A5-kokoisen satuvihkosen.

Syötävän hyvä metsäseikkailu - marjat (pdf)

metsaseikkailu_yrtit_sienet-1.jpg

Luori Luonto -retkenohjaajan oppaan oheismateriaalina voit tulostaa Syötävän hyvä metsäseikkailu -tarinan, jossa Herra Herkkutatti tutustuttaa sinut sienimetsään ja Oskari Orava kerää salaattiainekset luonnosta.

Tutustu lasten kanssa syötäviin luonnonsieniin ja -yrtteihin hauskalla tavalla.

Vinkki! Tulosta A4 -arkeille ja taita paperit keskeltä ja liimaa sivut kansilehden sisälle niin, että saat A5-kokoisen satuvihkosen.

Syötävän hyvä metsäseikkailu - yrtit & sienet (pdf)

Lasten kokkausohjeita  

lasten_kokkausvihko.jpg

Kokkausvihkossa viisi helppoa ja herkullista lasten itse testaamaa marjaohjetta: mustikkamaito, santaberry (puolukka) smoothie, lakkajäde, vadelmarahka ja marjamuffinssit.

Lasten oma kokkausvihko

 

Palautelomake

Luonto tarjoaa terveellisten antimien lisäksi lasten mielikuvituksen käyttöön loputtoman aarre-arkkunsa.
Toimimme lähinnä hakerahoituksen turvin ja tällä hetkellä meillä ei ole menossa lapsiin kohdistuvia hankkeita, mutta katsomme miten tulevaisuudessa voisimme mahdollisesti jälleen tukea lasten luontokasvatusta, siksi palautteenne ja toiveenne ovat meille tärkeitä. 

Terveiseni/toiveeni Arktiset Aromit ry:lle


Sähköpostiosoite

(Emme lähetä mainospostia. Olemme yhteydessä vain, jos asia koskee lähettämäänne palautetta)