Marjastus_on_koko_perheen_harrastus_MG_0071_1000pix.jpg

Kuva: Arktiset Aromit ry

Marjastamassa - kirjoituskilpailu ja muistitietokeruu 16.5.-15.8.2022

Luonnonmarjojen poiminta on olennainen osa suomalaisuutta. Vuosikymmenten saatossa marjastus on säilyttänyt suosionsa melko hyvin, ja nykyisinkin yli puolet suomalaisista käy vuosittain marjassa. Nykyisin myös monet ulkomaalaiset marjastavat metsissämme. Silti luonnonmarjoja jää joka vuosi keräämättä satoja miljoonia kiloja.

Marjastusinnokkuutta nostaakseen Arktiset Aromit ry on järjestänyt jo kolmena peräkkäisenä vuotena Marjakaveri-kampanjan. Tämä muistitietokeruu on osa tämänvuotista kampanjaa.

Millainen on sinun marjastustarinasi?

Keräämme kaikenikäisten ihmisten marjastustarinoita ja -kokemuksia ympäri Suomea. Voit kertoa jostain yksittäisestä marjastusretkestä, joka on jäänyt erityisen hyvin mieleen, tai tyypillisestä marjaretkestäsi tai yleisemmin marjaretkistäsi ja -muistoistasi. Toivottavaa olisi, että sitoisit marjastustarinasi aikaan ja paikkaan:

 • milloin kertomasi marjastusretki tapahtui (esim. millä vuosikymmenellä)?
 • minkä ikäinen (suurin piirtein) olit tuolloin?
 • missä päin Suomea olit marjastamassa?

Voit käyttää apunasi esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

 • mitä marjoja olit poimimassa?
 • millainen oli satotaso?
 • kenen kanssa olit marjastamassa vai olitko liikkeellä yksin?
 • miten pitkään marjaretkesi kesti?
 • minkä verran keräsit marjoja?
 • poimitko käsin vai poimurilla?
 • keräsitkö marjoja omaan käyttöön, myyntiin vai lahjoititko niitä kenties muille? vai oliko marjastuksen motiivina virkistäytyminen?
 • sattuiko marjaretkellä jotain kommelluksia tai yllätyksiä?
 • mitä tunteita marjastus sinussa herätti?

Voit myös yleisemmin pohtia, mitä marjastus merkitsee sinulle ja onko marjastuksen merkitys muuttunut ajan myötä. Otamme mielellämme vastaan myös valokuvia.

Keruun järjestävät Arktiset Aromit ry ja Itä-Suomen yliopiston metsätieteiden osasto. Kirjoitukset tullaan arkistoimaan kulttuuriperintöä tallentavaan arkistoon, ja arkistoinnista on alustavasti keskusteltu Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkiston kanssa.

Arktiset Aromit ry ja Itä-Suomen yliopisto käyttävät aineistoa marjastukseen liittyvässä viestinnässä sekä tutkimuksellista tarkoitusta ja suomalaisen kulttuuriperinnön dokumentointia varten.

Tiedotamme keruun tuloksista syksyllä 2022 ja arvomme vastaajien kesken kirjapalkintoja. Tämän lisäksi raati valitsee kolme parasta tarinaa, joiden kirjoittajat julkistetaan Arktiset Aromit ry:n 30-vuotisjuhlassa vuonna 2023. Parhaiden tarinoiden kirjoittajiin ollaan yhteydessä heti valinnan jälkeen ja heidät palkitaan tuotepalkinnoilla.

Vastausohjeet

Kirjoita omalla kielelläsi ja tyylilläsi. Otamme vastaan vain ennen julkaisemattomia kirjoituksia. Mikäli lähetät valokuvia, voit kirjoittaa marjastustarinan loppuun lisätietoa kuvista (esim. miltä vuodelta kuva on ja miten kuva liittyy tarinaan).

Lähetä vain sellaista teksti- ja valokuva-aineistoa, jonka lähettämiseen sinulla on oikeus ja/tai lupa. Kannustamme myös sukupolvien väliseen yhteistyöhön: mikäli et jaksa tai pysty kirjoittamaan, pyydä rohkeasti apua nuoremmilta sukulaisiltasi tai tuttaviltasi.

Pyydämme lähettämään kirjoituksen nimellä, mutta anna myös nimimerkki, jota käytämme tulosten raportoinnin yhteydessä. Myöhemmin tulemme luovuttamaan aineiston arkistoitavaksi kulttuuriperintöä tallentavaan arkistoon, ja tähän kysymme sinulta luvan.

Lähetä kirjoituksesi viimeistään 15.8.2022

 • sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen: marjut.turtiainen@arktisetaromit.fi tai
 • postitse osoitteeseen: Marjut Turtiainen, Arktiset Aromit ry, c/o Itä-Suomen yliopisto, metsätieteiden osasto, PL 111, 80101 Joensuu

Merkitse sähköpostin aihekenttään / kuoreen tunnus ”Marjastamassa”.

Liitä mukaan lupa lähettämäsi aineiston julkaisemiseen ja/tai arkistoimiseen kulttuuriperintöä tallentavaan arkistoon nimellä tai nimimerkillä sekä yhteys- ja taustatiedot esimerkiksi sivun alalaidasta löytyvällä lomakkeella.

Mikäli lähetät vastauksesi sähköpostitse, tallenna ensin lomake omalle tietokoneellesi; tietojen täyttämisen ja tallentamisen jälkeen lisää lomake sähköpostiviestin liitteeksi.

Mikäli lähetät vastauksesi postitse, voit täyttää tiedot tulostettuun lomakkeeseen, jonka allekirjoitat, tai vaihtoehtoisesti voit ilmaista suostumuksesi aineiston julkaisemiseen ja/tai arkistoimiseen (nimellä tai nimimerkillä) sekä yhteys- ja taustatietosi erillisellä paperilla, jonka allekirjoitat.

Lisätietoja: 

Marjut Turtiainen, puhelin 044 493 6719, sähköposti marjut.turtiainen(a)arktisetaromit.fi

Ladattavat tiedostot

Lupalomake (doc, A4, linkki avautuu uuteen ikkunaan tai aloittaa tiedoston lataamisen)

Lupalomake (pdf, A4, linkki avautuu uuteen ikkunaan)

Tulostettava esite (pdf, A4, linkki avautuu uuteen ikkunaan)

Osallistutko tapahtumaan, jossa voisit markkinoida kampanjaamme?

Lataa tästä A5-kokoinen esite jaettavaksi (pdf, A4-arkki, jossa kaksi esitettä, linkki avautuu uuteen ikkunaan)

Vai voisitko kenties markkinoida kampanjaamme omissa somekanavissasi?

Lataa tästä kuvaoriginaali (png) ja malliteksti (word) postauksia varten. Linkit avautuvat uuteen ikkunaan.