Poimintaohjeet

Suomessa jokamiehenoikeudet antavat luvan liikkua sekä sienestää ja marjastaa vapaasti myös yksityis-omistuksessa olevilla mailla

sienten_poiminta.jpg

Sieniä voi kerätä ilman lupaa yksityisiltä mailta, kunhan ei aiheuta häiriötä tai vahinkoa maanomistajalle. Piha-alueilla sienestäminen on kuitenkin kiellettyä.

Keruuastiaksi ilmava sienikori

Sienten poimimista on syytä välttää sateisella säällä, sillä märät sienet pilaantuvat nopeasti. Keruuastiaksi soveltuu parhaiten ilmava, tilava sienikori, jossa sienet säilyvät ehjinä ja kuivina. Muovipussi tai -sanko ei käy keruuastioiksi. Sienikoriin kerätään nuoria ja mahdollisimman hyväkuntoisia sieniä, jolloin ne säilyvät hyvin ja maistuvat parhaimmalta. Samaan keruuastiaan kerätään mieluiten vain yhtä sienilajia. Kirpeät rouskut on syytä pitää erillään sellaisenaan paistettavista, miedonmakuisista sienistä.

Esipuhdista sienet jo metsässä

Sienet poimitaan irrottaen maasta varovaisesti jalasta kiertämällä, jolloin sieni saadaan kokonaisena talteen ja tunnistaminen jalan tuntomerkeistä on mahdollista. Sienet puhdistetaan alustavasti metsässä heti poimimisen jälkeen. Sienestä poistetaan jalan multainen tyvi joko leikkaamalla tai kuorimalla multainen pinta pois. Tarvittaessa sieni halkaistaan ja poistetaan esimerkiksi voitatin lakin limainen pintakelmu. Lakkiin tarttuneet roskat voidaan poistaa sieniveitsen harjalla.

Sienet eivät säily kauan käsittelemättöminä

Poimitut sienet eivät säily kauan. Siksi ne on esikäsiteltävä tai valmistettava ruuaksi mieluiten samana päivänä. Ohutmaltoiset mustesienet eivät säily yön yli jääkaapissakaan säilytettynä, kun taas esim. vahverot, orakkaat ja lampaankääpä säilyvät viileässä, ilmavassa paikassa helposti yön yli.

Sienestäjän kultaiset säännöt:

  • Poimi sienet kokonaisina sekä irrota ne maasta varovaisesti kiertämällä ja vetämällä.
  • Älä kerää sieniä sateella tai kun sienet ovat märkiä.
  • Poimi sienet nuorina ja mahdollisimman hyväkuntoisina, niin ne säilyvät hyvin ja maistuvat parhailta.
  • Perkaa ja käsittele sienet heti poimimisen jälkeen
    jo metsässä.
  • Kerää sienet ilmavaan koriin tai astiaan, ei missään tapauksessa muovipussiin tai -sankoon.
  • Poimi mieluiten samaan astiaan vain yhtä sienilajia.

Poimi syötäväksi vain sieniä, jotka varmasti tunnistat syötäviksi lajeiksi. Älä kerää metsästä valkoisia herkkusieniä (Agaricus spp. ) jos et ole täysin varma, että osaat erottaa ne valkokärpäsienestä (Amanita virosa).