Poimintaohjeet

marjanpoiminta.jpg

Poimi vain kypsiä marjoja

Marjojen annetaan kypsyä ennen poiminnan aloittamista. Niitä on turha poimia raakoina, sillä kypsyminen ei jatku enää poimimisen jälkeen.  Selvästi vioittuneiden marjojen poimimista on vältettävä. Sateisina syksyinä marjoja saattavat vaivata erilaiset sieni- tai bakteeritaudit. Marjateollisuus ostaa marjat roskaisina, sillä niiden on havaittu säilyvän siten paremmin.

Poimi poutasäällä

Marjoja poimitaan vain kuivalla säällä ja aamukasteen on hyvä antaa haihtua ennen poimintaa. Marjat säilyvät paremmin kuivina poimittuina ja ovat vähäroskaisempia. Myöskään kerran jäätyneitä marjoja ei kerätä. Varsinkin mustikka on hallanarka.

Poimi puhtailta alueilta

Luonnonmarjojen keruuta on hyvä välttää mm. teiden varsilta, vilkkaiden taajamien alueilta, saastuttavien teollisuuslaitosten ja lämpökeskusten yms. läheltä sekä lannoitus- ja myrkytysalueilta.

Käytä poimiessa asianmukaisia ja puhtaita välineitä 

Kerää marjat koriin tai ämpäriin, älä koskaan käytä muovipussia. Jotta marjat säilyisivät ehjinä, niiden siirtelemistä astiasta toiseen on vältettävä. Kuljetuksen aikana astiat on hyvä suojata kannella, jottei marjoihin pääse hiekkaa tai pölyä.

Marjat ovat syötäviä elintarvikkeita, joten niiden käsittelyssä noudatetaan asianmukaista hygieniaa, kuten muidenkin elintarvikkeiden käsittelyssä. Poimi puhtailla käsillä: pese kädet vedellä tai saippualla tai kuljeta maastossa mukanasi desinfioivia liinoja, joilla voit puhdistaa kätesi.

Poimurilla keräät nopeammin suuremman saaliin kuin käsin. Varsi- tai haravapoimuri soveltuu marjastajalle, joka haluaa kerätä suuria marjasaaliita lyhyessä ajassa. Noudata kuitenkin rauhallista marjastustapaa poimurilla poimiessasi, sillä seuraavan vuoden kukkasilmujen vahingoittaminen tuhoaa seuraavan vuoden marjasadon.

Älä säilytä marjoja kauan lämpimässä

Jos keräät marjoja myyntiin, toimita ne mahdollisimman nopeasti ostajille. Kuljetusmatkat metsästä aina ostopaikoille asti voivat olla pitkiä, joten poimitut marjat on saatava mahdollisimman pian säilytykseen viileään, jotta marjojen laatu ei pääsisi huononemaan ja kylmäketju säilyisi. Marjat pitäisi suojata auringonpaisteelta jo kuljetuksen aikana. Kuljetus- tai säilytystilasta ei marjoihin saa tarttua vieraita makuja tai hajuja.
Säilytä poimimisen jälkeen kotitalouskäyttöön tarkoitettuja marjoja viileässä ennen säilöntää tai ruuanvalmistusta. Pakasta, hilloa tai mehusta marjat mahdollisimman pian poimimisen jälkeen.

Erilaisia poimurimalleja

poimuri2.jpg  poimuri3.jpg

poimuri4.jpgpoimuri5.jpg