Kataja

Juniperus communis

katajanmarja.jpg

Tuntomerkit:
Suomen havupuulajeista kataja on pienin ja hidaskasvuisin. Kataja on tavallisimmin 0,2–0,6 m korkea pensas tai puu ja se voi saavuttaa jopa yli 300 vuoden iän. Katajan talvehtivat lehdet ovat kolmittain, neulasmaisia ja teräväkärkisiä. Kasvi on kaksikotinen: hede- ja emikukat ovat eri kasveissa ja marjamaisia käpyjä tulee vain emipensaisiin. Katajan kukinta-aikaa on touko-kesäkuu.

Kasvupaikat:
Katajan levinneisyysaluetta on koko Suomi. Kataja kasvaa Etelä-Suomessa pääasiassa merenrannoilla sekä lehtomaisilla, tuoreilla ja kuivahkoilla kankailla. Laji kasvaa myös soilla, missä se etsiytyy lettojen ja korpien mättäille. Etelä-Suomessa, Kainuussa ja Pohjanmaalla kasvava kataja on tavallisesti pensasmaista alalajia (ssp. communis) ja näiltä alueilta pohjoiseen pääasiassa matalaa tai maanmyötäistä lapinkatajaa (ssp. nana).  Suomessa esiintyy myös puumaista (var. suecica) ja pylväsmäistä (var. hibernica) katajaa sekä meren saarissa maanmyötäistä alalajia. Kataja viihtyy valoisilla kasvupaikoilla ja erityisesti karjan luonnonlaitumet ovat olleet katajan suosimia alueita.

Satokausi:
Kataja kukkii ja marjoo runsaimmin valoisilla paikoilla. Aukeilla paikoilla katajissa voi olla noin 300 marjaa, metsissä katajien marjonta voi jäädä hyvinkin vähäiseksi.

Marjamaisen kävyn kypsyminen kestää lähes 2,5 vuotta. Ensimmäisenä vuonna marjat ovat vihreitä, paljain silmin juuri näkyviä. Toisena vuonna ne ovat väriltään vihreitä ja jo lähes täysikasvuisia. Vasta kolmantena vuonna marjat ovat sinimustia, pallomaisia ja halkaisijaltaan 5–8 mm:n kokoisia. Katajanmarjojen keruuaikaa on syys-lokakuu. Niitä on helppo poimia ”kopauttamalla”, jolloin katajan viereen asetetaan muovikelmu tai kangas, jonka ylle kallistetaan katajan marjova haara ja kopautellaan sitä kepillä. Katajanmarjojen kerääminen kuuluu jokamiehenoikeuksien piiriin.

Ravintoarvo:
Katajanmarjat sisältävät haihtuvia öljyjä, inverttisokeria ja veteen liukenematonta hartsia. Katajanmarjoja ei suositella käytettäväksi paria viikkoa pidempään. Munuaisvikaisten ja raskaana olevien on syytä välttää katajanmarjojen käyttöä kokonaan.

Ravintotekijä:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Perustuu Fineli-koostumustietokannan versioon 20 (27.6.2019)


Käyttö:
Katajan marjoista voi valmistaa marjamämmiä tai hilloa. Niitä on myös käytetty kaljan ja muiden alkoholijuomien maustamiseen. Kuivattuja marjoja voidaan käyttää mausteena pippurin tapaan riista-, kala- ja kaaliruuissa sekä marinadeissa.