Ruokaohjeita nokkosesta

Pääruuat

Nokkosohukaiset 

1 1/2 dl kuivattua ja jauhettua nokkosta
5 dl maitoa
4 dl hiivaleipäjauhoja
2 kanamunaa
1 tl hedelmäsokeria
2 tl merisuolaa
1 rkl öljyä

Sekoita jauhot ja 2 dl maitoa hyvin. Lisää sitten loput maidosta ja muut ainekset.
Anna taikinan seistä noin tunti ennen paistamista.
Paista kuumalla ohukaispannulla pieniä lettuja ja tarjoa puolukkahillon kanssa.
 

Nokkospaistos
gluteeniton

2 sipulia
1 rkl öljyä
2 valkosipulin kynttä
1 1/2 dl ryöpättyä soseutettua nokkosta
1/4 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
150 g fetajuustoa
3 dl maitoa
4 munaa

Hienonna sipuli ja valosipulin kynnet. Hauduta hetki voissa tai öljyssä. Lisää loput ainekset joukkoon, feta murennettuna. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja paista 175 asteessa noin 1 h. Tarkista, että seos on hyytynyt. Tarjoa vihreän salaatin kera.


Nokkoskeitto
gluteeniton, munaton

6 perunaa
1 pieni purjo
3 dl vettä
4 dl maitoa
1 dl kermaa
1 l tuoreita nokkosia kiehautettuna
Muskottipähkinää tai korianteria

Peruna ja purjo keitetään vedessä pehmeiksi. Nokkoset lisätään ja seos soseutetaan. Maito, kerma ja mausteet lisätään ja keiton annetaan kiehahtaa. Kuuma keitto höystetään keittolautasella persiljasilpulla ja auringonkukan siemenillä.

Lehtonen: Ullan yrtit – Luonnon hyötykasvien keruu ja käyttöopas
 

Nokkos-kaalikeitto
munaton

1 pieni varhaiskaali
3 dl ryöpättyä nokkosta
1 sipuli
8 dl kasvislientä
1/2 dl ohratärkkelystä
Valkosipulituorejuustoa
Kirveliä, musta- ja valkopippuria
Suolaa

Kiehauta 8 dl vettä ja lisää kasvisliemikuutio. Jäähdytä. kuullota sipuli öljyssä kattilassa ja lisää nokkoset sekä suikaloitu kaali. Vatkaa ohrakas jäähtyneeseen kasvisliemeen ja lisää kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi välillä sekoittaen. Anna kiehua kunnes kaali alkaa pehmetä. Lisää keittoon tuorejuustoa ja mausteet.
 

Lämpimät nokkosvoileivät
munaton

Vaaleaa leipää
Voita (tai voi-öljy-vesiseosta)
Hienoksi silputtua nokkosta tai hyvin nuoria maitohorsmanlehtiä
Ananas- tai omenaviipaleita
Juustoa raasteena tai viipaleina

Leipäviipaleet voidellaan voilla ja peitetään paksulla vihersilppuseoksella. Ananasta tai hunajalla maustetussa vedessä kiehautettuja omenaviipaleita nostetaan yrttien päälle. Leipä peitetään juustolla ja kuorrutetaan kunnes juusto sulaa.

Ulla Lehtonen: Syö itsesi terveeksi
 

Nokkosriisi intialaisittain (8:lle hengelle)
gluteeniton, maidoton, munaton

4 dl riisiä, quinoaa tai hirssiä
8 dl vettä
1,2 l tuoreita nokkosia
2 dl paahdettuja maapähkinöitä
1/2 dl öljyä
1 rkl garam masalaa
1 rkl korianterin siemeniä jauhettuna
2 tl rouhittua kuminaa

Riisit, quinoa tai hirssi keitetään kypsiksi. Nokkoset pestään huolella, saksitaan pieniksi ja haudutetaan öljyssä pehmeiksi. Paahdetut pähkinät rouhitaan, garam masala sekoitetaan ja kaikki aineet yhdistetään.

Ulla Lehtonen: Syö itsesi terveeksi

 

Kastikkeet

Nokkoskastike pastalle
gluteeniton, munaton

n. 1 l tuoreita nokkosia
2-3 rkl öljyä
2-3 valkosipulinkynttä
noin 1 dl kevytkermaa
1 dl auringonkukansiemeniä
Suolaa, mustapippuria
Ruohosipulia
Parmesania

Huuhdo nokkoset hyvin. Ryöppää ne eli keitä pari minuuttia runsaassa vedessä ja heitä keitinvesi pois. Valuta hyvin. Leikkaa terävällä veitsellä karkeaksi silpuksi. Kuumenna öljy ja lisää joukkoon hienoksi leikatut tai murskatut valkosipulinkynnet, auringonkukansiemenet ja nokkoset. Anna hautua kannen alla noin 5 minuuttia. Lisää tilkka nestettä ja mausta suolalla, mustapippurilla ja hyvin hienoksi leikatulla ruohosipulilla. Sekoita nokkoskastike kuuman, juuri keitetyn ja valutetun nauha- tai kierremakaronin joukkoon ja mausta parmesanilla.

 

Levitteet

Kevyt yrttilevite
gluteeniton, munaton

100 g kevytlevitettä
1/2 prk maitorahkaa 0,3%
100 g maustamatonta kevyttuorejuustoa
1/2 tl sokeria tai hunajaa
1/2 dl hienonnettua ruohosipulia
1/2 dl hienonnettua persiljaa
2 kpl valkosipulin murskattua kynttä
1 rkl kuivattuja luonnonyrttejä esim. mesiangervoa, poimulehteä, siankärsämöä tai viherjauhetta
tai 1/2 dl pakastenokkosta

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Huom! Jos käytät tuoreita luonnonyrttejä, niin laita niitä
samanverran kuin persiljaa ja ruohosipulia.
 
Kevätpesto
gluteeniton, munaton

3 dl tuoretta nokkosta tai voikukanlehteä
2 rkl raastettua parmesaani- tai mustaleimajuustoa
2 rkl jauhettuja saksanpähkinöitä
2 valkosipulinkynttä
kupillinen oliiviöljyä
suolaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään tehosekoittimessa. Voit pakastaa osan kastikkeesta ja lisäät vain juustoraasteen ennen käyttöä. Käytä kastikkeena pastan tai spagetin kanssa.

Rautonen M, Hirvilahti-Rautonen A: Luonnon ruokavuosi – rosvopaistista valkosipulisieniin.


 
Leivonnaiset

Feta-nokkosrullat 15 kpl
munaton

Taikina:
2,5 dl vettä
1/2 palaa hiivaa
1/2 tl suolaa
1 tl kuivattua nokkosta
1 valkosipulin kynsi
n. 6 dl vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja

Täyte:
25 g margariinia
1 rkl kuivattua nokkosta
1/2 prk murennettua fetajuustoa

Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva, mausteet ja osa jauhoista. Alusta ja lisää rasva sekä loput jauhot. Kauli taikina jauhotetulla alustalla suorakaiteen muotoiseksi. Levitä päälle pehmeä rasva. Ripottele myös nokkonen ja fetajuusto taikinan päälle. Kääri rullaksi. Leikkaa paloiksi ja nosta pellille kohoamaan. Paista 225 asteessa noin 15 min. Voit paistaa rullat myös voidelluissa muffinsivuoissa.

Vinkki: Käytä keväällä tuoretta nokkosta rullien täytteenä tai pakastettua nokkosta kuivatun sijaan,
jolloin voit laittaa sitä jopa 1 dl.

 
Nokkos-paprika-muffinssit


4 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
50 g sulatettua margariinia
2 dl maitoa tai vettä
1 muna
1 dl juustoraastetta
1/2 dl kiehautettua, hienonnettua nokkosta
puolet punaisesta paprikasta

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita rasva, maito ja muna keskenään. Lisää juusto, nokkonen
ja paprikakuutiot. Kaada nesteseos jauhoseoksen joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi. Voitele muffinssipelti ja jaa taikina muotteihin. Voit käyttää myös paperisia muffinssivuokia.
Paista 225 asteessa 15–20 min.

 
Kesäsämpylät
maidoton, munaton

0,5 l vettä
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1 dl vehnänleseitä
13 dl hiivaleipäjauhoja
3 rkl öljyä
150 g pinaattia ja nokkosta
1 dl pellavansiemenrouhetta

Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suolaa, vehnänleseitä ja sen verran hiivaleipäjauhoja, että taikina on sopivan kiinteää. Lisää öljy ja alusta taikina hyvin. Anna taikinan kohota liinan alla noin
30 minuuttia. Lisää taikinaan keitettyä nokkosta tai pinaattia ja pellavansiemenrouhetta.
Leivo taikinasta pieniä sämpylöitä. Kohota niitä liinan alla puolisen tuntia ja paista 225 asteessa.

 
Nokkoskeksit
munaton

3 dl maitoa
3/4 dl kuivattuja, hienonnettuja nokkosia
2 dl kaurahiutaleita
2 1/2 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 rkl sokeria
50 g sulatettua, jäähdytettyä margariinia

Anna nokkosten ja kaurahiutaleiden turvota puolisen tuntia maidossa. Sekoita joukkoon muut
ainekset. Jaa taikina kahteen osaan. Kaaviloi palat suorakaiteenmuotoisiksi melko ohuiksi levyiksi.
Leikkaa taikinapyörällä ruutuja. Pistele haarukalla ja paista 250 asteessa noin 10 minuuttia.

Marttaliitto: Kanankaalista Karpaloon
 
Savukala-nokkospiiras 

1 dl perunasosehiutaleita
1 1/2 dl piimää
50 g pullomargariinia
1 dl kaurahiutaleita
2 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl spelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
200 g savukalaa
1 dl keitettyä, silputtua nokkosta
2 dl raejuustoa
1/2 dl hienonnettua, tuoretta ruohosipulia tai tilliä
2 munaa
1 dl ruokakermaa
rouhittua mustapippuria

Pinnalle:
1 dl raastettua ruisleipää
3 rkl hienonnettua persiljaa

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita piimä perunasosehiutaleisiin. Lisää joukkoon margariini ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Anna vetäytyä viileässä täytteen tekemisen ajan. Perkaa kala.
Purista vesi ryöpätyistä nokkosen lehdistä ja silppua ne. Valuta raejuusto. Painele taikina vuokaan (halkaisija noin 25 cm). Pistele ja esipaista pohjaa uunissa noin 10 minuuttia. Levitä pohjalle kalanpalat, lisää päälle nokkonen, hienonnettu ruohosipuli ja raejuusto. Sekoita munat, kerma ja
pippuri keskenään. Kaada seos muiden aineiden päälle. Lisää leipämurut ja persilja.
Jatka paistamista uunissa noin 35 minuuttia tai kunnes piiras on kauniin kullankeltainen ja hyytynyt.