Ruokaohjeita nokkosesta

Pääruuat

Nokkos-kasvispastavuoka
100 hengelle

Kastike:
11 l  vettä
1 kg  sulatejuustoa
0,006 kg  jauhettua valkopippuria
0,4 kg  vähäsuolaista kasviliemijauhetta
2,2 kg  nokkosta
0,090 kg  suolaa
0,7 kg  puolikarkeita vehnäjauhoja
1,5 l  vettä
1 kg  sipulikuutioita
2 kg  porkkanakuutioita
2 kg  kesäkurpitsakuutioita
2 kg  lanttukuutioita
0,8 kg  palsternakkasuikaleita

4 kg  makaronia
4,5 l  vettä
1 kg  juustoraastetta

  1. Laita pataan vesi ja sulatejuusto. Kuumenna. Mausta ja lisää nokkonen.
  2. Saosta kastike vehnäjauho-vesiseoksella.
  3. Lisää esikypsennetyt/pakastekasvikset kastikkeeseen. Kuumenna ja tarkista maku.
  4. Keitä pasta vedessä. Sekoita se kastikkeen joukkoon.
  5. Jaa GN-vuokiin. Ripottele päälle juustoraastetta.
  6. Kypsennä yhdistelmäuunissa 175 asteessa noin 1/2 tuntia.

 

Nokkos-uunikirjolohi
100 hengelle, gluteeniton, laktoositon

14 kg  kirjolohifileitä paloina
0,1 kg  mineraalisuolaa
0,2 kg  kuivattua nokkosta
0,015 kg  jauhettua valkopippuria

  1. Asettele lohipalat vuokiin annospaloina á 140 g.
  2. Lisää päälle suola, pippuri ja kuivattu nokkonen.
    Paista 140 asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila on 65 astetta.


Nokkosmuusi
100 hengelle, gluteeniton

15 kg perunaa kuorittuna
4,5 l kevytmaitoa
0,030 kg kuivattua nokkosta TAI
0,3 kg pakastenokkosrouhetta
0,250 kg margariinia
0,070 kg suolaa

  1. Keitä perunat kypsäksi. Kaada vesi pois.
  2. Kiehauta maito ja nokkosrouhe.
  3. Soseuta perunat yleiskoneella. Lisää joukkoon kuuma nokkosmaito, margariini ja suola.
    Vatkaa kuohkeaksi.


Nokkoskeitto
100 hengelle, gluteeniton

18 l  vettä
7 kg  perunoita
1,5 kg  purjoa
1,5 kg  sipulia
1 kg  palsternakkaa
0,180 kg  kasvisliemijauhetta
3 kg  kevytsulatejuustoa
(mineraalisuolaa)
1,8 kg  pakastenokkosta

  1. Kypsennä kasvikset kasvisliemessä ja soseuta.
  2. Sakeuta keitto juustolla vasta soseutuksen jälkeen.
  3. Lisää nokkoset. Tarkista maku.


Kaali-kalakeitto
100 hengelle, gluteeniton, laktoositon

5 kg  kuorittuja perunoita
3,5 kg  porkkanaa
0,9 kg  palsternakkaa
0,9 kg  sipulia
20 l  vettä
0,180 l  sitruunamehua
0,009 kg  kokonaisia mustapippureita
0,030 kg  merisuolaa
0,2 kg  vähäsuolaista kasvisliemijauhetta
0,018 kg  kuivattua persiljaa
1,5 kg  savoijinkaalia
7 kg lohifileetä
0,3 kg hienonnettua pakastenokkosta TAI
0,030 kg  kuivattua nokkosta

  1. Kuutioi perunat, palsternakka ja porkkana. Hienonna purjosipuli.
  2.  Kuumenna vesi ja lisää kasvisliemijauhe ja muut mausteet.
  3. Lisää kasvikset kypsymisjärjestyksessä ja kypsennä n. 15 min.
  4. Lisää kuutioitu savoijinkaali ja kypsennä n. 10 min.
  5. Lisää kuutioitu kala ja kiehauta kunnes kala on kypsää.


Kastikkeet

Nokkos-valkosipulikastike
100 hengelle

0,750 kg  laktoositonta margariinia
0,7 kg  puolikarkeita vehnäjauhoja
10 l  kevytmaitoa
1 kg  nokkosta
0,050 kg  valkosipulia
0,050 kg  suolaa
0,003 kg  jauhettua valkopippuria

  1. Sulata rasva padassa. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.
  2. Lisää maito aluksi vähitellen koko ajan sekoittaen. Kun kastike on tasaista, lisää loput maidosta.
  3. Lisää nokkonen ja sekoita kunnes nokkonen on tasaisesti kastikkeessa.
    Keitä noin 10 min, kunnes kastike on saostunut kunnolla.
  4. Lisää kastikkeeseen mausteet sekä valkosipuli. Hauduta vähän aikaa, jotta kastike ehtii maustua.

 

Jälkiruuat

Nokkosohukaisia ja mansikoita
100 hengelle

7 l  kevytmaitoa
0,3 kg  kauraleseitä
1,8 kg  vehnäjauhoja
1,2 kg  kananmunia
0,030 kg  mineraalisuolaa
0,3 l  rypsiöljyä
0,2 kg  kuivattua nokkosta TAI
1 kg  pakastettua nokkosta

1 kg  mansikkahilloa
4 kg  mansikoita
0,5 l  kuusenkerkkäsiirappia

  1. Tee ohukaistaikina. Tarjoa valmiit ohukaiset mansikka-mansikkahilloseoksen ja kuusenkerkkäsiirapin kanssa.