Luonnonvaraisten kasvien elintarvikekäyttö

Tämä luonnonvaraisten kasvien elintarvikekäyttötietoja taulukko on laadittu Ruokaviraston vuonna 2016 julkaiseman ”Suomalaisten luonnonvaraisten kasvien elintarvikekäyttöhistoriatietoja” -taulukon pohjalta. Taulukko on päivitetty toukokuussa 2023 ja sen voi tulostaa tämän sivun alalaidasta. Taulukkoa päivitetään sitä mukaa, kun uutta tietoa löytyy. Kasvin elintarvikekäyttöstatuksen vio tarkistaa myös EU:n Novel Food Cataloguesta.

Taulukkoon ei ole merkitty aromikäyttöä, sillä siitä ei ole tehty selvitystä luonnonkasvien osalta. Aromikäyttöön voidaan käyttää elintarvikekäyttöön hyväksyttyjen kasvien lisäksi myös muista kasveja, joita on käytetty merkittävissä määrin aromien raaka-aineena. Tässä lyhyesti tämänhetkinen tieto aromikäytöstä luonnonkasveilla:

Maitohorsman (Epilobium angustifolium) kukkaa voi käyttää aromina elintarvikkeissa, kuten juomissa.

Mesiangervon (Filipendula ulmaria) lehtiä ja kukintoja saa käyttää vain ravintolisissä ja yrttiteenä. Jos mesiangervon kukinnoista valmistetaan uute, jota käytetään elintarvikkeen maustamiseen, on kyse aromista. Mesiangervon kukkauutteelle on osoitettu merkittävää käyttöhistoriaa ainoastaan alkoholijuomia korvaavissa alkoholittomissa juomissa. Tämän vuoksi mesiangervon kukkauutetta voi vain käyttää alkoholijuomien tavoin käytettävissä juomissa, kuten kuohujuomissa. Sama tulkinta koskee lännenmaarianheinää (Anthoxanthum nitens subsp. balticum) ja metsämaarianheinää (Anthoxanthum australe).

Esimerkiksi raudus- ja hieskoivun (Betula pendula, B. pubencens) lehtiä ja silmuja voi käyttää ravintolisissä, teessä, mausteena ja annoskoristeena, mutta ei muissa juomissa aromina. Pakuri (Inonotus obliquus) on sallittu ainoastaa tee- ja ravintolisäkäyttöön. Kun kasvista tehdään uutos, josta kasvinosat poistetaan, koskee sitä aromilainsäädäntö. Aromikäyttöhistoriaa koivunlehdillä ja pakurilla ei ole vielä osoitettu.

TAULUKOSSA KÄYTETTYJEN TERMIEN MÄÄRITELMÄT
E= Ei uuselintarvike:
Kasvia ja kasvinosaa tiedetään käytetyn elintarvikkeena EU:n alueella merkitsevässä määrin ennen vuotta 1997 ja sen käyttö on sallittua kaikissa elintarvikkeissa.
R= Ei uuselintarvike ravintolisissä:
Kasvia ja kasvinosaa tiedetään käytetyn ravintolisänä EU:n alueella merkitsevässä määrin ennen vuotta 1997 ja sen käyttö on sallittua ravintolisissä.
Y= Yrttitee:
Yrttiteellä tarkoitetaan tuoreesta tai kuivatusta kasvista tai kasvin osasta vesiuutolla valmistettua haudutettua juomaa, jota käytetään teen tai kahvin tapaan.
M= Mauste:
Mausteella tarkoitetaan tuoretta tai kuivattua kasvia tai kasvin osaa, jota käytetään pienissä määrin (enintään muutama prosentti tuotteen painosta tai tilavuudesta), ja jota lisätään ruokaan antamaan makua.
A= Annoskoriste:
Annoskoristeella tarkoitetaan syötävää kasvia tai kasvin osaa, jolla viimeistellään annokset, leivonnaiset tms.

 kasvien_elintarvikekaytto2023_30052023_750px.gif

Taulukko tulostettavana pdf-tiedostona (päivitetty 30.5.2023, linkki avautuu uuteen ikkunaan)