Siankärsämö

Achillea millefolium

siankarsamo.jpg

Tuntomerkit:
Siankärsämö on 30–40 cm korkea monivuotinen ruoho. Lehdet ovat hienoliuskaiset, 2–3 kertaa pariliuskaiset ja karvaiset. Kukintona on pieniä valkokukkaisia mykeröitä kerrannaishuiskiloissa.

Kasvupaikat:
Siankärsämö on yleinen lähes koko maassa, mutta Pohjois-Lapissa paikoittainen tai harvinainen, joten sieltä kerättävä varoen. Viljeltäessä lisäysmenetelmä on joko siemenkylvö tai kasvin jakaminen. Menestyy kuivilla tai kosteilla kasvupaikoilla tavallisessa vihannespeltomaassa. Kasvi on kylmänkestävä.

Sato:
Sadonkorjuu on mahdollista kaksi kertaa kesän aikana. Lehdet kerätään ennen juhannusta ja kukat alkukesällä kukkien avautuessa. Kukinnot leikataan saksilla tai korjuukoneella niin, että mahdollisimman vähän vartta tulee mukaan.

Käyttö:
Siankärsämössä on voimakkaan ryytimäinen maku, joten pienet annokset riittävät mausteeksi. Sopii yrttijuomaksi. Erinomainen rasvaisten ruokien mauste, joka sopii myös salaatteihin, kastikkeisiin ja yrttisuolasekoituksiin sekä keittoihin, patoihin ja muhennoksiin. Myös viherjauheeksi. Voidaan säilöä kuivaamalla tai pakastamalla. Liiallisesti käytettynä voi aiheuttaa huimausta ja päänsärkyä sekä allergisille henkilöille ihottumaa.

siankarsamonkukka.jpg

Siankärsämön kukinnot sopivat raaka-aineeksi yrttijuomiin. 

siankarsamonlehti.jpg

Siankärsämön lehtiä voidaan käyttää mausteina erilaisissa ruokalajeissa.