Ruokaohjeita tateista 

Pääruuat

Tattipitsat
munaton

Pohja:
2,5 dl vettä
1/2 palaa hiivaa
2 rkl öljyä
1/2 tl suolaa
5 dl grahamjauhoja

Täyte:
3 dl pakastettuja tai tuoreita tatteja
2 rkl öljyä
1 sipuli
1/2 palsternakkaa
Yrttisuolaa
Viherpippuria
Tomaattisiivuja
Juustoraastetta

Valmista pohjataikina, kohota ja leivo pyöreiksi pulliksi. Hauduta tatteja kattilassa tai pannulla
kunnes neste haihtuu. Lisää rasva ja sipuli, ruskista kevyesti. Lisää palsternakkaraaste ja mausteet, hauduta 10 minuuttia. Tee kohonneisiin pulliin lasinpohjalla syvennys, levitä siihen täytettä.
Laita päälle tomaattisiivu ja juustoraastetta. Paita 250 asteessa noin 8 minuuttia.
 

Sisäänleivottu tatti-kinkkupitsa
munaton

1,5 dl vettä
1 tl kuivahiivaa
1 rkl öljyä
1/2 tl suolaa
1/2 tl sokeria
1/2 dl ruisjauhoja
2,5-3 dl vehnäjauhoja
1 dl tattisilppua
150 g kinkkua
100 g juustoraastetta
Tomaattipyrettä
Timjamia

Sekoita kuivahiiva reilusti kädenlämpöiseen veteen. Lisää muut ainekset, vehnäjauhoja niin paljon
että saat napakan, mutta pehmeän taikinan. Anna kohota 15–20 minuuttia. Hienonna tatit ja kuumenna ne kuivalla paistinpannulla ylimääräisen nesteen poistamiseksi. Jäähdytä. Hienonna kinkku.
Kaulitse kohonneesta taikinasta pyöreitä, halkaisijaltaan noin 12 cm kokoisia pitsapohjia. Levitä päälle tomaattipyrettä, juustoraaste, kinkku ja hienonnetut tatit sekä timjami. Sulje pitsa niin, että sauma tulee päälle keskelle. Paista 250 asteessa noin 10–15 minuuttia kunnes pitsat ovat kauniin kullanruskeita.
 

Grillatut sienipihvit 4:lle hengelle
gluteeniton, maidoton, munaton

4 kpl isoa puhdistettua herkkutattia

Lisäksi:
4 kpl valkosipulin kynsiä
1 dl oliiviöljyä
1/4 tl suolaa

Murskaa valkosipulinkynnet. Sekoita öljyn kanssa ja voitele öljyseoksella siistityt sienien lakit.
Lämmitä grilli ja paista sieniä grillissä molemmin puolin niin, että ne lämpenevät kunnolla,
mutta eivät kypsenny liian pehmeiksi. Mausta sienet suolalla ja nauti pääruokapihveinä.
 

Tatti-kikhernepallerot
maidoton

4 dl tatteja
6 dl kypsiä kikherneitä
1 dl tuoretta persiljaa
2 rkl vehnäjauhoja
1 valkosipulinkynsi
1 tl suolaa
1 tl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua juustokuminaa
1/2 tl chilijauhetta
1 muna

Hienonna tatit ja kuumenna kuivalla pannulla niin, että niistä haihtuu ylimääräinen neste, jäähdytä. Sekoita ainekset munaa lukuun ottamatta monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi.
Lisää siihen kevyesti vatkattu muna ja jäähtynyt tattisilppu. Pyörittele massasta palleroita ja paista kauniin ruskeiksi tilkassa öljyä paistinpannulla. Tarjoa pallerot esimerkiksi hapanimelän kastikkeen kera pikkunaposteltavana.
 

Eräretken tattiska
maidoton

1/2 l sieniä (tatteja tms. ei ryöpättäviä)
1/2 dl korppujauhoja
2 tl perunajauhoa
1 sipuli
1 muna
Suolaa
Valkopippuria
Rypsiöljyä
Hunajaa maun mukaan

Sienet kerätään luonnosta, puhdistetaan, paloitellaan ja kuullotetaan hakatun sipulin kanssa paistinpannussa. Kuivat aineet ja muna lisätään sieni-sipuliseokseen ja maustetaan.
Seoksen voi tehdä ja sekoittaa esim. muovipussissa. Ruokalusikallinen seosta muotoillaan
pihviksi ja paistetaan pannulla kullanruskeaksi. Hunajaa voi laittaa seokseen tai paistetun pihvin
päälle. Lisäkkeenä voi tarjota marjoja ajankohtien mukaan. Kuiva-ainepusseja voi tehdä valmiiksi kotona ja lisätä valmistettaessa vain sienet. Sipuli mukaan kuivattuna tai jauhettuna.

Vuokko Honkaniemen ohjetta mukaillen
 

Herkkupala
gluteeniton, maidoton, munaton

1 l tuoreita sieniä (tatteja, kantarelleja)
2-4 valkosipulin kynttä
1 dl ruokaöljyä
2-3 rkl persiljaa
Suolaa, mustapippuria

Paloittele sienet. Suikaloi valkosipulin kynnet. Paista sienet kahdessa erässä. Kuumenna öljy  paistinpannulla. Lisää puolet valkosipuleista. Kun kynnet ovat vähän ruskistuneet, lisää puolet sienistä. Sekoita ja paista sieniä noin 5 minuuttia. Öljyn tulee olla kuumaa. Mausta suolalla ja pippurilla.
Ripota pinnalle persiljaa. Pidä kuumana sillä aikaa, kun valmistat toisen erän. Tarjoa leivän kanssa pienenä herkkupalana tai alkuruokana. Jos saatavilla on valkoviiniä, voit lurauttaa sitä 2–3 rkl valmiiksi paistetuille sienille. Keitä koko annosta vielä muutama minuutti ennen tarjoamista.

Lars Falk, Anna-Maija Tanttu, Berit Eriksson: Metsän antimet
 

Talven tattikeitto
maidoton

Valmista keitto vakuumipakatuista tai pakastetuista tateista. Voit käyttää myös kuivattuja tatteja tai esim. herkkutattirouhetta, jolloin sienten määrää pitää pienentää noin kymmenesosaan. Liota kuivatut tatit ennen käyttöä ja käytä liemi keittoon.

1 1/2 l vettä
2 kasvis- tai lihaliemikuutiota
3/4 rikottuja ohrasuurimoita
1/2 l hienonnettuja herkkutatteja
1 sipuli
Pala selleriä
Pala palsternakkaa
2 porkkanaa
1/2 l vettä (tai maitoa)

Suolaa
Mustapippuria

Liota ohrasuurimoita vedessä muutama tunti tai mieluiten yön yli. Keitä suurimot pehmeiksi kasvis-
tai lihaliemessä. Lisää joukkoon hienonnetut tatit ja sipuli sekä karkeaksi raastetut juurekset.
Keitä noin 15 minuuttia. Lisää vesi (tai maito) ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi.
 

Kellertävä tattisosekeitto
munaton

6 dl kasvislientä
1 dl kermaa
200 g tatteja
200 g bataattia (tai perunaa)
100 g porkkanaa
1 sipuli
2 rkl öljyä
Persiljaa
Suolaa, pippuria
Currya, kurkumaa

Kuori ja paloittele kasvikset. Kuullota ne curryn ja kurkuman kera öljyssä. Keitä kasviksia kasvisliemessä noin 20 minuuttia. Lisää kuullotetut sienet, suola, pippuri, hakattu persilja sekä kerma keittoon ja soseuta sauvasekoittimella. Tarjoile keitto paahdetun ruisleivän ja ranskankerman kera.

Jorma Lindroosin ohjetta mukaillen


Kastikkeet

Punainen tattikastike
maidoton, munaton 

1/2 l tattipaloja
1-2 sipulia
2 rkl öljyä
1 tlk tomaattimurskaa
1 dl valkoviiniä tai kasvislientä
1-2 valkosipulinkynttä
1/2 tl rakuunaa tai basilikaa
1/2 rkl siirappia
Yrttisuolaa
Valkopippuria
Vajaa 1 rkl maissitärkkelyssuurustetta

Kääntele tattipaloja ja silputtuja sipuleita öljyssä paistokasarissa. Lisää joukkoon tomaattimurska ja valkoviini tai kasvisliemi. Anna kiehua noin 10 minuuttia. Mausta kastike ja sakeuta se halutessasi vajaalla ruokalusikallisella maissisuurustetta. Tarjoa kastike pastan, riisin tai perunoiden kanssa.

Järvinen, Kosonen, Joutjärvi: Parhaat ruokasienet ja maukkaimmat sieniherkut