Ruokaohjeita korvasienestä

Pääruuat

Kirkas korvasienikeitto
maidoton, munaton

3 dl käsiteltyjä korvasieniä
Pala tuoretta inkivääriä
1 purjo
2 porkkanaa
2 pientä valkosipulinkynttä
1 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
1 dl pientä pastaa
1 rkl kalakastiketta
1 tl suolaa
Ripaus chilijauhetta
1/2 tl mustapippuria myllystä

Hienonna käsitellyt korvasienet. Kuori noin peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä ja raasta se raastinraudan hienoimmalla terällä. Leikkaa purjon valkoinen osa ohuiksi renkaiksi. Kuori ja leikkaa porkkana ohuiksi tulitikkumaisiksi suikaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää kasvisliemikuutio. Lisää liemeen kaikki ainekset ja keitä kunnes pasta on kypsää. Tarkista maku. Tarjoa esimerkiksi alkuruokana hyvän leivän kera.

Huom! Chilijauheen voit korvata myös tuoreella chilillä. Kalakastiketta löydät (yleensä pienessä lasipullossa) maustehyllyistä hyvin varustelluista  ruokakaupoista.
 

Hienostunut lisäkerisotto korvasienistä (n. 6 annosta)
munaton

225 g risottoriisiä
1/2 dl öljyä
1 hienonnettu sipuli
1 kynsi hienonnettua valkosipulia
n. 10 dl valmista kasvislientä
2 dl valkoviiniä
(1/2 dl juustoraastetta)
1-2 rkl hienonnettua nokkosta
Suolaa maun mukaan, mustapippurirouhetta
100-150 g öljyssä kuivaksi paistettua korvasientä
2 kpl kuutioitua kaltattua tomaattia tai aurinkokuivattua tomaattia

Laita liemi ja valkoviini samaan kattilaan kuumenemaan. Kuumenna öljy kasarissa ja kuullota sipulit pehmeiksi. Lisää risottoriisi. Kuullota pari minuuttia ja lisää sitten kolmasosa kuumasta liemestä. Keitä varovasti sekoitellen, kunnes liemi on melkein kokonaan imeytynyt riisiin. Jatka samalla liemenlisäystekniikalla, kunnes riisi on al dente = kovan kypsää. Lisää juusto, nokkonen ja korvasienet. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää lopuksi valmiiseen risottoon tomaattikuutiot.
Korvasienirisotto sopii lisäkkeeksi grillatulle lihalle tai broilerille.
 

Toukokuun herkkupala
gluteeniton

1-2 dl esikäsiteltyjä korvasieniä
2-3 rkl öljyä
Suolaa
Valkopippuria

Nokkoskokkeli:
4 munaa
3 1/2 dl maitoa
1/2 l nokkosen versoja
Yrttisuolaa
1 rkl öljyä

Paista korvasienet kevyesti öljyssä. Lisää mausteet. Kiehauta huuhdotut nokkosen versot pienessä vesimäärässä ja hienonna ne. Lisää nokkoset muna-maitoseokseen. Mausta seos. Kaada kokkeliseos kattilaan, jossa on tilkka öljyä. Kuumenna seosta vähitellen samalla varovasti sekoittaen kunnes se hyytyy. Tarjoa kokkeli paistetuilla korvasienillä peitettynä ja käenkaalin kukkasilla koristeltuna.

 

Leivonnaiset

Korvasienivatruskat 20 kpl 
maidoton

7-10 kpl (750 g)
2 munaa
1 tl suolaa
3/4 dl öljyä
3 dl vehnäjauhoja

Täyte:
3/4 dl puuroriisiä
Vettä
5 keitettyä munaa hienonnettuna
150 g korvasieniä (tai rouskuja)
1/2 dl nokkosta
Voiteluun: sulatettua maidotonta margariinia

Sekoita jäähtyneeseen perunasoseeseen munat, suola ja öljy. Alusta jauhot joukkoon. Nosta kylmään täytteen valmistumisen ajaksi. Keitä riisit kypsiksi vedessä. Valuta riisit. Yhdistä riisit, munat, korvasieni ja nokkonen. Leivo taikinasta tanko ja leikkaa 20 palaan. Taputtele pyöreitä kuoria (halkaisija n.10 cm) jauhotetulla pöydällä. Levitä täytettä toiselle puolelle ja käännä puolikuun muotoon. Sulje haarukalla. Paista 250 asteessa kauniin ruskeaksi n. 15 min. Voitele paiston jälkeen. Tarjoa sellaisenaan tai keiton tai salaatin kanssa.
 

Korvasienipiiras
munaton

Pohja:
1 prk rahkaa
1/2 dl ruokaöljyä
1/2 dl kauraleseitä
1,5 -2 dl hiivaleipä- tai sämpyläjauhoja

Täyte:
3 dl käsiteltyjä korvasieniä
1 rkl ruokaöljyä
1 pieni purjo
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 dl ruokakermaa
1 tl suolaa
1/2 kasvisliemikuutio
1/2 tl mustapippuria myllystä
Ripaus cayennepippuria
1 dl juustoraastetta

Sekoita pohjan ainekset kimmoisaksi taikinaksi ja laita hetkeksi jääkaappiin.
Hienonna käsitellyt korvasienet, purjo sekä kuoritut sipuli ja valkosipuli. Kuullota niitä hetki öljyssä pienessä kattilassa ja lisää ruokakerma ja mausteet. Anna muhia hetki hiljaisella tulella, lisää mausteet. Tarkista maku. Lisää juustoraaste ja sekoita tasaiseksi.
Voitele piirakkavuoka ja ripottele siihen hieman kauraleseitä. Painele pohjataikina öljyttyyn piirasvuokaan tasaisesti. Kaada täyte päälle ja tasoita. Paista 180 asteessa uunin keskiosassa 30-45 minuuttia kunnes pohja on kypsä ja täyte saanut kauniin kullanruskean värin.

Vinkki! Voit tehdä myös pieniä annospiiraita leivosmuoteissa tai muffinipellillä.