Kuivaaminen

Kuivatut marjat säilyvät kauan huoneenlämmössä

Kuivaaminen soveltuu kaikille marjoille. Kuivatut marjat säilyvät huoneenlämmössä ja ovat terveellistä naposteltavaa. Ne myös vievät varastoitaessa vähemmän tilaa: esim. litra mustikoita on kuivattuna noin 2 dl.

Marjojen kuivauksessa on tärkeää, ettei lämpötila nouse yli 50 asteen. Liian korkeassa lämpötilassa marja kiehuu omassa mehussaan, ja mehu ei haihdu kuoren läpi.  Kovakuoriset marjat, kuten karpalo, voidaan esikäsitellä ennen kuivausta kastamalla ne siivilässä kiehuvaan veteen, jolloin kuori halkeaa.

Kuivattavat ainekset levitellään alustalle, joka voi olla tiheäsilmäisellä verkolla päällystetty puukehikko, puhdas hyttysverkko tai kuitukankaalla vuorattu lankakori. Kuivauksessa kannattaa hyödyntää kodin lämpimiä ja ilmavia paikkoja: lämpöpattereiden päälliset, jää- ja pakastinkaappien yläpuoliset tilat, leivinuunin päällys ja keskuslämmityskattilan läheisyys. Kuivauspaikkojen tulee olla puhtaita ja pölyttömiä. Marjoja voi kuivata myös sähköuunissa, kiertoilmauuni on tähän tarkoitukseen parempi. Marjoja voi kuivata vaivattomasti ja nopeasti kasvikuivurissa. Menetelmän haittapuolena on ainoastaan suurempi sähkönkulutus.

Marjajauhe valmistetaan kuivaamalla soseutetut marjat leivinpaperilla päällystetyllä ritilällä. Kun marjasoseen pinta on kuivunut, marjalevy rikotaan useampaan osaan ja jatketaan kuivaamista ilman leivinpaperia. Kuivunut levy murskataan ja jauhetaan marjajauheeksi. Myös kokonaisia kuivattuja marjoja voi jauhaa marjajauheeksi. Ruokalusikallinen marjajauhetta vastaa noin 1,5 dl tuoretta marjaa.

Varastoi kuivatut tuotteet ilmatiiviissä lasi- tai muoviastioissa kuivassa, hajuttomassa ja valolta suojatussa tilassa. Kuivatut marjat säilyvät oikein varastoituna useita vuosia. Jos kuivattuja marjoja käytetään ruuanvalmistuksessa, ne voidaan halutessa liottaa vedessä puolesta tunnista tuntiin. Marjojen liotusneste voidaan käyttää myös ruuanvalmistuksessa.