Tyrni

Hippophaë rhamnoides

Tuntomerkit:
Tyrni on oraoksainen, 0,5–3 m korkea pensas. Lehti on 1–5 cm pitkä ja tasasoukka. Päältä vihertävänharmaan lehden alapuolen väri vaihtelee hopeanharmaasta ruosteenruskeaan. Tyrni kukkii ennen lehtien puhkeamista, toukokuussa. Kasvi on kaksikotinen ja tuulipölytteinen: hede- ja emikukinnot ovat eri yksilöissä. Kukat ovat pieniä, noin 3 mm:n kokoisia ja väriltään kellanvihreitä. Hedelmä on 8–10 mm, pitkänomainen, keltainen tai oranssinkeltainen ja mehevä luumarja.

Kasvupaikat:
Tyrniä esiintyy luonnonvaraisena Pohjanlahden rannikkoalueella ja Ahvenanmaalla. Parhaiten tyrni kasvaa kivisillä hiekka- tai sorarannoilla. Tyrnin juuristossa elävä sädesieniin kuuluva bakteeri sitoo ilmakehän typpeä, joten tyrni kasvaa niukkaravinteisessakin maaperässä. Tyrni vaatii kasvaakseen runsaasti auringonvaloa.  

Satokausi:
Luonnonvaraisen tyrnin marjojen keruun voi aloittaa lokakuussa, jolloin ne ovat mahdollisimman kypsiä ja irtoavat helposti kannastaan. Marjat kerätään mieluiten ensimmäisten pakkasten jälkeen. Tyrnipensaat ovat piikkisiä ja tiheitä, joten marjojen keruu on hankalaa. Marjoja poimitaan käsin tai oksia kopautetaan kepillä, jolloin marjat putoavat alustalle, jolta ne kerätään.

Ravintoarvo:
Tyrni on luonnonvaraisista marjoista ravintorikkain. Se sisältää runsaasti C- ja E-vitamiineja, ravintokuitua sekä elimistölle hyödyllisiä rasvahappoja. Vajaasta desilitrasta marjoja saa saman verran C-vitamiinia kuin yhdestä keskikokoisesta appelsiinista. Tyrni sisältää painostaan noin 4–7 % marjalihan ja siementen öljyä, joka koostuu pääasiassa kerta- ja monityydyttymättömistä rasvahapoista.

Sellaisenaan tai pakastettuna myytävälle tyrnimarjalle sallitut ravitsemusväitteet:

  • Runsaskuituinen, (6,0 g/100 kcal)
  • Vähän tyydyttyneitä rasvoja, (0,8 g/100 g)
  • Suolaton, (0,0035 g/100 g)
  • Sisältää runsaasti E-vitamiinia/Hyvä E-vitamiinin lähde, (3,0 mg/100 g)
  • Sisältää runsaasti C-vitamiinia/Hyvä C-vitamiinin lähde, (165 mg/100 g)
  • Tiamiinin lähde, (0,18 mg/100 g)

Ravintotekijä:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Perustuu Fineli-koostumustietokannan versioon 20 (27.6.2019)

Käyttö:
Elintarviketeollisuus valmistaa tyrnistä soseita, hilloja, marjajauheita ja mehuja. Tyrniöljyä käytetään ravintolisien ja kosmetiikan valmistuksessa. Marjat sopivat kotitalouksissa sellaisenaan nautittavaksi vaikkapa puurojen tai jogurtin kera. Marjoja voi säilöä mehuna, hilloina tai kuivaamalla tai pakastamalla.


Tehoa tyrnistä -esite (pdf)

Lisää ruokaohjeita tyrnistä