Käenkaali

Oxalis acetosella

kaenkaali.jpg

Tuntomerkit:
Käenkaali eli ketunleipä on monivuotinen 5-10 cm korkea ruoho. Sen lehdet ovat ohuet, vaaleanvihreät, pitkäruotiset ja kolmisormiset. Lehdet menevät suppuun yöllä ja huonolla säällä.

Näköislajit:
Käenkaalilla ei ole näköislajeja.

Kasvupaikat:
Käenkaali on Etelä- ja Keski-Suomessa yleinen varjoisien lehtometsien, tuoreiden kuusikoiden ja ravinteikkaiden korpien kasvi.

Sato:
Lehdet kerätään keväällä ja alkukesällä.

Käenkaalin ravintotekijöitä (/100 g)
C-vitamiini (mg) 35-150
A-vitamiini RAE (µg) 900


Lähde: Piippo Sinikka: Villivihannekset. Minerva Kustannus Oy 2016. 

 

Käyttö:
Lehtiä ja muita maanpäällisiä osia käytetään mausteena, ruokien koristelussa ja teeaineksina.

Kaupallinen elintarvikekäyttö:
Kasvin maanpäällisiä osia käytetään ravintolisissä ja annoskoristeina.Huomioitavaa:
Käenkaalissa on oksaalihappoa. Se on myrkyllistä, mutta pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita. Kasvia suositellaan vältettävän, jos on kihti, niveltulehdus tai munuaisvikaa.