Mustatorvisieni

Craterellus cornucopioides

mustatorvisieni.jpg

Tuntomerkit:
Mustatorvisienen tunnistaa suppilomaisesta, harmaanmustasta ohutmaltoisesta itiöemästä. Sienessä ei ole helttoja ja lakin ja jalan välillä ei ole selvää rajaa. Sienen ulkopinta on sinertävän harmaa ja valkohärmeinen, tyvestä musta. Malto on harmaanmustaa.

Kasvupaikat:
Mustatorvisientä esiintyy paikoitellen Etelä- ja Keski-Suomessa. Suotuisimpia kasvupaikkoja ovat tuoreet lehdot ja kangasmetsät. Sieni kasvaa useiden sienten tiheinä ryhminä ja se saattaa piiloutua helposti värinsä vuoksi kasvillisuuden joukkoon. Mustatorvisieni on paikkauskollinen: sitä kannattaa etsiä samoilta seuduilta, mistä sitä on aikaisemminkin tavattu. Sieni on harvinaisempi kuin tärkeimmät kauppasienemme. Siksi sitä ei onnistuta poimimaan kauppaan yhtä suuria määriä kuin esimerkiksi tatteja tai rouskuja. 

Näköislajit:
Ruskotorvisieni eli tummatorvisieni (Craterellus cinereus) on ruskeanharmaa, kuivana melkein ruskea sieni ja sen alapinta on poimuinen.

Satoaika:
Mustatorvisienen satoaika ajoittuu elo-lokakuulle.

Ravintoarvo:
Mustatorvisienessä on runsaasti kuitua ja kaliumia.

Mustatorvisienen
ravintotekijöitä (/100 g)
Energia (kJ/kcal) 121/29
Rasva (g) 1,1
Hiilihydraatti (g) 1,2
Proteiini (g) 1,7
Kuitu (g) 3,8
Kalium (mg) 465,0
Sinkki (mg) 1,0


Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli 2021. 
Ravintoarvot laskettu Finelin arvoista kuivatulle sienelle (10 %).

Käyttö:
Mustatorvisieni on herkullinen ruokasieni. Ruuanvalmistusta varten sitä ei tarvitse esikäsitellä. Ohutmaltoisena se soveltuu hyvin kuivattavaksi, jolloin sitä voidaan käyttää voimakkaan makunsa vuoksi mausteena muihin ruokiin. Mustatorvisientä voi käyttää raaka-aineena keitoissa, kastikkeissa ja muhennoksissa. Mustatorvisieni on eri puolilla maailmaa hyvin suosittu ruokasieni. 

Ruokaohjeita mustatorvisienestä