Marjaisia ruokaohjeita

Salaatit

Marinoitu karhunvatukka-metsävadelmasalaatti
100 hengelle, gluteeniton

5 kg  metsävadelmia
5 kg  karhunvatukoita
0,7 l  kuusenkerkkäsiirappia
1,5 l  vaniljakastiketta
0,060 kg  fariinisokeria

  1. Sekoita marjat keskenään ja lisää siirappi. Sekoita hyvin.
  2. Anna maustua kylmässä n. 2 tuntia.
  3. Vaahdota vaniljakastike ja mausta fariinisokerilla.
  4. Jaa marjat annoskulhoihin. Annostele niiden päälle vaniljavaahtoa.


Jälkiruuat

Mansikka-metsävadelma-sorbetti
100 hengelle, gluteeniton, laktoositon

4 kg  pakastemansikoita
3,5 kg  metsävadelmia
1,4 kg  sokeria

0,450 kg (13 kpl) kananmunan valkuaisia
0,400 kg  sokeria

  1. Jauha tai kutteroi jäiset mansikat ja metsävadelmat. Lisää sokeri.
  2. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi.
  3. Yhdistä ainekset ja tarkista makeus.
  4. Kaada seos vuokaan ja jäädytä.


Metsävadelma-punaherukkahyytelö

100 hengelle, gluteeniton, laktoositon

4,2 l  vettä
1,4 kg  sokeria
0,2 kg  sitruunamehutiivistettä
0,120 kg  sitruslikööriä
0,085 kg (n. 42 kpl) liivatelehtiä
3,6 kg  metsävadelmia
2,4 kg  punaherukoita

  1. Keitä sokeriliemi, lisää kuumaan liemeen liotetut liivatelehdet ja mausta
    sitruunamehulla ja liköörillä.
  2. Laita jäiset marjat annoskulhoihin ja kaada sokeriliemi päälle. Anna hyytyä.


Marjasekoitus

100 hengelle, gluteeniton, laktoositon

1,2 kg  mustikoita
1,2 kg  metsävadelmia
0,750 kg  mansikkahilloa

Sekoita ainekset keskenään ja aseta tarjolle.

Panna cotta con tuoreet marjat
100 hengelle, gluteeniton

5 l  kevytmaitoa
5 l  ruokakermaa
1 kg  sokeria
0,040 kg  vaniljatankoa
0,150 kg  liivatetta (8 liivatetta litralle nesteettä)

2 kg  mansikoita
2 kg  metsävadelmia
1,5 kg  mustaherukoita
1,5 kg  punaherukoita

  1. Keitä maitoa, kermaa, sokeria ja vaniljatankoa yhdessä 10 min ja sekoita joukkoon
    liotetut liivatteet.
  2. Kaada seos kulhoihin ja hyydytä. Tarjoa pannacotta tuoreiden marjojen kanssa.


Mansikka-lakkakiisseli
100 hengelle, gluteeniton, laktoositon

1,5 l  mansikkamehua
6 l  vettä
0,1 kg  sokeria
0,350 kg  perunajauhoja
0,7 l  vettä
2,5 kg  lakkoja

  1. Kuumenna padassa vesi, mehu ja sokeri.
  2. Suurusta veteen sekoitetuilla perunajauhoilla.
  3. Lisää kiisselipohjaan lakat. Tarjoa jäähdytettynä.


Mustikka-hillakiisseli

100 hengelle, gluteeniton, laktoositon

10 l  vettä
4 kg  hilloja (tai mustikoita ja hilloja)
0,5 kg  sokeria
0,5 kg  perunajauhoja
vettä

  1. Keitä 9 l vettä, lisää sokeri.
  2. Tee suurus perunajauhoista ja 1 litraa vettä ja lisää liuokseen.
  3. Suurusta ja lisää marjat.


Mustikka-metsävadelma-kiisseli

100 hengelle, gluteeniton

8 l  vettä
2 l  metsävadelmamehua
0,550 kg  perunajauhoja
0,9 kg  sokeria
4 kg  mustikoita
2 kg  metsävadelmia

(0,5 l vaahtoutuvaa vaniljakastiketta)
kuivattuja mustikoita koristeeksi

  1. Yhdistä vesi, metsävadelmamehu ja sokeri. Kuumenna ja saosta.
  2. Lisää tuoreet tai pakastetut mustikat ja metsävadelmat kiisselipohjaan.
  3. Koristeeksi vaahdotettua vaniljakastiketta ja kuivattuja mustikoita.


Karpalo-mustaherukkaunelma

100 hengelle

2,2 kg  vetopohjaa
0,080 kg (40 kpl) liivatelehtiä
2,5 l  vaniljakastiketta
0,020 kg  mustaherukkajauhetta
1,5 kg  mustaherukkahyytelöä
1,5 kg  mustaherukoita
2,5 l  karpalomehua

  1. Laita vetopohjat (4 kpl) GN 1/1-vuokiin leivinpaperin päälle.
  2. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään.
  3. Vatkaa vaahtoutuva vaniljakastike, lisää joukkoon mustaherukkahyytelö ja -jauhe.
  4. Kuumenna 0,2 l karpalomehua ja liota siihen puristetut liivatelehdet. Lisää loppu karpalomehu 2,3 l. Sekoita seos varovasti vaahdon sekaan.
  5. Kaada vaahto tasaisesti vetopohjien päälle. Ripottele mustaherukoita vaahdon päälle.
  6. Anna jähmettyä kylmiössä pari tuntia tai seuraavaan päivään. Voit valmistaa mustaherukkatortun myös edellisenä päivänä. Jaa torttu 4x7 paloihin.


Kevennetty marjasorssu

100 hengelle

2 kg  maitorahkaa
0,4 l  rasvatonta maitoa
0,020 l  vaniljasokeria
1,5 l   kevytvispikermaa
0,7 kg  sokeria
6 kg  marjasekoitusta
1,5 kg  savolaista talkkunaa
0,1 kg   tyrnijauhetta

  1. Ohenna maitorahka rasvattomalla maidolla.
  2. Vaahdota kevytvispikerma. Yhdistä rahkaseos ja kermavaahto. Mausta vaniljalla ja sokerilla.
  3. Yhdistä kaikki raaka-aineet TAI kokoa kerroksittain rahka-kermaseosta, marjoja ja talkkunaa.
  4. Koristele marjoilla, talkkunalla ja tyrnijauheella.


Kesäinen raekuuro
200 annosta / 2 dl gluteeniton

15 kg vaniljajogurttia       
5 kg raejuustoa           
20 kg marjoja           
1 kg sokeria           

Sekoita kaikki ainekset keskenään.

* Helppo valmistaa, kun ainekset tarvitsee vain sekoittaa keskenään. Sokeria lisätään maun mukaan. Raejuusto tekee rakenteesta mukavantuntuisen. 

Reseptin tuottamista on tukenut maa- ja metsätalousministeriö
Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelman SRE:n suosituksesta.



Terveyspommi
200 annosta / 2 dl

20 kg maustamatonta jogurttia       
8 l mehutiivistettä       
1 l kauralese           
10 kg marjoja           
5 dl hunaja           
2 dl pellavansiemeniä       

Mysliä tarjolle terveyspommiin lisättäväksi.

Kaikki aineet sekoitetaan keskenään sauvasekoittimella.

* Terveyspommi voidaan asettaa tarjolle joko valmiiksi kaadettuna juomana tai kannuista itse kaadettavaksi.
Väri on kaunis ja maku on voimakkaampi seuraavana päivänä. Lisää sokeria maun mukaan. 

Reseptin tuottamista on tukenut maa- ja metsätalousministeriö
Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelman SRE:n suosituksesta.

 

Leivonnaiset

Mustikka-puolukkapiirakka
100 hengelle

1 l  kevytmaitoa
0,150 kg  hiivaa
0,010  mineraalisuolaa
0,3 kg  sokeria
0,250 kg  kananmunia
0,015 kg  kardemummaa
1,5 kg  vehnäjauhoja
0,3 kg  grahamjauhoja
0,3 l  rypsiöljyä

Täyte:
1,8 kg metsämustikoita
0,9 kg  puolukoita
0,4 kg  sokeria
0,150 kg  perunajauhoja

Muruseos:
0,9 kg  sokeria
1 kg  grahamjauhoja
0,750 kg  juoksevaa margariia
0,030 kg  vaniljasokeria

  1. Tee pullataikina. Kohota sitä vähän aikaa ja kauli GN-pellin kokoisiksi ohuiksi levvyiksi.
    Ohjeen taikinasta tulee kuusi pellillistä piirakkaa.
  2. Sekoita marjat, sokeri ja perunajauhot keskenään ja levitä seos kaulittujen ja kohotettujen pullataikinoiden päälle.
  3. Tee sokerista, jauhoista ja juoksevasta margariinista muruseos. Ripottele se piirakoille ja paista ne 180-200 asteen lämmössä, kunnes piirakka on kypsää (15-20 min).