Luonnossa kasvavat, syötävät sienet

sienikori.jpg

Luonnossa kasvaa satoja syötäväksi kelpaavia sienilajeja. Syötävien sienien vuosittaiseksi kokonaissadoksi arvioidaan n. 1000 milj. kg eli keskimäärin 50 kg/ha.

Syksyisin ruokapöytään kuuluvat varsinkin tatit, kantarelli, rouskut, suppilovahvero, vaaleaorakas ja lampaankääpä. Ruokasieniksi soveltuvia ovat myös mm. kehnäsieni, mustatorvisieni, mustavahakas ja haperot.

kauppaantulosienet17.gif

Sienten kauppaantulomääriä tutkitaan MARSI-tutkimuksessa vuosittain. Kartoitus ei sisällä torikauppaa, eikä poimijoiden suoramyyntiä kuluttajille, ravintoloille ja ammattikeittiöille. 
Vuoden 2017 sienisato oli enintään keskinkertainen. Kaupallisesti tärkeimmän sienen, herkkutatin, sato oli runsaat 66 tn
Haaparouskua tuli myyntiin 94 tn, kangasrouskua 27 tn. Kantarellia saatiin myyntiin vain runsaat 12 tn.Suppilovahveron kauppaantulomäärä oli 24 tn. Korvasienen sato oli 6,6 tn.

poimintatulot_sienet2017.gif