Tiedotteet

Kehitä kärkituotteita kuusenkerkästä
- on aika tilata kerkät vuoden tarpeisiin!

Tiedote
Arktiset Aromit ry

120520kuusenkerkka_small.jpg

Kuusenkerkkä on monipuolisuudessaan luonnontuotteiden aatelia tuotekehityksessä. Keruuaika lähestyy, mutta se on lyhyt, ja nyt onkin aika varmistaa kerkkien saanti koko vuoden tuotekehitystä ja jatkojalostusta varten.

Kuusenkerkät ovat nuoria, pehmeitä, vaaleanvihreitä vuosikasvaimia. Niiden hieno, metsäinen maku on mieto ja hieman sitrusmainen. Kerkät sisältävät runsaasti C-vitamiinia, ravintokuitua ja kivennäisaineista mm. kaliumia, rautaa, magnesiumia ja kalsiumia. Lisäksi niissä on runsaasti antioksidanttisesti vaikuttavia flavonoideja.

Kuusenkerkät kerätään muutaman sentin mittaisina. Niiden keruuaika on lyhyt, yleensä korkeintaan pari viikkoa toukokuun lopulta kesäkuun alkupuolelle. Kerkkien satopotentiaali on valtava, mutta siitä on otettu talteen olemattoman vähän kasvaneesta kiinnostuksesta huolimatta. Eri puolella maatamme on nyt järjestetty poimijakoulutuksia ja tehostettu keruuketjuja, ja valmiudet kerkän talteenottoon ovat hyvät. Nyt on aika toimia ja tehdä kerkkätilaukset!

Kerkät sopivat todella monenlaiseen käyttöön. Niitä voi käyttää sellaisinaan salaateissa ja kala-, kana- ja kasvisruoissa antamaan mukavan yrttistä ja sitrusmaista aromia. Ne sopivat myös jälkiruokien ja juomien mausteeksi sekä keittoihin, kastikkeisiin ja muhennoksiin. Tuoreita kuusenkerkkiä voi pakastaa käytettäväksi talvella tuoreiden tavoin.

Jatkojalostuksessa kerkkien mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Niistä on perinteisesti tehty kuusenkerkkäsiirappia, -likööriä, -hyytelöitä, -kastikkeita, -marmeladeja ja niitä on käytetty erilaisissa juomissa ja teeaineksina. Tuotekehityksessä voi käyttää mielikuvitusta ja löytää uusia mahdollisuuksia kerkkien käyttöön vaikkapa öljyissä, pestoissa, pikkelseissä tai maustamaan vaikkapa kalasäilykkeitä. Pakastekuivatuista kuusenkerkistä tehty jauhe on omaa luokkaansa helppokäyttöisyydessään.

Huomioitavaa on, että kuusenkerkkien keräämiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa. Kuusenkerkkiä ei pidä käyttää, mikäli kärsii hartsiallergiasta, astmasta tai hinkuyskästä.


KUUSENKERKKÄSIIRAPPI (saanto n. 5 dl)

1 l kuusenkerkkiä
1,2 l vettä
6 dl sokeria

1. Huuhtele kerkät kylmällä vedellä. Yhdistä kerkät ja vesi kattilaan ja anna liota 6-8 tuntia tai yön yli.

2. Keitä kerkkiä liotusvedessään kannen alla hiljaisella lämmöllä noin 1½ tuntia.

3. Siivilöi kerkät pois. Lisää sokeri ja jatka keittämistä hiljalleen kannen alla, välillä sekoittaen, noin reilu tunti. Mitä pidempää keität, sitä paksumpaa saat siirapista. Siirappi sakenee hieman jäähtyessään.

4. Kaada siirappi kuumennettuihin lasipurkkeihin tai -pulloihin. Säilytä suljettuna huoneenlämmössä.

Käytä jälkiruokiin, teehen tai jäätelön ja lettujen lisäkkeenä.

 

Lisätietoja: 
Arktiset Aromit ry 
Birgitta Partanen
040 580 1186
birgitta.partanen@arctic-flavours.fi

Lataa kuvat lehdistön käyttöön

Kuvien yhteydessä mainittava Arktiset Aromit ry

Kuusenkerkät Kuusenkerkät01 Kuusenkerkät02 

 

Median edustaja!

Haluatko jatkossa tiedotteemme suoraan sähköpostiisi?

Tilaa tiedotteemme tästä

Takaisin