Tiedotteet

Puolukan sisältämä resveratroli voi parantaa suorituskykyä

Tiedote                                                                                                                                                                                                                                                  

Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan resveratroli voi parantamaa suorituskykyä lisäten sekä kestävyyttä että voimaa. Resveratroli on voimakas luonnon antioksidantti, joka suojaa soluja hapettumiselta.

Journal of Physiology - lehti julkaisi kesäkuun numerossaan tutkimusartikkelin resveratrolin vaikutuksista rottien suorituskykyyn. Tutkimuksessa toinen rottaryhmä oli saanut 12 viikon ajan resveratrolia sisältävää ravintoa, kun taas toisen verrokkina toimineen rottaryhmän ravintoon sitä ei lisätty. Molemmat tutkimusryhmät saivat saman verran liikuntaa, ja niiden suorituskyky testattiin koejakson lopussa.

Tutkimusryhmä havaitsi, että resveratrolilisä rottien ravinnossa paransi niiden fyysistä suorituskykyä, sydämen toimintaa ja lihasvoimaa, sekä tehosti energia-aineenvaihduntaa verrattuna rottiin, joiden ravinnossa reveratrolia ei ollut. Kyseiset rotat jaksoivat juosta pidempään ja kauemmas kuin verrokkiryhmään kuuluneet rotat.

Resveratrolipitoisen ravinnon nauttiminen lisäsi yksittäisissä lihaksissa voiman kehittymistä isometrisessä voimaharjoittelussa ja paransi koko kehon aineenvaihduntaa. Resveratrolia sisältävä ravinto näytti saavan rotilla aikaan myös samanlaisia muutoksia sydämen toiminnassa kuin säännöllinen kestävyysharjoittelu. Tutkijat tulivat siihen tulokseen, että resveratrolipitoisen ravinnon nauttimisella on edullisia vaikutuksia suorituskykyyn, ja sen käytöstä voisi olla etua mm. henkilöillä, joiden liikuntakyky on heikentynyt.

Tummat viinirypäleet sisältävät runsaasti resveratrolia. Resveratrolia pidetään osasyynä myös ns. ranskalaisen paradoksin aiheuttajana. Ranskassa käytetään ruokavaliossa runsaasti juustoja, joista saadaan tyydyttynyttä rasvaa. Suojaaviksi tekijöiksi on arveltu suomalaisia runsaamman kasviöljyn ja kasvisten käytön lisäksi tummaa viinirypälettä ja punaviiniä, joista saadaan runsaasti resveratrolia.

Suomalaisista metsämarjoista puolukasta löytyy tummaan viinirypäleeseen verrattavia määriä resveratrolia. Puolukassa on myös monia muita terveydelle edullisia vaikutuksia ja pirteän makunsa ansiosta se sopii hyvin esimerkiksi liharuokien lisäkkeeksi, puuroihin, mehuihin ja leivonnaisiin.  

Lisätietoa puolukan ja tumman viinirypäleen resveratrolipitoisuuksista>

Teksti:

Marika Köngäs ja Simo Moisio, Arktiset Aromit ry

Luonnosta Lautaselle -hanke
Takaisin