Maitohorsma

Chamaenerion angustifolium (Epilobium angustifolium)

maitohorsmat.jpg

Tuntomerkit:
Maitohorsma on komea sinipunakukkainen kasvi, jonka kukinta ajoittuu keskikesään. Maitohorsma on koko maassa yleinen 0,5-1,5 m korkea monivuotinen ruoho. Sen varsi on haaraton, ontto ja usein punertava. Kapeat, suikeat lehdet kiinnittyvät varteen kierteisesti.

Kasvupaikat:
Maitohorsma on koko Suomessa yleinen pioneerikasvi, joka valtaa nopeasti palo- ja hakkuuaukeat, mutta väistyy muutaman vuoden kuluessa muun kasvillisuuden lisääntyessä.

Sato:
Nuoria punertavia maitohorsman versoja voidaan kerätä pian lumien sulamisen jälkeen pitkälle alkukesään. Yrttijuomaa varten lehdet voidaan kerätä myöhemmin kesällä, mutta kuitenkin ennen kukintaa. Lehdet kerätään kesä-heinäkuussa juuri ennen kukintaa. Ne riivitään käsin ylhäältä alaspäin ja kuivataan tuoreeltaan tai hiostettuina. Lehtien tulee olla puhtaita, nuoria, terveitä ja vahingoittumattomia. Tuoreena kuivattujen lehtien tulee olla kauniin vihreitä. Varrenpalasia ei kerätä lehtien mukaan. Maitohorsmankukista kerätään vain vaaleanpunaiset terälehdet, sillä vihreät osat aiheuttavat kitkerää makua. Poiminta-aika on heti kukkien avauduttua kesä-heinäkuussa. Maitohorsman juurien paras keruuaika on varhain keväällä tai myöhään syksyllä.

Ravintoarvo:
Maitohorsmassa on runsaasti mm. ravintokuitua, kaliumia, kalsiumia, fosforia, magnesiumia ja C-vitamiinia.

Maitohorsman ravintotekijöitä (/100 g) Verso Lehti
energia (kcal) 46 36-69
rasva (g) 0.7 2.8
hiilihydraatti (g) 1.4 2.9-8.6
proteiini (g) 4.8 4.7-6.5
kuitu (g) 7.5 1.4-10.6
Ca (mg) 210 429
Fe (mg) 1.6 2.4
K (mg) 410 494
Mg (mg) 73 156
Na (mg) 1.3 34
P (mg) 120 108
Se (µg) 10  
Zn (mg) 1.3 2.7
C-vitamiini (mg) 103 88


Lähteet: Verso: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli 2021;
Lehti: Piippo Sinikka: Villivihannekset. Minerva Kustannus Oy 2016.


Kotitalouskäyttö:
Nuoret maitohorsman versot sopivat tarjottavaksi mm. parsan tapaan. Nuorista lehdistä tehty silppu antaa vaihtelua salaatteihin ja vihannespaistoksiin. Yrttijuomaa varten lehdet voidaan kerätä myöhemmin kesällä, mutta kuitenkin ennen kukintaa. Maitohorsma tunnetaankin ehkä parhaiten yrttijuomakasvina. Sitä käytetään myös varsinaisen teekasvin lehdistä tehdyn teen seassa. Teelehtien tapaan myös horsmanlehdet hiostetaan usein ennen kuivaamista. Hiostaminen vahvistaa aromia. Maitohorsmankukista voidaan valmistaa kauniinväristä juomaa. Maitohorsman juurista voidaan valmistaa jauhoja leipätaikinassa tai puurossa käytettäväksi. Juuria on käytetty myös kahvinkorvikkeena. 

Ruokaohjeita maitohorsmasta

Kaupallinen elintarvikekäyttö: 
Nuoret versot ja varret sopivat kaikkeen elintarvikekäyttöön. Muita maanpäällisiä osia käytetään ravintolisissä, yrttiteenä, mausteena sekä annoskoristeena. 

maitohorsmanverso02.jpg

Nuoret maitohorsman versot maistuvat keitettyinä parsan tapaan.