Arktiset Aromit ry, Kauppakatu 20 D, 89600 Suomussalmi
Voikukka-perunalaatikko 
gluteeniton, munaton
800 g perunoita
 2 sipulia
 2 rkl öljyä
 100 g voikukanlehtiä
 2 dl juustoraastetta
 2 tl suolaa, pippuria, muskottipähkinää
 1 dl kermaa
 1 dl maitoa
 
 Kuori perunat ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi, huuhdo kylmässä vedessä ja valuta. Kuullota viipaloidut sipulit kevyesti öljyssä. Lisää perunaviipaleet ja paista muutama minuutti. Huuhdo voikukan lehdet ja poista keskiruodit. Keitä lehtiä väljässä vedessä 5 minuuttia. Valuta vesi ja leikkaa lehdet palasiksi, ei kuitenkaan pieneksi silpuksi. Voitele uuninkestävä vuoka ja laita pohjalle kerros sipuli-perunaseosta. Mausta suolalla, pippurilla ja muskotilla. Lisää kerros voikukanlehtiä ja niiden päälle juustoraastetta. Jatka näin ja laita päällimmäiseksi kerros sipuli-perunaseosta. Peitä vuoka kannella tai alumiinifoliolla ja laita 225 asteiseen uuniin noin 15 minuutiksi. Lisää kermamaito ja jatka paistamista ilman kantta, kunnes perunat ovat pehmeitä eli noin 30 minuuttia.
 
 Lähde: Ullan yrtit: Luonnon hyötykasvien keruu- ja käyttöopas
 
Voikukkapesto 
gluteeniton, munaton
3 dl nuoria voikukanlehtiä
 2 rkl raastettua mustaleimaemmentalia
 2 rkl pinjansiemeniä
 1 pieni valkosipulinkynsi
 0,5 dl (kylmäpuristettua) rypsiöljyä
 Suolaa ja mustapippurirouhetta
 
 Voikukan lehdet kerätään ennen kukintaa. Paksuja lehtiruotien tyviä ei käytetä, ja pienemmistäkin lehdistä lehtiruodit voi riipiä pois. Hienonna tehosekoittimessa voikukan lehdet, pinjansiemenet, kuoritut valkosipulinkynnet, juustoraaste ja osa öljystä. Lisää öljyä, kunnes saat tasaisen kastikkeen. Mausta suolalla ja pippurilla makusi mukaan.
 
Kotimainen kevätpesto 
gluteeniton, munaton
3 dl tuoretta nokkosta tai voikukanlehteä
 2 rkl rastettua parmesaani- tai mustaleimajuustoa
 2 rkl jauhettuja saksanpähkinöitä
 2 valkosipulinkynttä
 Kupillinen oliiviöljyä
 Suolaa
 
 Sekoita kaikki ainekset keskenään tehosekoittimessa. Voit pakastaa osan kastikkeesta ja 
 lisäät vain juustoraasteen ennen käyttöä. Käytä kastikkeena pastan tai spagetin kanssa.
 
 Rautonen M, Hirvilahti-Rautonen A: Luonnon ruokavuosi – rosvopaistista valkosipulisieniin.
 
Syyspaistos 
 Voikukan juuria
 Mustajuuria
 
 Kuorrutuskastike:
 3 rkl margariinia
 5 rkl vehnäjauhoja
 3,5 dl mustajuurten keitinlientä
 1 dl kevytkermaa
 2 munankeltuaista
 Sitruunamehua
 Muskottipähkinää tai korianteria
 Hivenen mineraalisuolaa
 Mantelilastuja tai -rouhetta
 
 Voikukan juuret raaputetaan varovasti puhtaiksi ja keitetään 5–10 minuuttia väljässä vedessä. 
 Vesi kaadetaan pois ja juuret keitetään uudessa vedessä kypsiksi. Mustajuuret kuoritaan ja keitetään kypsiksi. Kypsät juuret pätkitään ja ladotaan tulenkestävälle, laakealle vadille. Kuorrutusta varten sulatetaan margariini, lisätään jauhot ja seos kiehautetaan. Lisätään joukkoon mustajuuren keittinliemi ja annetaan kiehua pari minuuttia. Kastike otetaan pois liedeltä, lisätään kevytkerma, samoin mausteet ja sitruunamehu. Kevyesti vatkatut munankeltuaiset lisätään kastikkeeseen ja paistos peitetään seoksella. Mantelilastut ripotellaan pinnalle ja ruoka saa paistua kauniin väriseksi noin 250 asteessa.
Lehtonen: Ullan yrtit – Luonnon hyötykasvien keruu ja käyttöopas
Voikukkasalaatti 
gluteeniton, maidoton, munaton
2 hengelle
 10-12 voikukanlehteä
 1 1/2 dl sinimailasen ituja
 1 tomaatti
 1 purjosipuli
 
 Laita pohjalle sinimailasen idut. Revi voikukanlehdet palasiksi, viipaloi tomaatti ja purjosipulin valkea osa ja sirottele ne itujen päälle. 
 
 Lähde: Ann Wigmore: Elävän ravinnon ruokaohjeita
Voikukkapirtelö 
gluteeniton, maidoton, munaton
10 voikukan lehteä
 5 voikukan kukkaa
 1 rkl seesaminsiemeniä
 1 rkl hunajaa
 1 rkl sitruunamehua
 1/2 banaania
 Vettä
 
 Lehdet ja kukat huuhdotaan, silputaan saksilla ja laitetaan tehosekoittimeen. Muut ainekset lisätään 
 ja vettä laitetaan niin paljon kun laitteeseen mahtuu. Sekoittimen annetaan käydä kaksi minuuttia. Tasaisenvihreä pirtelö kaadetaan laseihin.
Voikukkapestoboston
Sämpylätaikina:
 1/2 l maitoa tai vettä
 50 g hiivaa
 1 tl suolaa
 2 rkl hunajaa
 5 dl grahamjauhoja
 n. 7 dl vehnäjauhoja
 
 Täyte: 
 1 dl voikukkapestoa
 2 dl voikukan terälehtiä
 TAI
 2 dl silputtuja voikukanlehtiä
 2 dl voikukan terälehtiä
 3 dl juustoraastetta
 Paloiteltuja aurinkokuivattuja tomaatteja
 
 Pinnalle: kanamunaa, auringonkukan, kurpitsan tai pinjansiemeniä
 
 Valmista sämpylätaikina (ei tarvita öljyä), kohota hyvin. Kauli kohonnut taikina kahdeksi levyksi ja 
 levitä voikukkapesto levyille ja ripottele peston päälle terälehdet. Kääri ja leikkaa kiekoiksi. 
 Laita kiekkoja leivinpaperilla vuorattuun kahteen irtopohjavuokaan, tai paista kiekkoina pellillä tai muffinivuoissa. Kohota, voitele munalla ja ripottele pinnalle auringonkukan tai kurpitsan siemeniä. 
 Paista bostonia 200 asteessa n. 30 min. Yksittäiset kiekot paistetaan 225 asteessa n. 10 minuuttia.
Vinkki! Bostonin täytteeseen voikukan seuraksi sopivat myös oliiviviipaleet, fetajuusto, kinkku, ruohosipuli jne.
 
Voikukkasämpylät 
maidoton, munaton
3 dl peruna- tai kasvissosetta
 50 g hiivaa
 1/2 l kasvisten keitinlientä tai vettä
 1 tl muskottia
 1 tl yrttisuolaa 
 (2 rkl siirappia)
 4 dl nypittyjä voikukan terälehtiä
 1 1/2 dl voikukanlehtiä
 3 rkl öljyä
 3-4 dl hiivaleipäjauhoja
 
 Kädenlämpöinen kasvisliemi sekoitetaan peruna- tai kasvissoseeseen. Hiiva ja muut aineet lisätään. Taikina nostatetaan ja leivotaan sämpylöiksi, jotka nostatuksen jälkeen paistetaan 200 asteen lämmössä 10-15 minuuttia. Kypsät sämpylät voidellaan hunajavedellä. Pinnalle voidaan ripotella voikukan terälehtiä.
Voikukka-kasvisjuoma 
gluteeniton, maidoton, munaton 
 125 g naurista
 1 porkkana
 125 g parsakaalia
 Kourallinen voikukan lehtiä
 2 pientä omenaa
 
 Mehusta kaikki ainekset mehulingolla ja sekoita sen jälkeen tehosekoittimessa muutaman jääpalan kera. Tarjoile korkeasta lasista ja koristele voikukanlehdillä. 
 
 Lähde: Superjuomat
Voikukkamarmeladi neljälle 
gluteeniton, maidoton, munaton
 
 2 dl voikukan kukintoja 
 2 dl vettä
 0,75 dl hyytelösokeria
Keitä 10 min, siivilöi, lisää hyytelösokeri. Sekoita, kunnes sokeri liukenee ja hyytelö kirkastuu. 
 Korvaa ”tavalliset” marmeladit.
Aili Heljorannan ohjetta mukaillen