Arktiset Aromit ry, Kauppakatu 20 D, 89600 Suomussalmi
Makeat juurespalat 
gluteeniton, maidoton, munaton
1 pieni lanttu
 3 porkkanaa
 1 palsternakka
 2 punasipulia
 Suolaa keitinveteen
 4-5 rkl kuusenkerkkäsiirappia
 3 rkl öljyä
 Lipstikkaa
 
 Kuori ja paloittele lanttu, porkkanat ja palsternakka n. 2 x 2 cm kokoisiksi kuutioiksi. 
 Keitä ne lähes kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Halkaise sipulit puoliksi ja siitä lohkoiksi. 
 Laita kypsät juurekset ja punasipulilohkot uunivuokaan. Kaada päälle kuusenkerkkäsiirappi ja öljy. Sekoita hieman.  Anna hautua uunissa 200 asteessa n. 1/2 h. Sekoita välillä. 
 Ripottele päälle hienonnettua kuivattua tai tuoretta lipstikkaa maun mukaan.
Kuusenkerkkäjuoma
 gluteeniton, maidoton, munaton
4 l vettä
 2 l kuusenkerkkiä
 0,5 kg sokeria
 25 g sitruunahappoa
Laita kuusenkerkät kulhoon ja kaada päälle kiehuva vesi. 
 Lisää sitruunahappo ja anna seoksen jäähtyä yön yli. 
 Siivilöi ja lisää sokeri. Kiehauta. Jäähdytä juoma ja pullota se. 
 Juoma säilyy jääkaapissa kylmässä kaksi viikkoa.
Kuusenkerkkä-vadelmajuoma 
gluteeniton, maidoton, munaton
 
 1/2 sangollista huuhdottuja kuusenkerkkiä
 4 litraa vetttä
 25 g sitruunahappoa
 1 1/2 l pakastettuja tai tuoreita vadelmia
 
 Liota kuusenkerkkiä vedessä yön yli. Lisää sitruunahappo ja vadelmat. 
 Anna muhia päivä ja keitä n. tunti. Siivilöi ja lisää sokeria maun mukaan. 
 Hillosokerin avulla saat juomasta säilyvämpää. 
 Vadelmien asemesta voit käyttää myös omenamurskaa.
Ohje: Irma Voutilainen
Kuusenkerkkäsiirappi 
gluteeniton, maidoton, munaton
5-6 l kuusen vuosikasvaimia eli kerkkiä
 1 kg sokeria
 Vettä
 
 Huuhtele vuosikasvaimet. Peitä kylmällä vedellä niin, että ne juuri peittyvät. Anna seisoa vedessä 
 yön yli. Keitä vuosikasvaimia liotusvedessä noin 2 tuntia sekoittaen koko ajan pohjia myöten 
 ettei seos pala pohjaan. Siivilöi seos. Nestettä pitäisi olla jäljellä noin 1,5 litraa. Lisää sokeri ja keitä seosta vielä toiset 2 tuntia sekoittaen pohjia myöten pohjaanpalamisen estämiseksi.
 Seos on nyt siirappimaista ja kovettuu vähitellen. Kaada seos kuumennettuihin lasipurkkeihin. 
 Kovaa marmelosta saa lisäämällä hyydytysainetta. Valmiin marmelon väri on punaruskea.
Aaltonen & Arkko: Yrttiopas