Ruokaohjeita mustikasta

Lisäkkeet

Voimalisäke
gluteeniton, maidoton

1 kg punasipuliviipaleita           
2 kg punajuurisuikale ohut   
3 kg punakaalisuikale           
2 kg mustikoita ja puolukoita           
3 dl ruokaöljyä               
2 dl hunajaa               

Marinoi yön yli muut paitsi marjat. Aseta salaattipöytään kylmänä.

* Marinoidut tuotteet eivät ole aamulla kovinkaan houkuttelevan värisiä. Kun annokseen lisätään marjat ja  vähän herneenversoa, lisäkkeestä tulee kauniin näköinen. Linjastoon on hyvä laittaa tuoteseloste, joka kannustaa maistamaan.

Reseptin tuottamista on tukenut maa- ja metsätalousministeriö
Suomalaisen ruokakulttuurin
edistämisohjelman SRE:n suosituksesta.

 

 

Salaatit

Mustikkasalaatti
100 hengelle, gluteeniton, laktoositon

0,8 kg  tammenlehtisalaattia
0,8 kg  ruukkusalaattia
1,4 kg  tuorekurkkua
1,4 kg  tomaattia
1,4 kg  kotimaisia omenoita
1,2 kg  mustikkaa

  1. Suikaloi salaatinlehdet. Kuutioi kurkku ja lohko tomaatit.
  2. Sekoita raaka-aineet keskenään ja lisää joukkoon kerroksittain tuoreet tai jäiset mustikat.

 

Jälkiruuat

Hämmästyshuttu
100 hengelle

3,5 l  vispautuvaa vaniljakastiketta, 12 %
5 kg  mustikkaa
1 kg  sokeria
4,5 kg  maitorahkaa
0,150 l  sitruunamehua
0,8 kg  talkkunajauhoja

  1. Vaahdota vaniljakastike.
  2. Soseuta mustikat ja mausta sokerilla.
  3. Sekoita maitorahka, mustikkasose, sitruunamehu ja talkkunajauhot.
  4. Lisää lopuksi joukkoon vaahdotettu vaniljakastike.


Marjarahka
200 annosta/ 2 dl
* gluteeniton, kun käytetään puhdaskaurahiutaleita

17 kg maitorahkaa           
6 kg maustamatonta jogurttia       
1 kg sokeria           
vaniljasokeria   
15 kg mansikoita ja mustikoita       

viereen tarjoiluun:
0,7 kg kaurahiutaleita       
0,7 kg auringonkukan siemeniä   

Sekoita rahkan ainekset keskenään. Sekoita myös myslin
ainekset keskenään ja aseta tarjolle rahkaan lisättäväksi.

* Sokeria lisätään maun mukaan. Rahka on helppo valmistaa,
kun ainekset sekoitetaan keskenään. Maku on raikas.



Reseptin tuottamista on tukenut maa- ja metsätalousministeriö
Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelman SRE:n suosituksesta.

Mustikkapiimähyytelö
100 hengelle, gluteeniton

7,5 l  piimää
2 kg  maustamatonta tuorejuustoa
1,5 kg  sokeria
0,034 kg  vaniljasokeria
0,120 kg  mustikkajauhetta
0,080 kg (n. 40 kpl) liivatelehtiä

  1. Sekoita keskenään piimä, tuorejuusto, sokerit ja mustikkajauhe.
  2. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä ohjeen mukaan. Kiehauta 3 dl vettä kattilassa ja lisää joukkoon puristetut liivatelehdet.
  3. Kaada liivateseos muiden raaka-aineiden joukkoon ja sekoita hyvin.
  4. Jaa massa n. 1 l vetoisiin hyytelövuokiin tai voit jakaa massan annosmaljoihin.
    Anna hyytyä yön yli. Kumoa ja leikkaa viipaleiksi.

Mustikkakiisseli
100 hengelle, gluteeniton, laktoositon

6 kg  mustikoita TAI
0,700 kg  kuivattuja mustikoita
10 l  vettä
1,3 kg  sokeria
1 kg  perunajauhoja
vettä

  1. Keitä vesi ja 1/3 mustikoita.  Jos käytät kuivattuja mustikoita, niin laita koko määrä.
  2. Lisää sokeri ja suurusta kiisseli veteen sekoitetuilla perunajauhoilla.
  3. Lisää kiisselin joukkoon loput mustikat.
  4. Ripottele pinnalle kevyesti sokeria.

 

Marjasekoitus
100 hengelle, gluteeniton, laktoositon

1,2 kg mustikoita
1,2 kg metsävadelmia
0,750 kg mansikkahilloa

1. Sekoita ainekset keskenään ja aseta tarjolle.