Arktiset Aromit ry, Kauppakatu 20 D, 89600 Suomussalmi
Maukas marjakeitto, 2 hengelle
gluteeniton, maidoton, munaton
3 dl kypsiä marjoja (mustikoita, vadelmia)
3/4 dl kookosmaitoa
1 tl tuoretta inkivääriä
Soseuta marjat pehmeiksi tehosekoittimella, säästä muutamia koristeluun. Lisää nestettä tarvittaessa.
Lähde: Ann Wigmore: Elävän ravinnon ruokaohjeita
Marjajogurttisorbetti
gluteeniton, munaton
4 dl vadelmia
200 g bulgarianjogurttia
1/2 dl sokeria
Soseuta marjat sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Lisää joukkoon jogurtti ja sokeri. Pakasta seos. Ota sorbetti pakastimesta n. 1/2 tuntia ennen tarjoilua. Tee sorbetista esim. jäätelökauhalla palloja.
Vadelmakastike
gluteeniton, maidoton, munaton
1/2 l vadelmia
1–2 rkl vettä
1/4 dl sitruunamehua
1 dl tomusokeria
Kiehauta vadelmat veden kanssa kattilassa. Lisää joukkoon tomusokeri ja sitruunamehu. Anna jäähtyä. Paseeraa jäähtynyt seos eli painele se lusikan avulla siivilän läpi. Säilytä kylmässä.
Nopea marjapiirakka, 12-14 palaa
maidoton
2 kanamunaa
1 dl sokeria
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kauraleseitä
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 1/2 tl vanilliinisokeria
1 dl täysmehua
1/2 dl öljyä
Pinnalle 5 dl vadelmia
Sekoita kananmunat ja sokeri. Sekoita keskenään jauhot, leseet, leivinjauhe ja vanilliinisokeri. Lisää jauhoseos muna-sokeriseokseen vuorotellen mehun ja öljyn kanssa. Sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija n. 25 cm). Levitä pinnalle marjat. Paista 200 asteisessa uunissa 20 minuuttia.
Suomen Diabetesliitto ry: Makumatka kevyeen kotiruokaan
Vadelmatorttu
munaton
12 täysjyväkeksiä
75 g margariinia
Inkivääriä
Täyte:
5 liivatetta
0,5 dl vettä
2 sitruunan mehu (1 dl)
250 g maitorahkaa
2 dl vispautuvaa kevytkermaa
1 dl sokeria
400 g kotimaisia vadelmia
Päälle: vadelmia, mansikoita, lakkoja
Kiille:
2 dl vettä
1 dl hyytelösokeria
Murenna keksit monitoimikoneessa, lisää margariini ja mausteeksi inkivääriä. Painele murumainen seos leivinpaperilla pohjustettuun tasapohjaiseen, irtoreunaiseen kakkuvuokaan. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 10 minuuttia. Kuumenna vesitilkka ja liuota liivatteet kuumaan veteen. Jäähdytä liivateseosta pitämällä kattilaa vaikka hetken kylmässä vedessä. Lisää sitruunamehu ja sekoita seos rahkan joukkoon.
Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi sokerin kanssa ja sekoita joukkoon. Soseuta vadelmat. Jos haluat siemenet pois, puserra marjasurvos siivilän läpi. Lisää rahka-kermaan vadelmasose. Tarkista maku ja kaada seos murupohjan päälle. Peitä foliolla ja pidä jääkaapissa seuraavaan päivään. Levitä hyytyneen vadelmatortun päälle marjoja. Kuumenna hyytelösokeripakkauksessa olevan ohjeen mukaan vettä ja hyytelösokeria ja valuta marjojen päälle kiillettä.
Kuningattaren kesäpiiras
150 g voita tai margariinia
1/2 dl sokeria
150 g mantelimassaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl vettä
Täyte:
1 l mustikoita
0,5 dl vadelmia
1 dl sokeria
1/2 dl perunajauhoja
1/2 dl vettä
Nypi voi, sokeri, mantelimassa ja jauhot muruiseksi seokseksi. Lisää jääkylmä vesi ja sekoita
taikinaksi tai mittaa kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja pyöräytä taikinaksi.
Kääri taikina muovipussiin tai -kelmuun ja anna levähtää jääkaapissa noin tunnin ajan.
Mittaa täytteen ainekset kattilaan, kiehauta koko ajan sekoittaen ja anna jäähtyä. Kauli noin puolet taikinasta pyöreäksi levyksi. Painele taikinalevy piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Tue reunat foliosta muovatulla pannalla ja kypsennä 200-asteisen uunin alaosassa kymmenisen minuuttia.
Kauli loppu taikina leivinpaperin päällä tai kahden muovikelmun välissä kanneksi piirakalle.
Ota piiras uunista. Poista foliopanta ja kaada marjatäyte vuokaan. Nosta kansitaikina piirakan päälle, siisti reunat ja kypsennä kymmenisen minuuttia.