Arktiset Aromit ry, Kauppakatu 20 D, 89600 Suomussalmi
Maukas marjakeitto, 2 hengelle 
gluteeniton, maidoton, munaton
 
 3 dl kypsiä marjoja (mustikoita, vadelmia)
 3/4 dl kookosmaitoa 
 1 tl tuoretta inkivääriä
 
 Soseuta marjat pehmeiksi tehosekoittimella, säästä muutamia koristeluun. Lisää nestettä tarvittaessa. 
 
 Lähde: Ann Wigmore: Elävän ravinnon ruokaohjeita
 
Marjajogurttisorbetti 
gluteeniton, munaton
4 dl vadelmia
 200 g bulgarianjogurttia
 1/2 dl sokeria
 
 Soseuta marjat sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Lisää joukkoon jogurtti ja sokeri. Pakasta seos. Ota sorbetti pakastimesta n. 1/2 tuntia ennen tarjoilua. Tee sorbetista esim. jäätelökauhalla palloja.
Vadelmakastike 
gluteeniton, maidoton, munaton
1/2 l vadelmia
 1–2 rkl vettä
 1/4 dl sitruunamehua
 1 dl tomusokeria
 
 Kiehauta vadelmat veden kanssa kattilassa. Lisää joukkoon tomusokeri ja sitruunamehu. Anna jäähtyä. Paseeraa jäähtynyt seos eli painele se lusikan avulla siivilän läpi. Säilytä kylmässä.
Nopea marjapiirakka, 12-14 palaa 
maidoton
2 kanamunaa
 1 dl sokeria
 2 1/2 dl vehnäjauhoja
 1/2 dl kauraleseitä
 1 1/2 tl leivinjauhetta
 1 1/2 tl vanilliinisokeria
 1 dl täysmehua
1/2 dl öljyä
 Pinnalle 5 dl vadelmia
 
 Sekoita kananmunat ja sokeri. Sekoita keskenään jauhot, leseet, leivinjauhe ja vanilliinisokeri. Lisää jauhoseos muna-sokeriseokseen vuorotellen mehun ja öljyn kanssa. Sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija n. 25 cm). Levitä pinnalle marjat. Paista 200 asteisessa uunissa 20 minuuttia. 
 
 Suomen Diabetesliitto ry: Makumatka kevyeen kotiruokaan
 
Vadelmatorttu 
munaton
12 täysjyväkeksiä
 75 g margariinia
 Inkivääriä
 
 Täyte: 
 5 liivatetta
 0,5 dl vettä
 2 sitruunan mehu (1 dl)
 250 g maitorahkaa
 2 dl vispautuvaa kevytkermaa
 1 dl sokeria
 400 g kotimaisia vadelmia
 Päälle: vadelmia, mansikoita, lakkoja
 
 Kiille:
 2 dl vettä
 1 dl hyytelösokeria
 
 Murenna keksit monitoimikoneessa, lisää margariini ja mausteeksi inkivääriä. Painele murumainen seos leivinpaperilla pohjustettuun tasapohjaiseen, irtoreunaiseen kakkuvuokaan. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 10 minuuttia. Kuumenna vesitilkka ja liuota liivatteet kuumaan veteen. Jäähdytä liivateseosta pitämällä kattilaa vaikka hetken kylmässä vedessä. Lisää sitruunamehu ja sekoita seos rahkan joukkoon.
 Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi sokerin kanssa ja sekoita joukkoon. Soseuta vadelmat. Jos haluat siemenet pois, puserra marjasurvos siivilän läpi. Lisää rahka-kermaan vadelmasose. Tarkista maku ja kaada seos murupohjan päälle. Peitä foliolla ja pidä jääkaapissa seuraavaan päivään. Levitä hyytyneen vadelmatortun päälle marjoja. Kuumenna hyytelösokeripakkauksessa olevan ohjeen mukaan vettä ja hyytelösokeria ja valuta marjojen päälle kiillettä.
 
Kuningattaren kesäpiiras
150 g voita tai margariinia
 1/2 dl sokeria
 150 g mantelimassaa
 3 1/2 dl vehnäjauhoja
 1/2 dl vettä
 
 Täyte:
 1 l mustikoita
 0,5 dl vadelmia
 1 dl sokeria
 1/2 dl perunajauhoja
 1/2 dl vettä
 
 Nypi voi, sokeri, mantelimassa ja jauhot muruiseksi seokseksi. Lisää jääkylmä vesi ja sekoita 
 taikinaksi tai mittaa kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja pyöräytä taikinaksi. 
 Kääri taikina muovipussiin tai -kelmuun ja anna levähtää jääkaapissa noin tunnin ajan.
 Mittaa täytteen ainekset kattilaan, kiehauta koko ajan sekoittaen ja anna jäähtyä. Kauli noin puolet taikinasta pyöreäksi levyksi. Painele taikinalevy piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Tue reunat foliosta muovatulla pannalla ja kypsennä 200-asteisen uunin alaosassa kymmenisen minuuttia.
 Kauli loppu taikina leivinpaperin päällä tai kahden muovikelmun välissä kanneksi piirakalle. 
 Ota piiras uunista. Poista foliopanta ja kaada marjatäyte vuokaan. Nosta kansitaikina piirakan päälle, siisti reunat ja kypsennä kymmenisen minuuttia.