Ruokaohjeita tyrnistä

Pääruuat

Savuinen tyrni-nauriskeitto

500 g pieniä nauriita (3-5 kpl)
1 sipuli (varsineen)
1 - 1½ rkl ruokaöljyä
1 l vettä
½ dl täysjyvämaissijauhoja
½ - 1 tl yrttisuolaa
2-3 rkl tyrnihilloa
1-2 dl ruoka kaurakermaa
mustapippuria

Kuori ja huuhdo nauriit sekä sipuli. Raasta nauris ja hienonna sipuli, käytä myös varsi, jos mahdollista. Kuullota naurisraaste ja hienonnettu sipuli öljyssä kattilassa 5-10 minuuttia. Lisää joukkoon kuumennettu vesi (esim. vedenkeittimellä). Vatkaa joukkoon maissijauho. Kypsennä seosta välillä hämmentäen n. 25 minuuttia. Ota kattila liedeltä ja soseuta seos sauvasekoittimella tasaiseksi keitoksi. Mausta keitto yrttisuolalla, tyrnihillolla ja mustapippurilla. Lisää ruoka kaurakerma. Tarkista maku.
Siirrä kattila takaisin liedelle ja kuumenna kiehumispisteeseen.

Vinkki Keiton päälle voit lisätä poron, naudan, hirven tai porsaan savuliharouhetta tai -suikaleita tai paistettuja metsäsieniä.

Tyrni-sipuli-porkkanat 4 annosta

2-3 porkkanaa (n.200g)
1 sipuli
2 dl vettä
1 tl hunajaa
Ripaus suolaa
1 dl kokonaisia tyrnimarjoja

Kuori ja huuhdo porkkana sekä sipuli. Leikkaa pieniksi kuutioiksi. Kypsennä kuutiot hunajalla ja suolalla maustetussa vedessä. Valuta ylimääräinen vesi pois. Lisää kypsien kuutioiden joukkoon tyrnimarjat.
 

Kotipuutarhurin ”chili”wok  4 annosta
gluteeniton, maidoton, laktoositon, soijaton, munaton

2 rkl ruokaöljyä
1 sipuli (n. 100 g)
1-2 valkosipulin kynttä
1 porkkana (n. 100 g)
1 palsternakka (n. 150 -200 g)
1 pieni nauris (n. 200 g)
1 punainen, keltainen tai oranssi paprika (n. 100 g)
1 lehtisellerin varsi
200 g tuoreita tai pakastettuja vihreitä pensaspapuja paloina (3-4 cm)
250 g pehmeäksi kypsyneitä tomaatteja tai minitomaatteja
2 dl vettä
Kotitekoista ”chili”-yrttimausteseosta
(½ - 1 mieto maustepaprika)

Lisäkkeeksi ja koristeeksi:
tuoreita herneen versoja
½-1 dl kokonaisia tyrnimarjoja

Valmista ruoka wok-pannussa tai isossa korkeareunaisessa paistinpannussa. Kuori sipulit sekä juurekset. Leikkaa kasviksista huonot osat pois. Halkaise paprika ja poista kanta sekä siemenet. Huuhdo kaikki vihannekset viileällä vedellä. Leikkaa sipuli ohuiksi lohkoiksi sekä valkosipulin kynsi ohuiksi siivuiksi. Leikkaa porkkana, palsternakka ja nauris sekä paprika ohuiksi n. 3-4 cm pituisiksi suikaleiksi. Halkaise sellerinvarsi pituussuunnassa ja leikkaa varrenpuolikkaat pieniksi paloiksi. Leikkaa tomaatit pieniksi paloiksi. Kuullota juuressuikaleet kevyesti öljyssä n. 5-7 minuuttia. Lisää joukkoon leikatut sipulit, paprikasuikaleet, sellerinpalat ja pavut sekä tomaatinpalat.
Lisää halutessasi joukkoon myös pieneksi leikattua maustepaprikaa, tarkista voimakkuus.

Kaada joukkoon 2 dl vettä.  Kypsennä seosta kannen alla hauduttaen n. 15-20 minuuttia. Sekoita välillä ja lisää vettä, jos seos tuntuu liian kuivalta. Mausta seos yrttimausteseoksella, n. 3-4 rkl kuivattuna. Tarkista lopuksi maku, lisää tarvittaessa mausteita. Tarjoa wokin kanssa tuoreita herneenversoja ja koristele wokki kokonaisilla tyrnimarjoilla.


Kotitekoinen ”chili”-yrttimausteseos

2 tl kuivattua nokkosta (tai 2 rkl tuoretta hienonnettuna)
2 tl kuivattua oreganoa tai meiramia (tai 2 rkl tuoretta hienonnettuna)
1 tl sipulijauhetta
1 tl paprikajauhetta
1 tl kuivattua timjamia (tai 1 rkl tuoretta hienonnettuna)
1 tl kuivattua tyrnijauhetta (tai 1 rkl tyrnimehutiivistettä)
1/3 tl kuivattua korianteria (tai ½ rkl tuoretta hienonnettuna)
½ tl murskattuja katajanmarjoja
½ tl murskattuja kuminansiemeniä
1 tl hienonnettua meri- tai ruususuolaa

Murskaa / hienonna tarvittaessa kuivat ainekset morttelissa, jokainen erikseen.
Sekoita ainekset keskenään. Käytä sellaisenaan ruokien maustamiseen.

Vinkki
Ruokaan saa pippurista makua lisäämällä loppuvaiheessa joukkoon hienonnettua, tuoretta vihanneskrassin lehteä. Pensaspapujen sijaan voi käyttää myös muita papuja. Kotitekoisen ”chili”-yrttimausteen sijaan voit käyttää valmista chilimaustetta. Lopputulos on kuitenkin tuolloin maultaan hieman erilainen.
 

Syksyinen hirvipata
gluteeniton, munaton

800 g luutonta hirvenlapaa kuutioina
2 punasipulia
3 dl lihalientä
3 dl kuivaa valkoviiniä
1/2 tl timjamia
1/2 tl rosmariinia
3 rkl calvadosta
4 rkl tyrnimarjapyrettä
1 rkl sinihomejuustoa
3-4 dl smetanaa

Ruskista lihapalat öljyssä pannulla pienissä erissä ja siirrä sivuun odottamaan. Hienonna sipuli ja kuullota niitä 5 min miedolla lämmöllä, älä anna ruskistua. Yhdistä lihat ja sipuli, lisää lihaliemi ja valkoviini. Lisää mausteet, calvados ja tyrnipyre sekä sinihomejuusto.
Hauduta miedolla lämmöllä 35-50 minuuttia riippuen minkä ikäisestä eläimen lihasta on kysymys. Nuoren eläimen lihaa täytyy hauduttaa vähemmän aikaa. Lisää smetana ja anna porista vähän aikaa, tarkista maku. Tarjoa perunamuusin tai keitetyn riisin kera. Lisäkkeeksi sopivat hyvin calvadosomenat.

Ohje: Aulikki Kyllönen

Calvadosomenat
gluteeniton, munaton

2 omenaa
1 rkl voita
2 rkl tyrnipyrettä
4 cl calvadosta tai valkoviiniä

Kuori omenat ja kuutioi ne. Ruskista omenat voissa. Lisää tyrnimarjahillo tai -sose, viini tai calvados. Keitä kasaan.

 

Tyrnilohi
gluteeniton, maidoton, munaton

1 lohifile
1 dl ruokaöljyä
2 rkl tyrnijauhetta
1 rkl sitruunamehua
1 tl mustapippuria

Poista lohifileestä ruodot ja leikkaa annospaloiksi. Sekoita keskenään marinadin ainekset ja sivele lohen päälle. Anna marinoitua pari tuntia jääkaapissa. Paista pannulla ja tarjoa esimerkiksi lanttu-perunamuusin kera. Voit myös kypsentää lohifileen uunissa kokonaisena.
 

Tyrnigraavattu lohi
gluteeniton, maidoton, munaton

500 g lohifilettä
4 rkl tyrnimehua
4 rkl karkeaa merisuolaa
1 rkl sokeria
2 tl valkopippurirouhetta

Poista lohifileestä ruodot. Sekoita suola, sokeri ja valkopippurirouhe. Ripottele puolet seoksesta voipaperin päälle ja aseta kalafile mausteiden päälle nahkapuoli alaspäin. Sivele kalan pinta tyrnimehulla ja ripottele päälle loput mausteseoksesta. Kääri kala voipaperiin, aseta päälle kevyt paino ja laita kala astiassa kylmään pariksi päiväksi. Raaputa ylimääräiset mausteet pois kalan päältä ja leikkaa ohuiksi siivuiksi.

 

Jälkiruuat

Tyrni-misu

250g maustamatonta tuorejuustoa
3 kpl keltuaista
1 dl sokeria
3 kpl valkuaista
2 rkl tyrnijauhetta
1/4 dl tyrnimehua
3/4 dl vettä
2 tl vaniljasokeria
16 kpl sormikeksejä
Kaakaojauhetta

Erottele keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Vaahdota keltuaiset ja 1/2 dl sokeria, lisää tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi. Vaahdota valkuaiset ja 1/2 dl sokeria. Yhdistä vaahdot ja lisää tyrnijauhe.
Sekoita tyrnimehu, vesi ja vaniljasokeri, kostuta sillä keksit. Kokoa vuokaan vuorotellen kostutettuja keksejä ja tuorejuustovaahtoa. Päällimmäiseksi kerros vaahtoa, siivilöi sen päälle kaakaojauhetta.

Vinkki! Sormikeksien tilalla voit käyttää esimerkiksi ohutta sokerikakkupohjaa.
 

Valkosuklaa-tyrnimousse
gluteeniton

1 liivate
50 g valkosuklaata
1 muna
2 dl vaahtoutuvaa kermaa
1 rkl vaniljasokeria
1/2 dl tyrnimehua

Laita liivate kylmään veteen pehmenemään. Sulata valkosuklaa. Vaahdota kananmuna. Lisää siihen sulatettu suklaa, sekoita hyvin. Vaahdota kerma ja mausta se vaniljasokerilla. Kuumenna tyrnimehu ja sulata liivate siihen. Sekoita tyrnimehuseos muna-suklaavaahtoon. Kääntele lopuksi joukkoon kermavaahto. Anna hyytyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan. Tarjoa jälkiruokana tyrnimarjoilla koristeltuna tai esimerkiksi kakun täytteenä.
 

Tyrnikerroskiisseli
gluteeniton

Maitokiisseli:

1/2 l maitoa
1 muna
1/2 dl maissijauhoja
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Tyrnikiisseli:

1/2 l vettä
1 dl tyrnimehua
3 rkl perunajauhoja
1 dl sokeria

Sekoita maito, muna ja maissijauhot kattilassa. Kuumenna koko ajan sekoittaen ja keitä muutama minuutti. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Kaada kiisseli kulhoon ja anna jäähtyä. Valmista tyrnikiisseli. Mittaa kaikki aineet kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen. Kun keitos kuplii, nosta kattila pois levyltä. Kaada kiisseli maitokiisselin päälle. Ripottele pinnalle sokeria.

Marttaliitto: Martan marjaherkut


Leivonnaiset

Aurinkoinen tyrnihyytelökakku
munaton

Pohja:
150 g kaurakeksejä
2 rkl kuivattua tyrnirouhetta
50 g sulatettua margariinia

Hyydyke:
6 liivatelehteä
2 dl maustamatonta jogurttia
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl makeuttamatonta tyrnimehua
2,5 dl vaahtoutuvaa kermaa

Päälle:
1 dl makeuttamatonta tyrnimehua
1 dl vettä
1 dl hyytelösokeria

Koristeeksi: kokonaisia tyrnimarjoja sekä syötäviä kukkia

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Murskaa keksit esimerkiksi monitoimikoneessa ja sekoita joukkoon tyrnirouhe ja sulatettu margariini. Aseta irtopohjavuoan (halk. n. 24 cm) pohjalle leivinpaperi ja painele keksiseos vuoan pohjalle. Laita jääkaappiin jähmettymään. Sekoita jogurtti ja sokerit.
Purista liivatelehdet ja liuota ne 1/2 desilitraan tyrnimehua. Lisää joukkoon loput 1/2 dl tyrnimehua. Sekoita liivateseos tasaisena nauhana jogurttiin koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi vaahdotettu kerma varovasti sekoittaen. Kaada seos vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Valmista koristehyytelö kiehauttamalla kattilassa vesi ja tyrnimehu. Lisää hyytelösokeri ja anna seoksen kiehahtaa, jäähdytä hieman. Levitä hyytelöä varovasti lusikalla kermahyytelön päälle. Anna hyytyä hetki jääkaapissa ja koristele tyrnimarjoilla ja kukilla.

Ohje: Riitta Kinnunen
 

Kuituinen tyrnihapankorppu
gluteeniton, maidoton, munaton

3 dl vettä
1 tl suolaa
1 1/2 tl psylliumia
1/2 dl sokerijuurikashiutaleita
50 g hiivaa
1 1/2 dl tyrnimarjoja
1/2 dl vettä
2 dl täysjyvämaissijauhoja
2 dl täysjyväriisijauhoja

Sekoita kädenlämpöiseen veteen suola, psyllium, sokerijuurikashiutaleet ja hiiva. Anna turvota huoneenlämmössä 10-15 minuuttia. Lisää seokseen veden kanssa soseutetut tyrnimarjat sekä täysjyvämaissijauhot ja -riisijauhot. Vaivaa taikina huolellisesti ja kohota liinan alla huoneenlämmössä. Kaulitse kohonneesta taikinasta kaksi ohuen ohutta (2-3 mm paksua) taikinalevyä, ruuduta ne taikinapyörällä toisistaan paiston jälkeen irtoaviksi paloiksi. Paista levyjä 275 asteessa 5-10 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin värisiä. Mikäli korput eivät ole paiston jälkeen täysin kuivia, voit kuivata niitä vielä uunissa miedolla lämmöllä.

Samalla idealla syntyvät myös nopeat hapankorput muista viljoista. Silloin voidaan kuitenkin jättää psyllium pois ja korvata haluttaessa sokerijuurikashiutale käytettävällä viljalla. Kokeile esimerkiksi erilaisia hiutaleita, ruis-, spelt- ja vehnäjauhoja.

Ohje Eila Alho ja Mari Haavisto
 

Kaura-tyrnipiparit
maidoton

2 dl kaurahiutaleita
1/2 dl kuivattua tyrnirouhetta
1 1/2 dl sokeria
1 dl mantelirouhetta
1 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
50 g sulatettua maidotonta margariinia
1 muna

Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää jäähtynyt margariinisula sekä kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Nostele lusikalla pieniä kasoja leivin-paperille, jätä leviämisvaraa. Paista 225 asteessa
5-10 minuuttia.

Vinkki!
Liitä kaksi jäähtynyttä piparia yhteen sulatetulla suklaalla.

Ohje Riitta Kinnunen
 

Tyrnipulla 

1/2 l vettä tai maitoa
2 pss kuivahiivaa
TAI
50 g tuoretta hiivaa
1 tl suolaa
1 muna
2 dl sokeria
1 dl tyrnijauhetta
12-13 dl vehnäjauhoja
100 g margariinia
 
Lisää hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Jos käytät kuivahiivaa, tulee nesteen olla hieman lämpimämpää. Lisää suola, muna, sokeri ja tyrnijauhe ja sekoita hyvin. Alusta joukkoon vehnäjauhot niin, että saat kiinteän mutta löysähkön taikinan. Lisää lopuksi pehmeä margariini ja sekoita hyvin. Anna kohota kaksinkertaiseksi. Leivo pulliksi. Anna kohota. Voitele munalla ja paista 225 asteessa kunnes pullat ovat kauniin värisiä ja kypsiä.

Vinkki! Leivo pullataikinasta tyrnipuusteja korvapuustien tapaan, käytä kanelin tilalla tyrnijauhetta. Voit myös leipoa tyrnipitkon, josta saat tyrnihillon ja kermavaahdon kanssa maistuvia tyrniritareita.

 

Kastikkeet

Tyrnikastike lihalle
maidoton, munaton

1 pieni sipuli
1 rkl ruokaöljyä
1 dl tyrnimehua
4 dl vettä
1 lihaliemikuutio
1/2 kanaliemikuutio
3 tl fariinisokeria
2 tl timjamia
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippurirouhetta
1 rkl maissitärkkelystä

Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sitä hetki kattilassa tilkassa öljyä. Lisää muut ainekset maissitärkkelystä lukuun ottamatta. Keitä kastiketta kunnes jäljellä on noin 3 dl nestettä.
Siivilöi kastikkeesta sipulit pois, näin saat kauniin tasaisen kastikkeen. Sekoita maissitärkkelys tilkkaan kylmää nestettä ja sekoita kiehuvaan kastikepohjaan. Kypsennä 3 minuuttia välillä sekoittaen.
Tarkista maku. Tarjoa tämä kirpeän tyrninen kastike esimerkiksi broilerin tai sianlihan kanssa.
 

Tyrnitoffeekastike
gluteeniton, munaton

3/4 dl tyrnimehua
1,5 dl kuohukermaa
3/4 dl fariinisokeria
25 g voita tai margariinia
1 tl vaniljasokeria

Keitä tyrnimehua, kermaa ja fariinisokeria miedolla lämmöllä 20–30 minuuttia, kunnes kastike on hieman paksuuntunut. Lisää voi ja vaniljasokeri. Sekoita hyvin. Tarjoa jälkiruokakastikkeena esimerkiksi marjojen tai jäätelön kanssa.
 

Tyrnimarjakastike tai -pirtelö
gluteeniton, maidoton, munaton

1-2 hengelle
1 keskikokoinen banaani
5-6 rkl tyrninmarjamehua

Soseuta kypsä banaani tehosekoittimessa tai haarukalla. Lisää tyrnimehu. Tarjoa sellaisenaan tai kastikkeena. Juomana tarjoiltaessa ohenna seosta vedellä.

Lähde: Ann Wigmore: Elävän ravinnon ruokaohjeita
 

Keltainen salaattikastike
gluteeniton, maidoton, munaton

1 dl tyrnisosetta
2 rkl hienonnettua sipulia
2 rkl hunajaa
0,5 dl rypsiöljyä
1 rkl limetin mehua
Suolaa, pippuria

Sekoita kaikki ainekset kesken

 

Juomat

Aurinkopirtelö
gluteeniton, maidoton, munaton

1 dl rasvatonta maitoa/kaura- tai soijamaitoa

2-3 rkl maito- tai soijajäätelöä
1 dl tyrnisosetta tai –pyrettä
2 tl juoksevaa hunajaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi seokseksi, esimerkiksi sauvasekoittimella.

Tyrnismoothie
gluteeniton, munaton

2 kypsää banaania
2 appelsiinia
3 dl rasvatonta vaniljajogurttia
2 dl tyrnimarjoja
1 dl leseitä

Kuori ja viipaloi banaanit ja appelsiinit.  Soseuta hedelmät, jogurtti ja tyrnimarjat sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Lisää lopuksi leseet. Seoksen paksuutta voi säädellä käyttämällä appelsiinimehua appelsiinien tilalla.

Ohje: Piritta Aho

 

Hillot ja marmeladit

Tyrni-omenahillo
gluteeniton, maidoton, munaton

2 omenaa
1 1/2 dl tyrnitäysmehua
1 dl vettä
2 dl hillo-marmeladisokeria
1 rkl vaniljasokeria

Kuori ja kuutioi omenat. Keitä pehmeiksi mehu-vesiseoksessa. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää hillo-marmeladisokeri ja keitä 2 minuuttia koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi vaniljasokeri. Purkita puhtaisiin lasipurkkeihin.

Johanna Kesäläisen ohjetta mukaillen

Kirpakka tyrni-vaniljamarmeladi
gluteeniton, maidoton, munaton

1 kg tyrnimarjoja
1 dl vettä
500 g hillosokeria
1 kpl vaniljatankoja

Keitä tyrnimarjoja ja vettä 10 minuuttia. Paseeraa siivilän läpi niin, että saat tasaisen soseen ja siemenet ja kuoret jäävät siivilään. Laita tyrnimassa takaisin kattilaan, lisää hillosokeri ja pitkittäin halkaistu vaniljatanko. Keitä 20 minuuttia, poista vaniljatanko ja purkita puhtaisiin, kuumennettuihin hillopurkkeihin. Säilytä viileässä.
 

Tyrni-kesäkurpitsamarmeladi
gluteeniton, maidoton, munaton

1 l raastettua kesäkurpitsaa
1/2 dl vettä
2 dl tyrnimehua
5 dl hillosokeria
1 tähtianis
1 tl vaniljasokeria

Kuori kesäkurpitsa ja raasta karkealla terällä. Kypsennä kesäkurpitsaraastetta vedessä miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää tyrnimehu, hillosokeri ja tähtianis. Sekoita hyvin.
Kypsennä vielä 15 minuuttia miedolla lämmöllä silloin tällöin sekoittaen.
Lisää lopuksi vaniljasokeri ja poista tähtianis. Purkita puhtaisiin lasipurkkeihin. Säilytä viileässä.