Ruokaohjeita mustikasta

Rääruuat

Kultaisen Kukon mustikkagraavattu merilohi

Fileroi lohi ja nypi ruodot.
Ripottele fileiden päälle karkeaa merisuolaa ja hienoa sokeria sekä mustikkajauhetta siivilän läpi.
Laita lohifileet sopivan kokoiseen astiaan, kelmupäälle ja kevyt paino.
Anna lohifileiden graavaatua jääkaapissa pari vuorokautta.

Tarjolle laitettaessa leikkaa lohifileet ohuiksi siivuiksi ja muitoile kauniiksi ruusukkeiksi.

Mustikkakanaa ja lehtikaali-hirssiä 4 annosta
gluteeniton, maidoton, laktoositon, soijaton, munaton


Mustikkakana

1 rkl öljyä
4 kpl kananpojan maustamattomia fileitä
8 kpl pikkusipulia
1½ dl makeaa mustikkamehutiivistettä (jos ei ole makeutettu, lisää 1 rkl sokeria)
2 ½ -3 dl kylmää vettä
1 tl suolaa

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Öljyä uunivuoka ja laita kananpojan fileet vuoan pohjalle. Kuori ja huuhtele sipulit. Leikkaa ne neljään osaan lohkoiksi. Asettele sipulilohkot fileiden päälle/viereen.
Sekoita mehu, vesi ja suola. Kaada seos fileiden ja sipulien päälle niin, että ne peittyvät.
Kypsennä fileitä uunissa 25-30 minuuttia täysin kypsiksi. Tarjoa lisäkkeenä lehtikaali-hirssiä sekä karpalohyytelöä.


Lehtikaali-hirssilisäke

2 dl hirssisuurimoita
5 dl vettä
1 rkl öljyä
(ripaus suolaa)
2 - 3 kpl lehtikaalin isoja lehtiä

Huuhdo sekä hirssisuurimot että lehtikaalin lehdet kylmällä vedellä. Poista lehtikaalista paksuin lehtiruoto pois ja leikkaa se pieniksi suikaleiksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi esim. vedenkeittimellä ja kaada uunivuokaan. Lisää öljy ja hirssi (sekä suola), sekoita hieman. Laita kansi päälle ja kypsennä hirssiä uunissa 200 asteessa  n. 20 minuuttia (samanaikaisesti  kalan kanssa). Lisää hirssiin joukkoon lehtikaalisuikaleet  ja hauduta seosta vielä 5 minuuttia. Valuta ylimääräinen neste pois kypsästä seoksesta.


Mustikkapaisti 4-6 annosta , valmistumisaika 1-2 vrk
gluteeniton, maidoton, laktoositon, soijaton, munaton

Paisti
n. 1 ½ kg pala hirven, poron, lampaan tai naudan luutonta paistia.
Ruokaöljyä vuoan voiteluun
Paistomittari sisälämpötilan mittaamiseksi

Mausteliemi
2 dl makeutettua mustikkamehutiivistettä
8 dl vettä
2 rkl ruokaöljyä
n. 20 g kuivattuja kantarelleja tai suppilovahveroita tai 150 g tuoreena, paloiteltuna
1-2 valkosipulin kynttä
1-2 sipulia
1 juuripersilja
1 tl katajanmarjoja
2 tl karkeaa meri- tai ruususuolaa

Paisti kypsennetään ensin sellaisenaan uunissa ja maustetaan sen jälkeen mausteliemessä imeyttämällä.

Paistin kypsennys:
Ota liha huoneenlämpöön noin 2 t ennen paistamista. Huuhdo paisti vedellä, kuivaa pinta ja nosta voideltuun uunivuokaan. Työnnä mittari paistin paksuimpaan kohtaan ja käännä mittaria niin, että näet lukemat hyvin. Mittarin toimivuuden voi tarkistaa kastamalla sen kiehuvaan, 100 asteiseen veteen.
Nosta paisti 100-asteiseen uuniin. Kypsennä paistia n.3-4 tuntia Paisti on 60-65 asteisena sisältä vielä hieman punertavaa ja 70 asteisena kypsää. Valmista kypsymisen loppuvaiheessa mausteliemi.

Mausteliemen valmistus:
Sekoita mehutiiviste, vesi ja öljy. Lisää joukkoon kuivatut sienet. Kuori ja huuhdo sipulit sekä juuripersilja. Lohkoa sipuli ja leikkaa valko-sipuli ohuiksi siivuiksi. Leikkaa juuripersilja pieniksi kuutioiksi. Kuumenna mehu-sieni seos ja lisää joukkoon muut ainekset. Keitä seosta n. ½ tuntia niin, että sen maku syvenee. Maista seosta ja lisää siihen tarvittaessa hieman mehutiivistettä ja/tai suolaa.

Ota valmis paisti uunista ja upota  kiehuvan kuumaan mausteliemeen. Anna paisti-liemiseoksen jäähtyä n. ½ t huoneenlämmössä ja siirrä sitten maustumaan yön yli viileään. Käännä paistia välillä, niin että se maustuu tasaisesti kauttaaltaan.

Leikkaa maustunut paisti ohuiksi viipaleiksi ja laita viipaloitu paisti tarjoiluvadille. Nostele päälle myös uudelleen kuumennettua lientä sekä liemen sieni-sipuli-juuripersiljaseosta. Tarjoa paistin lisäkkeenä tyrni-sipuli-porkkanoita (linkki reseptiin?). Koristele vati mustikan oksilla ja marjoilla sekä punaisilla salaatin lehdillä ja silputulla persiljalla. Tarjoa paistin kera esim. keitettyjä maa-artisokkia, karpalohyytelöä ja tuoresalaattia

Vinkki
Mustikkamehun voi myös korvata karpalo-, puolukka- tai mustaviinimarjamehulla.
 

Mustikka-porkkana uunikalaa 4 annosta
gluteeniton, maidoton, laktoositon, soijaton, munaton


2 dl kokonaisia mustikoita
3 - 4 porkkanaa
1 ½ rkl täysjyvämaissijauhoja (keltaista hienoa jauhoa)
1 ½ rkl kuorittuja hampunsiemeniä
400-500 g tuoretta siikaa, haukea, ahventa tai kuhaa nahattomana ja ruodottomina fileinä
Yrttisuolaa
Ruokaöljyä uunivuoan voiteluun

Lisäkkeeksi:
2 kpl pientä sipulia
200 g tuoretta lehti- tai parsakaalia
2 rkl kirpeää marjahyytelöä, marmeladia tai hilloa (esim. pihlaja, tyrni tai karpalo).

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuori ja huuhdo porkkanat. Raasta hienoksi raasteeksi. Sekoita porkkanaraasteen joukkoon täysjyvämaissijauhot, hampunsiemenet ja kokonaiset mustikat. Laita kalafileet voideltuun laakeaan matalaan uunivuokaan tai uunipellille leivinpaperi päälle. Ripottele fileiden päälle yrttisuolaa. Levitä fileiden päälle mustikka-porkkanaseos.
Kypsennä fileitä uunissa 200 asteessa 25-30 minuuttia.

Valmista lisäkkeet. Kuori, huuhdo ja halkaise sipulit. Ripottele pinnalle kuorittuja hampunsiemeniä. Hampunsiemenet voi tarvittaessa korvata auringonkukan- tai seesaminsiemenillä. Paahda uunissa n. 10 min. Leikkaa lehti- tai parsakaali pienemmiksi paloiksi. Höyrytä tai keitä kaali kattilassa vähässä vedessä tai uunissa vähässä vedessä kannen alla hauduttaen. Tarjoa ruoka joko valmiina annoksina lautasilta tai eri tarjoiluastioista. Voit laittaa ruoan tarjolle myös yhdelle laakealle tarjoiluvadille.

Vinkki Vaihtelua kala-ateriaan saa vaihtelemalla kalaraaka-aineen lisäksi myös erilaisia marjoja.
 

Mustikkaohrapuuro maidoton, munaton

1 l vettä
2 dl mustikkasurvosta
noin 0,5 dl sokeria
2 dl ohrajauhoja
suolaa

Kiehauta vesi ja lisää sokeri. Ripottele ohrajauhot kiehuvaan liemeen koko ajan sekoittaen. Hauduta noin 30 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää mustikkasurvos puuroon loppuvaiheessa. Mausta ripauksella suolaa. 

Idan mustikkapuuro maidoton, munaton

7 dl vettä
1/2 l mustikoita
1 tl suolaa
1 1/2 dl sokeria
3 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja

Mittaa vesi kattilaan, lisää suola ja sokeri. Vatkaa jauhot vähän kerrallaan seokseen. Keitä puuroa 10 minuuttia. Lisää soseutetut mustikat puuroon loppuvaiheessa.

Lars Falk, Anna-Maija Tanttu, Berit Eriksson: Metsän antimet

 

Salaatit

Mustikka-omenasalaatti
gluteeniton

200 g rapeaa salaattia
3 kpl omenoita
1 sipuli
3-4 dl mustikoita
2 tl kuivattua nokkosta tai muita luonnonyrttejä

Kastike:
0,5 dl rypsiöljyä
1/4 sitruunan mehu
Ripaus mustapippuria
1/2 tl gluteenitonta sinappia

Suikaloi salaatti. Suikaloi omenat ja sipulit. Sekoita ainekset keskenään ja lisää tuoreet mustikat. Sekoita kastikeaineet ja kaada salaatin päälle. Jos käytät pakastemustikoita, niin anna salaatin seistä jääkaapissa ennen tarjoamista, että marjat ehtivät sulaa. Marjat värjäävät salaatin pikantin sinililan väriseksi. Salaatin voi muuntaa käyttämällä rapeaa salaattia enemmän ja sipulin määrää vähemmän esimerkiksi tarjottaessa sitä lapsille tai nuorille.

 

Jälkiruuat

Mustikkahyve munaton

2,5 dl mustikoita
2,0 rkl hedelmäsokeria
1,5 rkl talkkunajauhoja
1,0 dl maitorahkaa
1,0 dl kuohukermaa

Soseuta mustikat sokerin kanssa, lisää talkkuna ja maitorahka. Vaahdota kerma ja sekoita kaikki ainekset keskenään.
 

Mustikkapannari

2 munaa
8 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
5 dl mustikoita
2 rkl sokeria
2 rkl öljyä tai sulatettua margariinia

Vatkaa munien rakenne rikki. Vispilöi muut aineet joukkoon. Lisää lopuksi tuoreet mustikat varovasti joukkoon. Kaada taikina leivinpaperilla peitettyyn tai voideltuun uunipannuun ja paista 225 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea. Ripottele päälle hieman sokeria uunista ottamisen jälkeen.

Huom! Jos käytät pakastemustikoita, sekoita mustikoiden joukkoon 1/2 dl perunajauhoja ennen kuin lisäät ne pannarimassan joukkoon.

Mustikkainen kerrosvälipala munaton

2 dl mustikoita
2 dl vaniljajogurttia
1 tl vaniljasokeria
1,5 dl mysliä
1 rkl fariinisokeria

Sekoita vaniljasokeri jogurtin joukkoon. Kokoa välipala kerroksittain lasiin tai jälkiruokakulhoon.


Mustikkainen välipala
munaton

6 dl mustikoita
2 dl piimää
4 rkl vehnärouhetta
4 rkl ruisrouhetta
4 rkl tattarirouhetta
4 rkl pellavansiemenrouhetta
4 rkl kauralesettä

Soseuta mustikat kevyesti. Sekoita piimän joukkoon kuivat aineet ja hunaja.
Anna valmistua vähintään kaksi tuntia. Tarjoile esimerkiksi pehmeän jäätelön tai kermavaahdon kanssa.

Raili Erikssonin ohjetta mukaillen
 

Mustikkakimara
gluteeniton, munaton

1 banaani
3 dl mustikoita
1 dl taatelirouhetta
4 rkl pähkinärouhetta
500 g raejuustoa
Juoksevaa hunajaa maun mukaan

Kuori ja viipaloi banaani. Mausta mustikat juoksevalla hunajalla. Laita neljään annosmaljaan kerroksittain banaaniviipaleita, marjoja, taateleita, pähkinärouhetta ja raejuustoa. Tarjoa kylmänä.
 

Mustikkakeitto
gluteeniton, maidoton, munaton

1 l vettä
5 dl mustikoita
1 dl sokeria
2 rkl perunajauhoja

Sekoita kattilaan keskenään mustikat, vesi sekä sokeri ja kiehauta seos.
Lisää kattilaan kylmään veteen liotettu perunajauho. Kiehauta seos vielä lopuksi.

 

Kastikkeet


Basilika- mustikkakastike

2 dl kokonaisia mustikoita
½ - 1dl hienonnettuja tuoreita basilikanlehtiä (tai n. 1 – 1 ½ rkl kuivattuna)
2 – 3 rkl kylmää mustikka- tai kaarnikkamehua
(½ -1 tl sokeria, jos sitä ei ole mehussa)

Sekoita mustikat ja basilikasilppu  sauva- tai tehosekoittimella tasaiseksi seokseksi.
Voit myös murskata ne käsin lusikalla tms.
Ohenna hieman mehulla, mutta jätä kastike kuitenkin sakeaksi.
Makeuta kastike tarvittaessa hieman sokerilla.  Säilytä valmis kastike viileässä.

 

Leivonnaiset

Mustikkaiset tattari-porkkanaleipäset 
gluteeniton, maidoton, laktoositon, soijaton, munaton

2 dl hienoksi raastettua porkkanaa
2 dl tattarihiutaleita
2 tl ruokaöljyä
1/3 tl suolaa
1½ dl riisimaitoa tai vettä

Pinnalle:
pellavansiemenrouhetta (tai auringonkukansiemeniä)
kokonaisia mustikoita

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita kaikki taikina-ainekset tasaiseksi seokseksi.
Nostele taikinasta noin ruokalusikallisia pellille leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle pellavansiemenrouhetta ja muutama mustikka. Paista leipäset 200 asteessa 10 minuutin ajan.
 

Mustikkapiirakka 

3 dl vettä tai maitoa
25 g tuorehiivaa tai pussi kuivahiivaa
1/2-3/4 tl suolaa
3/4 dl sokeria
3 dl sihtiruisjauhoja
5 1/2 dl vehnäjauhoja
75 g voita tai margariinia

Täyte:
8 dl mustikoita
1 dl sokeria
2-3 rkl perunajauhoja
Voiteluun: kananmuna

Lämmitä vesi tai maito kädenlämpöiseksi. Jos käytät kuivahiivaa, saa neste olla lämpimämpää eli noin 42-asteista. Murenna tuorehiiva nesteeseen tai sekoita kuivahiiva jauhoihin. Lisää nesteeseen suola, sokeri ja kananmuna. Kananmuna ei ole välttämätön, mutta antaa piirakkaan hyvän rakenteen.
Lisää sihtiruisjauhot ja vehnäjauhoja. Alusta taikina pehmeäksi. Lisää lopuksi pehmeä rasva.
Peitä taikinakulho liinalla. Anna taikinan kohota 20-30 minuuttia. Vaivaa taikinaa uudelleen.
Kauli taikina kevyesti jauhotetulla pöydällä ohueksi, piirakkavuokaa tai uunipeltiä vähän suuremmaksi levyksi. Viimeistele taikinalevy leivinpaperin päällä, jonka avulla piirakkapohja on helppoa nostaa pellille.
Mausta mustikat sokerilla. Sekoita joukkoon perunajauhoja, ne sitovat mustikoista irtoavaa mehua. Levitä mustikat piirakkapohjalle. Lopusta taikinasta voit kaulia ohuen levyn. Voitele se munalla ja leikkaa ohuiksi nauhoiksi. Nosta taikinanauhat ristikoksi piirakan päälle. Käännä reunat hiukan täytteen päälle. Voitele piirakan reunat. Paista piirakkaa uunin alimmalla ritilätasolla 200-225 asteessa noin 30-45 minuuttia, kunnes piirakka on kypsä myös pohjasta. Kiertoilmauunissa paistettaessa voit vähentää paistolämpötilaa 175-200 asteeseen.
 

Mustikkakukko munaton

250 g margariinia tai voita
1-2 dl sokeria
5 dl ruisjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Täyte:
5-7 dl mustikoita
2 rkl sokeria

Vatkaa rasva ja sokeri keskenään. Sekoita ruisjauhoihin leivinjauhe ja sekoita jauhoseos rasva-sokeivaahdon kanssa taikinaksi. Vuoraa taikinalla uunivuoka, lisää mustikkaseos vuokaan, peitä marjat taikinakannella, paista mustikkakukko 200 asteisessa uunin alaosassa noin 45 minuuttia. Voit tarjota vaniljakastikkeen, maustetun kermavaahdon, maidon tai vaniljajäätelön kanssa.
 

Talkooväen mustikkapiirakka 

6 munaa
6 dl sokeria
4 dl sulatettua margariinia
1 l vehnäjauhoja
1 1/2 rkl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3 dl laimennettua marjamehua tai maitoa

Pinnalle: 1 1/2 l mustikoita
Koristeluun: tomusokeria

Sekoita munat ja sokeri keskenään. Lisää sulatettu, jäähtynyt margariini ja jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja vaniljasokeri, sekä marjamehu tai maito. Sekoita taikina tasaiseksi. Levitä se leivinpaperilla peitetylle uunipannulle ja ripota sen pinnalle marjat. Kypsennä piirakka 200 asteen lämmössä noin 40 minuuttia. Ripottele tomusokeria jäähtyneen piirakan pinnalle. Jos käytät piirakkaan pakastemustikoita tai muita pakastemarjoja, laita marjojen joukkoon 1-2 rkl perunajauhoja.
 

Elävän ravinnon marjapiirakka

Pohja 1 gluteeniton, maidoton, munaton:
1 dl tattaria + 1 dl vettä (liota tunti)
1/2 -3/4 dl rusinoita, liota tunti
2 tl sitruunamehua
1/2 tl kanelia

Soseuta liotetut tattarit tehosekoittimessa taikinaksi. Jauha liotetut rusinat tehosekoittimessa. Yhdistä ainekset ja sekoita hyvin, kunnes taikina on kiinteää. Taputtele taikina ohueksi levyksi tarjoilualustalle, muodosta piirakkapohjaan reunat. Laita piirakkapohja jääkaappiin ja täytä vasta ennen tarjoilua. Paistamaton piirakkapohja ei kestä pitkään säilytystä, joten valmista vain kerralla tarvittava määrä.

Pohja 2 maidoton, munaton:
1 dl vehnä-, kaura- tai muita hiutaleita
1/2 kypsä banaani

Soseuta banaani haarukalla ja sekoita siihen viljahiutaleet. Banaani korvaa nesteen ja makeuttaa. Taikinan tulee olla kiinteää. Taputtele taikina tarjoilualustalle ohueksi levyksi ja muotoile pohjaan reunat. Anna pohjan seistä kylmässä noin tunnin verran.

Pohja3 gluteeniton, maidoton, munaton:
2 dl auringonkukansiemeniä tai manteleita
2 makeaa keskikokoista tuoretta omenaa tai kotikuivattuja omenoita
8 liotettua (1-2 tuntia) taatelia

Jauha siemenet tai mantelit. Jauha tai hakkaa taatelit hienoksi. Raasta tai hienonna omena. Sekoita kaikki aineet hyvin. Ripottele seesaminsiemeniä tai rouhittuja manteleita tai kookoshiutaleita tarjoilualustalle. Taputtele taikina ohueksi levyksi ja taivuttele reunat. Anna pohjan seistä kylmässä muutamia tunteja tai pari vuorokautta.

Täyte gluteeniton, maidoton, munaton:
3 dl mustikoita tai puolukoita
1 pieni banaani

Soseuta kypsä banaani hyvin haarukalla, levitä banaanisose piirakkapohjalle ja mustikat soseen päälle.
 

Mustikkasuupalat (10 kpl)
munaton

3 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl suolaa
75 g voita tai margariinia
2 dl jogurttia
1 dl mustikoita
Pinnalle:
0,5 dl sokeria

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Lisää kuutioiksi leikattu rasva ja nypi se kuiviin aineksiin. Sekoita jogurtti nopeasti taikinaan, samoin mustikat.
Kaada pinnalle tuleva sokeri teevadille. Ota kahdella lusikalla 10 taikinakokkaretta ja kasta ne sokeriin. Pane kokkareet sokeripuoli ylöspäin leivinpaperille pellille. Paista keskitasolla 225 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes leivonnaiset ovat kauniin ruskeita. Tarjoa leivonnaiset tuoreina vaikkapa päiväkahvilla tai iltateellä.

Ohje: Martan marjaherkut, Marttaliitto 2003.

Mustikkanyytit 

2 dl kevytmaitoa
1 pss kuivahiivaa
1 dl kaurahiutaleita
1 prk kevytkermaviiliä
1/2 dl öljyä
1 dl sokeria
1/2 tl suolaa
1/2 sitruunan kuori
1 dl ruisjauhoja
7 dl vehnäjauhoja

Täyte:
1 muna
3 dl mustikoita
100 g vaniljatuorejuustoa

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää siihen kaurahiutaleet, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Sekoita kermaviiliin ruokaöljy, sokeri, suola, raastettu sitruunan kuori sekä ruisjauhot. Sekoita hyvin. Lisää myös maito-kaurahiutaleseos. Lisää vehnäjauhoja vähän kerrallaan ja alusta kimmoisa taikina. Anna kohota noin 45 minuuttia. Sekoita täytteen aineet keskenään. Kaulitse taikina ohuehkoksi levyksi. Leikkaa neliöiksi. Laita neliön keskelle täytettä ja nipistä reunat kiinni nyytiksi. Laita nyytit muffinivuokiin ja anna kohota noin 20 minuuttia. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.
 

Mustikkakakku

50 g margariinia
2 dl sokeria
1 muna
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl sokeria
1/2 sitruunan kuori raastettuna
2 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
1,5 dl kevytmaitoa
4 dl mustikoita
2 rkl vehnäjauhoja

Kuorrutus:
200 g tuorejuustoa
1 tl vaniljajuustoa
1/2 dl tomusokeria

Vaahdota margariini ja sokeri sähkövatkaimella. Lisää kananmuna koko ajan vatkaten. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja mausteet ja lisää jauhoseosta ja maitoa vuorotellen vaahtoon.
Sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi varovasti käännellen mustikat, joihin olet sekoittanut 2 rkl vehnäjauhoja. Paista voidellussa ja korppujauhotetussa vuoassa 175 asteessa noin 45 minuuttia.
Anna jäähtyä. Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään ja levitä jäähtyneen kakun päälle.
Halutessasi voit koristella kakun mustikoilla.
 

Mustikka-kauramuffinit 13 kpl

50 g margariinia
1 kanamuna
1 dl sokeria
1 1/2 dl kaurahiutaleita
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl vanilliinisokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/2 dl maitoa
2 dl mustikoita

Riko kananmuna kulhoon. Lisää kulhoon sokeri ja sulatettu, jäähtynyt margariini. Sekoita.
Lisää mukaan keskenään sekoitetut kuivat aineet. Lisää maito ja sekoita.
Lisää lopuksi jäiset tai tuoreet mustikat varovasti sekoittaen.
Jaa taikina kahden lusikan avulla muffinivuokiin. Paista muffineja 225 asteessa 10-15 minuuttia.

Suomen Diabetesliitto ry: Makumatka kevyeen kotiruokaan

Mustikkatiikerikakku
maidoton

200 g maidotonta margariinia

150 g sokeria
3 kananmunaa
200 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 dl mustikoita
1 rkl perunajauhoja
2 tl vanilliinisokeria

Vaahdota margariini ja sokeri. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe sekä vanilliinisokeri ja lisää varovasti joukkoon. Survo 1 dl mustikoita ja sekoita perunajauhot niihin. Ota taikinasta erilleen 1/3 ja sekoita survotut ja kokonaiset mustikat taikinaan.
Laita kakkuvuokaan alle ja päälle vaaleaa taikinaa ja väliin mustikkaista. Paista 170 asteessa noin tunti.

Tarja Jalkasen ohjetta mukaillen
 

Omena-mustikkapiirakka 

150 g voita tai margariinia
1/2 dl sokeria
2 1/4 dl vehnäjauhoja
3/4 dl kauraleseitä
2 rkl kylmää vettä

Täyte:
4 dl mustikoita
1,5 dl kermaviiliä
2 kananmunaa
0,5-0,75 dl sokeria
4-6(350 g)  hapahkoa omenaa
Voita tai juoksevaa margariinia

Nypi rasva, sokeri, suola, kauraleseet, vehnäjauhot ja tilkka kylmää vettä taikinaksi ja anna sen levätä noin 30 minuuttia viileässä. Sekoita kermaviili tai viili, kananmunat ja 1/4 dl sokeria keskenään.
Kuori omenat, leikkaa lohkoiksi ja poista siemenkota. Voitele piirakkavuoka (halkaisija noin 24 cm) ja levitä taikina vuokaan ja sen reunoille. Pistele pohja tiheään haarukalla. Levitä pohjalle suurin osa mustikoista ja kaada päälle muna-kermaviiliseos. Asettele pinnalle omenalohkot ja sivele ne sulatetulla voilla tai margariinilla. Ripottele pinnalle loput mustikoista ja sokerista. Paista 200-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Alenna lämpötilaa kypsymisen loppuvaiheessa. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä.

 

Kastikkeet

Avokado-mustikkakastike gluteeniton, maidoton, munaton

1 kuorittu ja viipaloitu avokado
1 1/2 dl mustikoita
3/4 dl vettä

Sekoita aineet tehosekoittimessa kunnes tulos on kermamainen. Mausta halutessasi inkiväärillä.

Lähde: Ann Wigmore: Elävän ravinnon ruokaohjeita

Mustikka-siirappikastike
gluteeniton, maidoton, munaton

2 dl mustikoita
1 dl vaaleaa siirappia
1 sitruunan raastettu kuori
2 rkl sitruunamehua
1 rkl maissitärkkelysjauhoja

Pane mustikat, siirappi ja sitruunankuoriraaste kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita sitruunamehuun maissitärkkelysjauhot ja kaada kattilaan samalla sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen muutama minuutti, kunnes kastike sakenee. Sekoita koko ajan. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä.

 

Juomat

Mustikkapiristys
gluteeniton, maidoton, munaton

250 g mustikoita
1/2 greippi
2 isoa omenaa
2,5 cm:n pala tuoretta inkivääriä hienonnettuna

Mehusta kaikki ainekset mehulingolla ja tarjoile korkeasta lasista jäiden kera.
 

Kuningatarnektari
gluteeniton, maidoton, munaton

1 l mustikoita
1/2 l vadelmia
100 g sokeria


Metsämarjanektari
gluteeniton, maidoton, munaton

1 l puolukoita
1 l mustikoita
150 g sokeria

Puhdista marjat. Soseuta marjat käytettävissä olevilla työvälineillä. Sekoita sokeri joukkoon.
Pakkaa annosrasioihin ja pakasta. Sulatusvaiheessa vettä lisätään 4 dl vettä. Osan nektarista voit pakastaa jääpalapusseissa. Nektaripalat ovat maukas ja raikas lisä talvisissa mehuissa.

Mustikkabooli  gluteeniton, maidoton, munaton

1 l omenamehua
1 l kivennäisvettä
1 dl sitruunamehua
1 l ruusunmarjateetä
2 dl mustikoita   

Sekoita ainekset keskenään. Jäähdytä hyvin ja lisää tarjoiltaessa jäitä.

Tarja Koistisen ohjetta mukaillen

 

Hillot ja marmeladit


Mäkisen mustikkahillo
gluteeniton, maidoton, munaton

1kg mustikoita
1/2 kg sokeria
5 g kanelia
5 g maustepippuria
5 g neilikkaa

Puhdistetut marjat laitetaan kattilaan sokerin ja mausteiden kanssa. Annetaan hautua miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia ja purkitetaan kuumana. Tarjoillaan esimerkiksi ohukaisten tai pannukakun kanssa. Miedon makunsa vuoksi mustikoita voi hillota voimakkaamman makuisten marjojen kanssa: esim. 2 kg mustikoita, 1 kg mustaherukoita, 500 g sokeria.