Arktiset Aromit ry, Kauppakatu 20 D, 89600 Suomussalmi
Marjapasha
gluteeniton
Ohje: Riitta Ryyti
250 g rahkaa
1 dl vispikermaa (20 %)
1 keltuainen
1 pss makeita kuivattuja mustikoita (50 g)
1 pss makeita kuivattuja karpaloita (50 g)
1/3 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
2 tl sitruunamehua
Koristeluun:
Kermavaahtoa pursotettuna
Kuivattuja makeita karpaloita
Sekoita rahka, keltuainen ja sokerit. Vaahdota kerma ja lisää se rahkaseokseen. Lisää loput
aineet ja sekoita tasaiseksi. Vuoraa siivilä tai pashamuotti esim. sideharsolla ja kaada pashamassa
muottiin. Anna valua seuraavaan päivään jääkaapissa.
Kumoa pasha tarjoilulautaselle ja koristele reuna helminauhamaisesti kuivatuilla karpaloilla sekä
kermapursotuksin.
Vinkki! Pasha makeutuu hitaasti muotissa ollessaan, kun kuivat ja makeat marjat pehmenevät
ja makeuttavat massaa. Käyttämällä laktoositonta rahkaa ja vispikermaa, saat pashasta myös laktoosittoman.
Marjatryffelit 12 kpl 
gluteeniton, munaton 
 Ohje: Tanja Kaikkonen
 
 100 g   tummaa suklaata
 2 rkl     puolukkamehua
 2 rkl     hunajaa
 20 g     voita
 1 tl       vaniljasokeria
 1 rkl     kuivattuja marjoja
 1 dl      kaakaojauhetta
 
 Rouhi suklaa. Kuumenna puolukkamehu ja hunaja kattilassa ja lisää joukkoon rouhittu suklaa. Sekoittele erittäin miedolla lämmöllä, kunnes suklaa on sulanut ja massa on tasainen. Ota levyltä ja sekoita joukkoon huoneenlämpöinen voi, vaniljasokeri sekä kuivatut marjat. Sekoita tasaiseksi ja laita jääkaappiin jähmettymään pariksi tunniksi.
 Ota jähmettyneestä suklaamassasta teelusikalla pieniä kasoja ja pyörittele pieniä palloja. Pyörittele pallot tummassa kaakaojauheessa ja asettele tarjoilulautaselle. Säilytä jääkaapissa. Ota huoneenlämpöön viisi minuuttia ennen tarjoilua ja tarjoa jälkiruokana hyvän kahvin tai teen kera.
 Karpalo-omenajäädyke 
gluteeniton
 1 dl omenamehua
 2 dl sokeria
 2 kpl keltuaista
 1 rkl konjakkia tai calvadosta
 1 tl kardemummaa
 2 dl karpalososetta tai puolukkasosetta
 1 dl omenasosetta
 5 dl kuohukermaa
 
 Kiehauta omenamehu ja sokeri kattilassa. Vatkaa lämpimässä vesihauteessa keltuaiset vaahdoksi. Kaada lämmin mehu-sokeriliemi keltuaisten joukkoon ohuena nauhana ja jatka vatkaamista, kunnes seos paksuuntuu ja sakenee. Jäähdytä seos. Vatkaa kerma vaahdoksi. Mausta kermavaahto konjakilla ja kardemummalla. Sekoita karpalosose sekä omenasose munavaahtoon ja nostele sekaan kermavaahto. Kaada seos pyöreään jäädyke- tai kakkuvuokaan, voit käyttää myös silikonikakkuvuokaa. Jäädytä pakastimessa seuraavaan päivään. Kumoa jäädyke tarjoilulautaselle pehmenemään puolisen tuntia ennen tarjoilua. Koristele karpaloilla tai karpalokastikkeella (soseuta yhdessä 4 dl karpaloita, 2 dl sokeria ja 2 dl vettä).
Ohje: Marja Lahtinen
Karpalovispi  
maidoton, munaton
6 dl vettä
 3 dl karpalomehua
 1 dl sokeria
 1 dl mannasuurimoita
 2 rkl vaniljasokeria
 
 Kiehauta vesi, karpalomehu, sokeri ja suola. Vatkaa joukkoon mannasuurimot. 
 Kypsennä hiljaisella lämmöllä noin 10 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. 
 Anna jäähtyä, lisää vaniljasokeri. 
 Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi ja vaaleanpunaiseksi.
Karpalopäärynät  
gluteeniton, maidoton, munaton
4 päärynää
 2 dl karpalomehua
 4 dl vettä
 1,5 dl sokeria
 2 rkl fariinisokeria
 2 tähtianista
 2 kanelitanakoa
 2 rkl vaniljasokeria
Kuori päärynät, puolita ne ja poista siemenkota. Kiehauta kattilassa karpalomehu, vesi, sokerit ja mausteet. Lisää päärynänpuolikkaat ja keitä miedolla lämmöllä 5–10 minuuttia. Kypsennysaika riippuu siitä, kuinka kypsä tai raaka päärynä on. Ota kattila pois levyltä, kun päärynät ovat melkein kypsiä. 
 Anna päärynöiden jäähtyä liemessä. Tarjoa jälkiruokana esimerkiksi jäätelön kera.
Vinkki! Siivilöidystä kypsennysliemestä voit valmistaa maukkaan kastikkeen päärynöille 
 suurustamalla sen perunajauhoilla pakkauksen ohjeen mukaan.
Rapeat marjamunkit
5 dl  vettä
 50 g  hiivaa
 20 g  (0,6 dl) sokerijuurikaskuituhiutaleita
 50 g  (0,6 dl) sokeria
 10 g  (2 tl) suolaa 
 60 g margariinia
 n. 900 g (n. 1,4 l) speltti- tai vehnäjauhoja
 100 g makeaa mustikkaa kuivattuna
 25 g makeaa puolukkaa tai karpaloa kuivattuna
Paistamiseen rypsiöljyä
 Sokerointiin hienokiteistä kidesokeria
Lisää 38-asteiseen veteen sokerijuurikaskuitu ja hiiva. Anna veden imeytyä kuituihin tunnin ajan. Lisää sokeri, suola ja jauhot vähitellen. Käyttäessäsi spelttijauhoja, jätä taikina normaalia löysemmäksi, niin taikina kohoaa paremmin.
Vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia ja lisää pehmeä margariini. Vaivaa vielä noin 5 minuuttia. Lisää kuivatut marjat ja sekoita taikinaa vielä hieman. Varo etteivät marjat rikkoudu, vaan säilyisivät ehjinä.
Nostata taikinaa peiteltynä 10 minuuttia. Kaulitse taikina 6 mm:n paksuiseksi, 20 cm leveäksi levyksi. Leikkaa taikinasta taikinapyörällä 2 cm:n levyisiä nauhoja. Laita nauhat pelleille kohoamaan 30 minuutiksi. Paista kohonneet munkit 180-asteisessa öljyssä 2–3 minuuttia. Sokeroi munkit lämpiminä.
Ohje: Outi Leinonen, Kirsi Kortelainen, Kaija Krökki 
Karpalokeksit  
maidoton
100 g margariinia (maidotonta)
 1 dl ruokaöljyä
 1 dl sokeria
 1 dl tomusokeria
 1 muna
 6 dl vehnäjauhoja
 1/2 tl leivinjauhetta
 1/4 tl suolaa
 1 rkl karpalojauhetta
 1 tl vaniljasokeria
Vaahdota margariini, ruokaöljy sekä sokerit. Lisää muna ja vatkaa hyvin. Lisää keskenään sekoitetut vehnäjauhot, leivinjauhe, suola ja karpalojauhe. Sekoita tasaiseksi. Pyörittele taikinasta pieniä palloja ja pyörittele ne sokeri-karpalojauheseoksessa. Aseta leivinpaperin päälle ja litistä palleroita litteämmäksi esimerkiksi lasin avulla. Paista noin 15 minuuttia 175 asteessa.
Karpaloinen salaatinkastike  
gluteeniton, maidoton, munaton
1 rkl karpalokastiketta tai hyytelöä
 2 rkl punaviinietikkaa
 5 rkl oliiviöljyä
 Ripaus mustapippuria
Pane kaikki ainekset kannelliseen lasitölkkiin ja ravistele hyvin. Pane kastike jääkaappiin ja käytä 
 sitä hyvin kylmänä salaateissa. Kastike säilyy jääkaapissa noin kuukauden verran.
Ian Marber, Vicki Edgson: Ruokatohtori – Terveyttä edistävä ruokavalio
Karpalo-omena-kastike 
gluteeniton, maidoton, munaton
1/2 dl karpaloita (tai puolukoita)
 2 silputtua omenaa
 1/2 dl vettä
Sekoita aineet tehosekoittimessa. Lisää nestettä tarvittaessa. Kokeile eri nesteitä: lähdevettä, 
 hedelmä- tai marjamehuja.
Karpalokastike lihalle 
maidoton, munaton
1 porkkana
 1 sipuli
 1 rkl ruokaöljyä
 2 dl karpaloita
 4 dl vettä
 1 lihaliemikuutio
 3 rkl fariinisokeria
 1/2 tl mustapippurirouhetta
 1 tl suolaa
 2 rkl maissitärkkelystä
 1/2 dl punaviiniä
 1 valkosipulin kynsi
 1 tl timjamia
Kuori ja hienonna porkkana ja pieni sipuli sekä valkosipulin kynsi. Kuullota niitä hetki kattilassa 
 tilkassa ruokaöljyä. Lisää punaviini, karpalot, vesi, liemikuutio sekä mausteet. 
 Keitä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Siivilöi. Suurusta tilkkaan vettä sekoitetuilla maissitärkkelysjauhoilla. Kiehauta. Maistuu erityisen hyvin riistan kastikkeena, hyvää myös possun ja broilerin kanssa. Lihaliemikuution voi korvata kasvisliemikuutiolla.
Karpalosmoothie 
gluteeniton, munaton
4 annosta
 2 dl maustamatonta jogurttia
 1/2 l vaniljajäätelöä
 2-3 rkl karpalojauhetta
 2 rkl hunajaa
 
 Sekoita jogurtti, jäätelö ja karpalojauhe pehmeäksi vaahdoksi monitoimikoneella tai tehosekoittimella. 
Lisää hunaja. Tarjoa jälkiruokana tai välipalana. Voit käyttää smoothiessa myös vaihtoehtoisesti noin 1–2 dl pakastettuja / tuoreita karpaloita.
Karpalosima 
gluteeniton, maidoton, munaton
1,5 l karpaloita
 7 l vettä
 8 dl sokeria
 0,5 tl hiivaa
Kiehauta karpalot ja vesi. Lisää sokeri ja jäähdytä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva mehutilkkaan ja sekoita juomaan. Anna juoman käydä 1–2 vuorokautta huoneenlämmössä. Siivilöi ja pullota. 
 Säilytä viileässä. Voit lisätä kokonaisia karpaloita koristeeksi pulloihin ennen pullotusta.
Karpalohilloke 
gluteeniton, maidoton, munaton
4 omenaa
 1 rkl inkivääriraastetta
 2 rkl fariinisokeria
 2 rkl karpalomehua
 2 dl vaahterasiirappia
 4 dl karpaloita
 1 dl hillo-marmeladisokeria
Kuori omenat ja kuutioi pieniksi. Kuori tuore inkivääri ja raasta hienoksi. Laita kaikki ainekset paitsi hillo-marmeladisokeri kattilaan ja keitä noin 5 minuuttia. Lisää hillo-marmeladisokeri ja keitä vielä 5 minuuttia. Purkita puhtaisiin kuumennettuihin lasipurkkeihin.
 Maistuu mainiolta esimerkiksi riistaruokien lisäkkeenä.