Kangasrousku

Lactarius rufus

kangasrousku1.jpg

Tuntomerkit:
Kangasrousku on kooltaan pienehkö tai keskikokoinen ruokasieni. Sen lakki on tasaisen punaruskea, piparkakun värinen, kuivana silkinkiiltoinen, aluksi kupera, myöhemmin laakea-suppilomainen. Keskellä lakkia on yleensä selvä nipukka. Heltat ovat vaalean punasävyiset. Jalka on hoikka ja sileä, lakin värinen tai vaaleampi ja sisältä ontto. Malto on vaalean ruskehtavaa ja maitiaisneste on valkoista ja värjäytymätöntä. Maku on polttavan kirpeä ja tuoksu raikas, havupuun tuoksua muistuttava.

Näköislajit:
Kangasrouskun näköislaji on lakritsirousku. Sen lakki on hieman kookkaampi, vaaleampi ja pinnaltaan samettimainen. Sen maitiaisneste on vesikirkasta – ainoana rouskuista. Lakritsirousku lienee lievästi myrkyllinen, joten aloittelevan sienestäjän kannattaa opetella tuntemaan kangas- ja lakritsirouskujen erot. Lakritsirousku viihtyy erityisesti kosteilla kasvupaikoilla, kuten soistuneissa rantametsissä ja rämeillä. Mustarouskua (L. turpis) voi nykysuositusten mukaan syödä, joskaan ei montaa päivää peräkkäin.

Kasvupaikat:
Kangasrousku kasvaa yksittäin tai ryhminä koko maassa männyn juurisienenä monenlaisissa metsissä, varsinkin karuilla kankailla, joskus jopa kalliojäkälikössä. Kuivina kesinä kangasrouskuja löytyy soistuneilta kankailta ja ojitetuilta soilta varsinkin suo-ojien reunoilta. Kangasrousku on hyvin yleinen ja runsassatoinen sieni koko maassa.

Satoaika:
Satokausi osuu kesän sääolosuhteiden mukaan vaihdellen heinä-lokakuulle.

Ravintoarvo:
Kangasrouskussa on runsaasti kuitua ja folaattia sekä B2,- B3- ja D-vitamiineja. Myös kaliumia on jonkin verran.

Kangasrouskun
ravintotekijöitä (/100 g)
Energia (kJ/kcal) 79/19
Rasva (g) 0,5
Hiilihydraatti (g) 0,6
Proteiini (g) 2,1
Kuitu (g) 1,5
Kalium (mg) 290
Folaatti, kokonais- (µg) 35
Niasiini (B3) NE (mg) 6,1
Pyridoksiini (B6) (mg) 0,18
Riboflaviini (B2) (mg) 0,42
D-vitamiini (µg) 5,5


Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli 2021 

Käyttö:
Ennen käyttöä, pakastusta tai suolausta kangasrouskuja on keitettävä 10 minuuttia väljässä vedessä. Keittämisen jälkeen ne huuhdellaan juoksevassa vedessä ja keitinvesi kaadetaan pois. Pienet kangasrouskut sopivat hyvin marinoitaviksi ja erilaisiin pikkelsseihin. Suuren esiintyvyyden vuoksi kangasrousku sopisi meillä paljon yleisemmin käytettäväksi esim. eines- ja valmisruokateollisuudessa, suurtalouksissa ja ravintoloissa kuin tällä hetkellä. 

Ruokaohjeita rouskuista

 

kangasrousku.jpg

Rouskujen tunnusmerkki on valkoinen maitiaisneste.