Pepparriska

Lactarius rufus

kangasrousku1.jpg

Kännetecken:
Pepparriskan är en tämligen liten eller medelstor matsvamp. Hatten är jämnt rödbrun som en pepparkaka, silkesglänsande som torr, först utbuktad, senare plant trattformad. Mitt på hatten finns ofta en tydlig spets. Lamellerna har en ljus ton av rött. Foten är smal och slät, den har samma färg som hatten eller är ljusare och ihålig inuti. Märgen är ljust brunaktig och mjölksaften är vit och ofärgad. Smaken är brännande besk och doften frisk och påminner om doften från barrträd.

Arter som liknar:

Lakritsriskan liknar pepparriskan. Lakritsriskans hatt är aningen större, ljusare och sammetslen på ytan. Dess mjölksaft är klar som vatten i motsats till alla andra skogsriskor. Lakritsriskan torde vara milt giftig, så det är viktigt för en oerfaren svampplockare att lära sig skillnaderna mellan pepparriska och lakritsriska. Lakritsriskan trivs särskilt bra på fuktiga växtplatser, såsom skogsstränder som förvandlats till kärr och i myrar. Det rekommenderas inte heller att man plockar svartriskor (L. turpis) längre.

Växtplatser:
Pepparriskan växer enskilt eller i grupp i många slags skogar, särskilt på karga tallmoar, ibland till och med på lav på berg, i hela Finland.  Torra somrar hittar man pepparriskor i moar som förvandlats till kärr och i utdikade kärr, särskilt vid kärrdikenas kanter. Pepparriskan är en mycket allmän svamp som ger en riklig skörd.
 
Skördeperiod:
Skördeperioden infaller enligt väderförhållandena från juli till oktober.

Användning:
Före användning, djupfrysning eller saltning bör man koka pepparriskor tio minuter i vatten. Efter kokning sköljer man dem under rinnande vatten och häller bort kokvattnet. Små pepparriskor passar bra som marinerade och i olika pickels.

kangasrousku.jpg