Viinihapero

Russula vinosa

viinihapero.jpg

Tuntomerkit:
Viinihaperon lakki on harmahtavan violetinpunainen, vanhemmiten väri haalistuu. Lakin keskusta on reunoja vaaleampi. Pintakelmu lakin reunassa irtoaa nylkemällä. Heltat ovat vaaleankellertävät. Tukeva, valkoinen jalka harmaantuu vanhemmiten ja malto on haurasta, likaisenvalkoista ja harmaantuvaa. Maku on mieto.

Näköislajit:
Lehtoviinihapero (Russula pubenscens) kasvaa rehevämmillä kasvupaikoilla viinihaperoon verrattuna.

Kasvupaikat:
Viinihapero on maassamme yleinen ja runsassatoinen, havu- ja sekametsissä kasvava sieni. Viinihaperoita löytyy huonoinakin sienivuosina, jolloin se mietona sienenä käy muiden sienilajien jatkeeksi.

Satoaika:
Paras kasvuaika on elo-syyskuussa.

Käyttö:
Viinihapero on hyvä ruokasieni ja se sopii valmistettavaksi monin tavoin. Viinihapero soveltuu mietona sienenä sellaisenaan paistettavaksi, salaatteihin, muhennoksiin, keittoihin, laatikoihin ja pataruokiin. Nuoria sieniä voidaan säilöä kuivattuna tai pakastettuna omassa liemessään hauduttamisen jälkeen.

Ruokaohjeita haperoista