Keltahapero

Russula claroflava

keltahapero.jpg

Tuntomerkit:
Keltahaperon lakki on kirkkaankeltainen ja vanhemmiten haalistuva. Lakin pintakelmu irtoaa helposti nyljettäessä. Sienen kolotyviset heltat ovat valkoiset. Jalka on valkoinen, tasapaksu ja vanhemmiten harmaantuva. Malto on haurasta, valkoista ja vanhemmiten kauttaaltaan harmaantuvaa. Maku on mieto.

Kasvupaikat:
Keltahaperoa esiintyy yleisesti koko maassa tuoreissa ja kosteissa koivunsekaisissa metsissä, sillä se on koivulajien juurisieni.

Satoaika:  
Keltahaperon kasvuaika on varhainen ja sitä löytää heinäkuusta syyskuuhun.

Käyttö:
Keltahaperot ovat hyviä ruokasieniä, mutta usein ne ovat varsin toukkaisia. Siksi ne on kerättävä nuorina. Keltahaperoa voidaan käyttää sellaisenaan paistettuna tai esim. keittoihin ja raakana salaatteihin. Sieni sopii myös kuivattavaksi tai pakastettavaksi omassa liemessään haudutettuna.

Ruokaohjeita haperoista

 

keltahapero1.jpg

Keltahaperon heltat ovat valkoiset. Myös malto on valkoista sekä rakenteeltaan haurasta.