Voitatti

Suillus luteus

voitatti.jpg

Tuntomerkit:
Voitatin tummanruskea lakki on kuivalla säällä kiiltävä ja kostealla säällä limainen. Jalassa on kookas rengas, joka aluksi peittää pillistön ja myöhemmin kuivuessaan liimautuu jalanmyötäiseksi. Jalka on renkaasta ylöspäin kellertävä ja renkaasta alaspäin likaisenvalkoinen. Pillistö on tiheäsuinen ja väriltään keltainen. Sienen malto on vaaleankeltaista ja pehmeää, eikä muutu leikattaessa.

Näköislajit:
Lehtikuusentatti (Suillus grevillei) ja turjantatti (S. clintonianus) kasvavat molemmat lehtikuusen seurassa. Lehtikuusentatin lakki on ruskeankeltainen, turjantatin voimakkaan punaruskea. Jyvästattia (Suillus granulatus) tavataan lähinnä Etelä-Suomessa männyn seuralaisena ja sillä ei ole jalassa lainkaan rengasta. 

Kasvupaikat:
Voitatti on männyn juurisieni ja se kasvaa varsin yleisenä kangasmetsissä. Usein sen löytää metsäpolkujen ruohottuneilta reunoilta pihapiireistä tai puistoista.

Satoaika:
Kasvuaika on heinäkuulta lokakuun alkuun.

Käyttö:
Voitatti kannattaa poimia nuorena, sillä se pehmenee ja toukkaantuu nopeasti. Voitatin limainen, sitkeän nahkamainen pintakelmu kannattaa kuoria pois veitsellä heti poimintavaiheessa, jolloin vältytään sienikorissa olevien sienien sotkeentumiselta. Voitatti on herkullinen ruokasieni ja sopii paistettavaksi pannulla sellaisenaan. Sitä voi pakastaa, kuivata tai laittaa mausteliemeen marinadisieneksi.

Ruokaohjeita tateista