Peltokorte

Equisetum arvense

peltokorte.jpg
 
Tuntomerkit:

Peltokorte on monivuotinen sanikkainen. Aikaisin keväällä ilmestyvät lehtivihreättömät, vaaleanruskeat tähkäversot, joiden kuihduttua maasta nousevat erilliset kesäversot. Ne ovat puhtaan tai harmahtavan vihreitä ja 20-40 cm korkeita. Niiden haarat ovat vinosti pystyt ja haarattomat ja haaroja voi olla hyvin harvassa. Haarojen alimmat nivelvälit ovat varren tuppea pidemmät. Varsi voi olla pysty- koheneva- maanmyötäinen sekä sileä.

Näköislajit:
Peltokortteen lisäksi Suomessa kasvaa useita kortelajeja. Peltokortteen voi sekoittaa lehtokortteeseen (Equisetum pratense) sekä myrkylliseen suokortteeseen (Equisetum palustre). Erottavana tuntomerkkinä on sivuhaarojen alimpien nivelvälien ja varren tupen pituuden suhde toisiinsa: peltokortteella haarojen alimmat nivelvälit ovat varren tuppea pidemmät, kun taas suokortteella haarojen alimmat nivelvälit ovat varren tuppea lyhyemmät. Lehtokortteella haaran alin nivelväli on jokseenkin yhtä pitkä kuin varren tuppi. Aina kun kortteella on nuijamainen itiötähkä vihreän verson päässä, kyseessä ei ole peltokorte. 

Kasvupaikat:
Yleinen koko maassa

Sato:
Juurisilmut kerätään keväällä ja nuoret vihreät versot kesällä. Korjuu saksilla katkoen, mustaa tyviosaa ei oteta mukaan.

Käyttö:
Vaikuttaa virtsan eritystä lisäävästi eli diureettisesti ja desinfioivasti. Suurina annoksina saattaa aiheuttaa haittavaikutuksia. Sisältää piitä. Ei sovi munuaistautisille.