Arktiset Aromit ry, Kauppakatu 20 D, 89600 Suomussalmi
Cetraria islandica
Tuntomerkit:
Isohirvenjäkälä eli islanninjäkälä voi kasvaa jopa 10 cm korkeaksi. Se on leveäliuskainen, kouruinen, ripsinen ja ruskea, kosteana vihreä. Alapinta on vaalea ja valkolaikkuinen.
Näköislajit:
Pikkuhirvenjäkälä (C. ericetorum) ja suohirvenjäkälä (C. delisei) ovat hienompiliuskaisia ja pienempiä kuin isohirvenjäkälä.
Kasvupaikat:
Isohirvenjäkälä viihtyy kuivilla mäntykankailla, kalliometsissä ja rämeillä. Se on yleinen koko maassa.
Sato:
Isohirvenjäkälän sato kerätään lumettomana aikana. Jäkälä irrotetaan maasta käsin. Punertava, lahoava tyviosa leikataan pois. Jäkälä huuhdellaan ja kuivataan huoneenlämmössä. Jäkälää saa kerätä vain maanomistajan luvalla.
Ravintoarvo:
Isohirvenjäkälässä on hyvin paljon C-vitamiinia. Siinä on myös kuituja, lima-aineita ja monia kivennäisaineita.
Kotitalouskäyttö:
Pieniä määriä jäkälää voi lisätä puuroihin, keittoihin ja leipään.
Kaupallinen elintarvikekäyttö:
Isohirvenjäkälä soveltuu ravintolisä-, yrttitee-, mauste- sekä annoskoristekäyttöön.
Huomioitavaa:
Jäkälä kerää raskasmetalleja ja radioaktiivisia aineita, joten keruupaikan valinnassa on oltava tarkkana. Jäkälässä on yhdisteitä, jotka voivat olla terveydelle haitallisia. Käytön rajoittaminen on suositeltavaa.