Kamomillasaunio

Matricaria chamomilla

kamomillasaunio.jpg

Tuntomerkit:
Kamomillasaunio on yksivuotinen matalahko ruoho. Kukinto on mykerö, jossa on valkoisia kielimäisiä laitakukkia sekä keltaisia torvimaisia kehräkukkia. Kukinnan lopulla mykerö on ontto. Tuoksu on voimakas ja omenamainen.

Näköislajit:
Peltosaunioissa (Tripleurospermum) on tympeämpi tuoksu kuin kamomillassa, ja kukkien mykeröpohjukset ovat matalammat ja täyteiset. Saunioista yleisin, pihasaunio (Matricaria discoidea) kasvaa lähes joka pihalla. Se sopii käytettäväksi kamomillan tavoin, sillä kummassakin kasvilajissa on samantapaisesti vaikuttavia aineita.

Kasvupaikat:

Kamomillasaunio kasvaa paikoitellen Etelä- ja Keski-Suomessa. Se leviää yleensä alueille, joilla sen ei tarvitse kilpailla muiden kasvien kanssa. Sen yleisimpiä kasvupaikkoja ovat pellot, pientareet, joutomaat sekä lastaus- ja kaatopaikat. Kamomillasaunio on nykyään harvinainen luonnossa, ja sen kaupallinen tuotanto perustuu viljelyyn. Viljely on suhteellisen helppoa, ja kamomillasaunio myös kylväytyy kasvupaikalleen.

Sato:

Vasta puhjenneet mykeröt kerätään kesä-syyskuussa, heti mykeröiden avauduttua.

Käyttö:

Kamomillasaunion kuivatuista mykeröistä voidaan valmistaa pehmeänmakuista yrttijuomaa. Kukat sopivat myös koristeiksi. Saattaa aiheuttaa allergisia oireita.