Kamomillasaunio

Matricaria chamomilla

kamomillasaunio.jpg

Tuntomerkit:
Kamomillasaunio on yksivuotinen, 20-40 cm korkea, monihaarainen ruoho. Kukinto on mykerö, jossa on valkoisia kielimäisiä laitakukkia sekä keltaisia torvimaisia kehräkukkia. Kukinnan lopulla mykerö on ontto. Tuoksu on voimakas ja omenamainen.

Näköislajit:
Peltosaunioissa (Tripleurospermum) on tympeämpi tuoksu kuin kamomillassa, ja kukkien mykeröpohjukset ovat matalammat ja täyteiset. Saunioista yleisin, pihasaunio (Matricaria discoidea) kasvaa lähes joka pihalla. Se sopii käytettäväksi kamomillan tavoin, sillä kummassakin kasvilajissa on samantapaisesti vaikuttavia aineita.

Kasvupaikat:

Kamomillasaunio kasvaa paikoitellen Etelä- ja Keski-Suomessa. Se leviää yleensä alueille, joilla sen ei tarvitse kilpailla muiden kasvien kanssa. Sen yleisimpiä kasvupaikkoja ovat pellot, pientareet, joutomaat sekä lastaus- ja kaatopaikat. Kamomillasaunio on nykyään harvinainen luonnossa, ja sen kaupallinen tuotanto perustuu viljelyyn. Viljely on suhteellisen helppoa, ja kamomillasaunio myös kylväytyy kasvupaikalleen.

Sato:

Vasta puhjenneet mykeröt kerätään kesä-syyskuussa, heti mykeröiden avauduttua. Mykeröt kerätään käsin, saksilla tai poimurilla. Luonnossa on varottava repimästä kasvia maasta juurineen ja on aina jätettävä muutamia yksilöitä siementämään.

Kotitalouskäyttö:

Kamomillasaunion kuivatuista mykeröistä voidaan valmistaa pehmeänmakuista yrttijuomaa. Kukat sopivat myös koristeiksi. Lisäksi kasvia voi käyttää kylpy-yrttinä.

Ruokaohjeita kamomillasauniosta

Kaupallinen elintarvikekäyttö: 
Koko kasvin käyttö on sallittu ravintolisissä, lisäksi kukkia käytetään yrttiteenä. 

Huomioitavaa:
Kamomillasaunio on tärkeä rohdoskasvi, jota ei suositella jatkuvaan käyttöön. Kasvi saattaa aiheuttaa allergisia oireita.