Korvasieni

Gyromitra esculenta

Tuntomerkit:
Korvasienen aivomaisesti poimuuntunut lakki vaihtelee väriltään vaaleasta tummanruskeaan ja lakki on 3-12 sentin levyinen. Malto on ohutta ja haurasta. Sienen tukeva jalka on harmahtavan valkea.

Kasvupaikat:
Korvasieni kasvaa yleisesti koko maassa ja sen tyypillistä kasvualuetta ovat hiekkapohjaiset metsämaat: kuivat mäntykankaat sekä tuoreet kuusikot. Korvasieni kasvaa paikoilla, joissa maan pinta on rikkoutunut, kuten esimerkiksi hakkuualueilla, metsäteillä ja paloalueilla.

Satoaika:
Korvasieni kasvaa keväällä ja touko-kesäkuu on parasta poiminta-aikaa. 

Ravintoarvo:
Korvasieni sisältää runsaasti D-vitamiinia, seleeniä ja kuitua. Se on myös B3- ja B6- vitamiinin sekä kaliumin lähde.

Korvasienen
ravintotekijöitä (/100 g)
Energia (kJ/kcal) 91/22
Rasva (g) 0,7
Hiilihydraatti (g) 0,5
Proteiini (g) 1,8
Kuitu (g) 3,2
Kalium (mg) 450
Seleeni (µg) 39
Folaatti, kokonais- (µg) 21
Niasiini (B3) NE (mg) 4,4
Pyridoksiini (B6) (mg) 0,22
D-vitamiini (µg) 5,8


Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli 2021 

Käyttö:
Korvasieni on käsittelemättömänä hyvin myrkyllinen ja ennen ruuanvalmistusta sienet on huolellisesti keitettävä, jotta myrkyllinen gyromitriini -yhdiste poistuisi. Sienet keitetään kahteen kertaan runsaassa vedessä (yksi osa sieniä ja kolme osaa vettä) vähintään viisi minuuttia kerrallaan. Keittovesi vaihdetaan välillä ja sienet huuhdellaan hyvin molempien keittämisten jälkeen runsaassa vedessä. Korvasieniä keitettäessä on valmistustila tuuletettava hyvin. Keitto- ja huuhteluvesiä ei saa käyttää ruuanvalmistuksessa.

Korvasieniä voidaan säilöä myös kuivaamalla. Kuivaamistilojen tehokkaasta tuuletuksesta on huolehdittava! Kuivattuja korvasieniä on liotettava vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä (10 g sieniä ja 2 dl vettä). Liotuksen jälkeen sienet keitetään kahteen kertaan ja vähintään 5 minuuttia kerrallaan. Keitinvesi heitetään pois ja huuhtelu tapahtuu samoin kuin tuoreiden sienten keiton yhteydessä.

Korvasieniä tuoreena tai käsittelemättömänä myytäessä on ostajan nähtävillä aina oltava käsittelyohjeet. Suomen ja ruotsinkielistä ohjevihkosta myyjät voivat tilata Elintarviketurvallisuusvirastolta.

Ruokaohjeita korvasienestä