Poimuhierakka

Rumex crispus

Poimuhierakka on monivuotinen, jopa 120 cm korkeaksi kasvava ruoho, joka kasvaa lähes koko maassa, tyypillisesti vanhoilla laitumilla ja joutomailla. Lehdet ovat pitkät, kapeahkot ja lehtien laidat poimuiset. Paalujuuri on voimakas, 20–30 cm pitkä. Kukinto on suuri kerrannaisterttu, jossa on runsaasti pieniä kukkia. Siemenet pysyvät kukinnoissa ruskeina pitkälle talveen.

Kotitalouskäyttö: 

Poimuhierakan nuoria, suolaheinän tapaan kirpeitä lehtiä voi keväällä syödä salaateissa ja vihanneksina.
Siemeniä voi syödä vihreinä, myöhemmin ne muuttuvat kitkeriksi. Ruskeat siemenet voi usean pesun ja keittämisen jälkeen kuivata ja jauhaa. Jauhoa voi käyttää puuroihin ja leivontaan. Juuria käytetään rohdoksena. 

Kaupallinen elintarvikekäyttö:
Poimuhierakan lehdet on sallittu kaikessa elintarvikekäytössä.

Käytössä huomioitavaa:
Hierakkojen lehdet sisältävät paljon oksaalihappoa, joten niiden kanssa tulisi nauttia kalsiumpitoisia ruoka-aineita kuten maitotuotteita. Muutenkin kasvin käytössä on hyvä noudattaa kohtuutta.