Peippi

Valkopeippi Lamium album
Punapeippi Lamium purpureum

Tunnistus:

Valkopeippi on monivuotinen, 20–60 cm korkea ruoho, joka kasvaa Etelä- ja Keski-Suomessa lähinnä puutarhoissa, pihoilla ja pientareilla. Se on nokkosen näköislaji, ja varsinkin kukkimattomia kasveja voi olla vaikea erottaa toisistaan. Valkopeipillä ei ole poltinkarvoja, ja sen melko näyttävät kukat ovat valkoiset ja sijaitsevat ylimmissä lehtihangoissa. Varsi on jäykkä ja nelikulmainen.

Peippejä voi sekoittaa pillikkeisiin, joita ei käytetä ravinnoksi.

Kotitalouskäyttö:
Valkopeippiä voi käyttää samaan tapaan kuin nokkosta, sen maku ei vaan ole ihan yhtä hyvä. Nuoret versonlatvat ja lehdet voi syödä pinaatin tapaan salaateissa, lämpimissä ruoissa ja smoothieissa. Kasvista voi myös valmistaa teetä, ja hyvänmakuiset kukat sopivat koristeluihin ja jälkiruokiin. Punapeippiä voi käyttää valkopeipin tapaan. 

Ravintoaineet: 
Valkopeipissä on muun muassa saponiineja, lima-aineita, jotka ovat hyviä ruoansulatukselle sekä C-vitamiinia ja kivennäisaineitakin kohtuullisesti, erityisesti kaliumia.

Kaupallinen elintarvikekäyttö:

Punapeipin ja valkopeipin maanpäälliset osat on sallittu kaikessa elintarvikekäytössä.