Ruokaohjeita suppilovahverosta

Pääruuat

Sienipyttipannu
gluteeniton, maidoton, munaton

200 g suppilovahveroita
400 g kuorittuja raakoja perunoita
2 isoa sipulia
Öljyä
Meiramia
Yrttisuolaa

Paloittele puhdistetut sienet. Kuutioi perunat. Suikaloi kuoritut sipulit. Kuumenna öljy paistinpannussa, kypsennä siinä sienet ja nosta ne pannusta. Kuumenna pannu uudestaan ja paista siinä perunakuutiot ja sipulit. Mausta ne yrttisuolalla ja meiramilla. Sekoita lopuksi kaikki keskenään.

Suppilovahverokeitto
munaton

150 g tuoreita tai pakastettuja suppilovahveroita
2 rkl öljyä
3 rkl maissi- tai vehnäjauhoja
1 litra kasvislientä
(1/2-1 dl kevytkermaa)
1 sipuli
Persiljaa
Yrttisuolaa

Lisää kuumennettuun kattilaan puhdistetut, pilkotut sienet, öljy ja hienonnettu sipuli. Ruskista ne kevyesti. Lisää kasvisliemi ja tilkkaan kylmää vettä sekoitetut jauhot. Keitä keittoa 15-20 minuuttia ja lisää kattilaan lopuksi halutessasi hakattu persilja ja kevytkermaa. Mausta tarvittaessa yrttisuolalla.
 

Suppilovahveromousse
gluteeniton, munaton

1,5 dl hienonnettuja suppilovahveroita
150 g kevytranskankermaa
100 g kantarellituorejuustoa
1 rkl hienonnettua persiljaa
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippurirouhetta
Ripaus cayennepippuria

Kuumenna suppilovahveroita hetki paistinpannulla niin, että niistä haihtuu liika neste pois.
Anna jäähtyä. Sekoita ranskankerma ja tuorejuusto, mausta persiljalla, suolalla, pippurilla ja pienellä ripauksella cayennepippuria. Lisää joukkoon hienonnetut suppilovahverot ja sekoita tasaiseksi.
 

Suppilovahverouunivuoka
gluteeniton, munaton

200 g pakastettuja tai 1 litra tuoreita suppilovahveroita
1 rkl öljyä tai kasvimargariinia
400 g raejuustoa
2 munaa
Mustapippuria
1/2 tl timjamia
1-2 valkosipulinkynttä
Suolaa
3-4 tomaattia
200 g purjoa
1 1/2 dl juustoraastetta

Ruskista sienet kevyesti rasvassa. Lisää raejuustoon munat ja mausteet. Lado uunivuokaan kerroksittain sieniä, tomaattiviipaleita, purjorenkaita sekä raejuusto-munaseosta. Ripottele pinnalle juusto. Paista runsaassa 200 asteessa puolisen tuntia.
 

Suppilovahveromuhennos
munaton

1/2 -1 l tuoreita tai 2-4 dl pakastettuja suppilovahveroita
1 sipuli
2 rkl öljyä tai kasvimargariinia
2 ½ rkl vehnäjauhoja
4-5 dl kermamaitoa
Suolaa
Valkopippuria
Basilikaa tai kirveliä

Kuumenna rasva paksupohjaisessa kattilassa ja hauduta sienisilppu siinä kevyesti. Lisää sipulisilppu ja anna sen kiehahtaa sienten kanssa. Haihduta nestettä. Ripota päälle vehnäjauhot. Sekoita ja lisää neste vähitellen pieninä erinä hyvin hämmentäen. Mausta ja anna hautua hiljalleen kannen alla vähintään 10 minuuttia. Tarkista maku juuri ennen tarjoamista.
 

Suppilovahvero-ohratto
munaton

12 dl kasvislientä
1 dl kuivattuja suppilovahveroita (n. 5 dl tuoreita)
2 dl rikottuja ohrasuurimoita
1 rkl ruokaöljyä
1 salottisipuli
Ripaus suolaa
Ripaus mustapippuria

Tarjoiluun:
1 rkl voita
Raastettua parmesaania

Keitä kasvisliemi ja pidä se kuumana. Pane kuivatut suppilovahverot likoamaan noin puoleksi tunniksi. Kuullota ohrasuurimot öljyssä. Lisää pilkottu salottisipuli. Lisää kuumaa kasvislientä pikkuhiljaa ohran joukkoon. Kypsennä niitä noin 30 minuuttia. Käytä valutetut suppilovahverot pannulla. Lisää ne kypsymään ohrattoon. Mausta ohratto pippurilla ja suolalla. Sekoita juuri ennen tarjoilua joukkoon voinokare ja parmesaaniraastetta.

 

Salaatit

Suppilovahvero-punajuurisalaatti
gluteeniton, munaton

1/4 -1/2 l suppilovahveroita
3-4 etikkapunajuurta
1 sipuli
1/2 tl kuminoita
1/2 dl kermaviiliä
Suolaa
Sitruunamehua

Keitä suppilovahverot pannussa omassa liemessään pehmeiksi. Haihduta lientä. Raasta kypsät punajuuret karkeaksi. Hienonna sipuli ja jäähtyneet suppilovahverot. Rouhi kuminat. Lisää kermaviili ja sekoita kaikki ainekset kevyesti. Maista tarvitaanko lisäksi suolaa tai sitruunamehua.

 

Leivonnaiset

Suppilovahveroveneet

5 dl vettä
2 tl sokeria
1 tl suolaa
2 dl ruokaöljyä
1 pss kuivahiivaa
2 dl kaurahiutaleita
2 dl ruisjauhoja
n. 15 dl vehnäjauhoja
4 munaa
4 valkuaista

Täyte:

1 l suppilovahveroita
Suolaa
Mustapippuria
Timjamia
200 g juustoraastetta

Lisää hieman kädenlämpöä lämpimämpään veteen sokeri, suola ja ruokaöljy. Sekoita kuivahiiva kaurahiutaleiden joukkoon ja sekoita ne nesteeseen. Lisää vuorotellen sekoittaen kananmunat, valkuaiset, ruisjauhot ja vehnäjauhoja niin paljon, että saat pehmeän taikinan, joka ei tartu käsiisi. Vaivaa hyvin. Anna kohota lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia.

Paista suppilovahveroita pannulla pienessä tilkassa ruokaöljyä. Mausta makusi mukaan suolalla, mustapippurilla ja timjamilla.

Kaulitse taikinasta karjalanpiirakan kuoren kokoisia soikeita pohjia. Laita pohjalle juustoraastetta ja suppilovahveroita. Ummista reunat niin, että sauma tulee keskelle, jätä kuitenkin keskeltä auki. Laita pellille leivinpaperin päälle, anna kohota 15 minuuttia. Paista 225 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes veneet ovat kauniin värisiä.
 

Suppilovahveropiirakka

200 g perunamuusia
100 g margariinia
1 kananmuna
2 1/2 dl sämpyläjauhoja

Täyte:
200 g porkkanaraastetta
200 g parsakaalin kukinto-osaa pieninä nuppuina
150 g sipulia
400 s suppilovahveroita silputtuina
170 g tuorejuustoa
3 tl yrttimaustetta
2 tl suolaa
Kananmunaa

Valmista muusi ja annan sen jäähtyä. Sekoita muusin joukkoon margariini ja kananmuna sekä lopuksi sämpyläjauhot. Älä vaivaa ettei taikinasta tule sitkeä. Freesaa kasvikset ja suppilovahverot pannulla. Lisää joukkoon tuorejuusto, kananmunat, suola ja yrttimauste. Sekoita hyvin ja levitä seos taikinan päälle. Paista 175 asteessa noin 50 minuuttia. Käytä aluksi uunin alaosaa ja nosta noin puolessa välissä uunin yläosaan, näin menettelemällä saadaan myös taikina kypsäksi.

Ami Arvolan ohjetta mukaillen
 

Rukiinen suppilovahveropiiras

2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1/2 dl ruisrouhetta
1/2 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 dl pullomargariinia
3 rkl kylmää vettä

Täyte:
1 l tuoreita suppilovahveroita
2 isoa sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
1 tl chilitahnaa
2 tl rouhittua mustapippuria
Ripaus chilimausteseosta
2 tomaattia viipaleina
1 prk kevytkermaviiliä
1 muna
5 rkl juustoraastetta

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää margariini. Kaada joukkoon vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Painele taikina piirasvuokaan ja nosta se hetkeksi kylmään. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Esipaista pohjaa uunissa noin 15 minuuttia. Kuori ja hienonna sipulit. Leikkaa sienet halutessasi pienemmiksi paloiksi. Hauduta niitä kattilassa kunnes sienistä on haihtunut vesi pois.
Lisää mausteet. Levitä esipaistetulle pohjalle sienisipuliseos ja viipaloidut tomaatit.
Kaada päälle muna-kermaviiliseos. Raasta päälle hieman juustoa. Jatka paistamista 200 asteessa puolisen tuntia tai kunnes piirakka on kullankeltainen ja hyytynyt.
 

Syyspiirakka
gluteeniton

Pohja:
2 1/2 dl gluteenitonta kaurajauhoa
1/2 tl leivinjauhetta
50 g rasiamargariinia
1 dl perunasosetta (jauheesta)

Täyte:
1/2 l suppilovahveroita (tai mustia torvisieniä)
1 pieni sipuli
200 g palsternakkaa
200 g maa-artisokkaa
1/4-1/2 tl suolaa
1/4 tl pippuri-sekoitusta
1 tl rakuunaa
1 tl timjamia
2 dl kermaviiliä
1 rkl maissitärkkelystä
1 kananmuna

Sekoita pohjan jauhoihin leivinjauhe, nypi rasva ja lisää perunasose. Puhdista sienet, kuori ja pilko sipuli, kuori ja raasta juurekset. Kuullota sipuli, lisää sienet ja haihduta hiukan. Lisää juurekset ja osa mausteista ja anna kypsyä. Taputtele taikina voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille ja lisää täyte. Sekoita kermaviiliin tärkkelys, loput mausteet ja kananmuna, kaada täytteen päälle ja paista piirakkaa 200 asteessa noin 45 minuuttia.