Arktiset Aromit ry, Kauppakatu 20 D, 89600 Suomussalmi
Lampaankääpäkeitto
munaton
2-3 rkl öljyä
4-5 dl tuoretta hienonnettua lampaankääpää
1 1/2 dl hienonnettua purjoa
1 l vettä
1 lihaliemikuutio
3-4 rkl vehnäjauhoja
Suolaa
1/2 dl kevytkermaa
Hienonna tuoreet puhdistetut sienet ja hauduta öljyssä kattilassa purjon kanssa. Lisää suurin osa nesteestä ja anna keiton kiehua 20 minuuttia. Sekoita vehnäjauhot jäljellä olevaan nesteeseen ja lisää keittoon. Keitä pari minuuttia, mausta ja lisää kerma.
Helppo sienikohokas
1 l tuoreita tai 3 dl pakastettuja lampaankääpiä
1 hienonnettu sipuli
2 rkl öljyä
3 rkl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
1/2 -3/4 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
1 dl juustoraastetta
3 munankeltuaista
3 munanvalkuaista
Hienonna tuoreet sienet ja kuumenna ne kokoon omassa liemessään. Lisää öljyä ja silputtu sipuli. Paista kunnes sipuli on läpikuultavan keltaista. Tee paksu valkokastike: Sekoita vehnäjauhot tilkkaseen kylmää maitoa. Kuumenna maito ja lisää siihen kylmä maito-jauhoseos. Kuumenna ja sekoita kunnes kastike sakenee. Sekoita huolellisesti niin, että kastikkeesta tulee sileää. Keitä noin viisi minuuttia. Jäähdytä. Lisää keltuaiset ja juusto hyvin sekoittaen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele kastikkeen sekaan. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Paista 175 asteessa 45–60 minuuttia.
Lampaankääpäsalaatti
gluteeniton, maidoton, munaton
Muutama erilainen salaattilajike
1/2 hunajamelonia
10 kirsikkatomattia
1 dl mantelilastuja
1-2 rkl öljyä
1/2 l pieniä lampaankääpäpaloja
Pese ja valuta salaatit, koverra melonista palloraudalla palloja tai leikkaa hedelmäliha kuutioiksi, halkaise kirsikkatomaatit. Revi salaatit salaattimaljaan, levitä päälle melonipalloja ja kirsikkatomaatteja. Paahda mantelilastut kuivassa teflonpannussa ja kaada salaatille. Kaada pannuun öljy ja paahda paloitellut lampaankääpäpalat siinä kauniin keltaisiksi. Levitä palat salaatin päälle. Voit somistaa annoksen kehäkukan terälehdillä.
Mukaellen keittokirjasta Järvinen, Kosonen, Joutjärvi: Parhaat ruokasienet ja maukkaimmat sieniherkut
Maustekäävät
gluteeniton, maidoton, munaton
Lampaankääpiä
Vettä
Merisuolaa
Liemi:
Punaviinietikkaa
Chilipaprikaviipaleita
Rosmariininoksa
Neilikoita tai maustepippureita
Sellerinlehtiä
Valkosipulia
Sipulia
Leikkaa lampaankäävät pikkusormen paksuisiksi tikuiksi. Pilko sipulit. Keitä kääpäpalat suolavedessä (2-3 rkl/1 l vettä). Kun käävät muuttuvat keltaisiksi, nostele ne pois kattilasta. Laita kuhunkin tölkkiin ensin rosmariininoksa. Lado sitten sienitikut tölkkeihin vuorotellen sipulin, valkosipulin ja sellerinlehtien kanssa. Laita sinne tänne chilipaprikaviipaleita ja neilikoita tai maustepippureita. Lisää kattilaan suolaveden joukkoon punaviinietikka (noin 1/3 veden määrästä) ja kiehauta. Kaada liemi kuumana sienten päälle ja sulje kannet. Anna maustua kylmässä joitakin viikkoja. Sienet säilyvät kuukausia, hyvässä säilytystilassa jopa seuraavaan satokauteen. Maustekäävät ovat hyvää leivän päällä, herkkulisäkkeenä ja korvaavat lihan kasvissyöjän pizzassa.