Ruokaohjeita haperoista

Pääruuat

Haperolasagne
munaton

Kastike:
2 rkl öljyä
1 sipuli
1 l hienonnettuja haperoita
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl kasvislientä
1/4 tl mustapippuria
1 tl suolaa
1 tl timjamia
1 tl basilikaa
1 tl oreganoa
2 rkl tomaattipyreetä

Juustokastike:

2 rkl öljyä
3 rkl vehnäjauhoja
5-6 dl maitoa
100 g sulatejuustoa
1/2 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria

Lisäksi:
9 lasagnelevyä
Pinnalle juustoraastetta

Kuullota silputut sipulit ja hienonnetut haperot öljyssä. Ripottele mukaan vehnäjauhot ja lisää kasvisliemi vähitellen. Mausta seos ja anna kypsyä noin 10 minuuttia. Kuumenna juustokastikkeen öljy ja sekoittele siihen jauhot. Lisää maito seokseen vähitellen. Kun seos on tasaista, tiputa mukaan sulatejuusto nokareina. Sekoita kastike tasaiseksi ja mausta se. Kaada voideltuun vuokaan ensin juustokastiketta ja lado sen päälle kerros lasagnelevyjä. Levitä lasagnelevyille haperokastiketta, sitten juustokastiketta ja lasagnelevyjä. Levitä päällimmäiseksi loput juustokastikkeesta ja ripottele pinnalle juustoraaste. Kypsennä ruokaa 200 asteessa noin tunti.

Järvinen, Kosonen, Joutjärvi: Parhaat ruokasienet ja maukkaimmat sieniherkut
 

Haperokaviaari
gluteeniton, munaton

2 dl esikäsiteltyjä haperoita
2 dl kermaviiliä
2 rkl sinappia
2 tl valkoviinietikkaa
2 tl sokeria
1 tomaatti pieninä kuutioina
1 dl purjo- tai ruohosipulisilppua
1 dl silputtua persiljaa
Ripaus yrttisuolaa tai valkosipulisuolaa

Hienonna sienet ja sekoita mausteet kermaviiliin. Sekoita kaikki aineet keskenään.
Tarjoa tuoreen leivän tai kasvispihvien kanssa.

 

Leivonnaiset

Kangashaperorulla

5 munaa
5 dl maitoa
1/4 dl perunajauhoja
3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl yrttisuolaa
1 valkosipulinkynsi
1/2 tl yrttisekoitusta
1/2 tl sitruunapippuria

Täyte:

300 g kangashaperoita
2 sipulia
1 rkl öljyä
Ripaus chilipippuria
1/4 tl suolaa
150 g juustoraastetta
2 rkl ruohosipulisilppua

Vatkaa keskenään kananmunat ja maito ja lisää jauhot siivilöiden. Mausta seos ja anna turvota täytteen valmistuksen ajan. Hienonna sienet ja sipulit. Hauduta sieni- ja sipulisilppu pehmeäksi pannulla öljyssä. Mausta seos. Kaada munaseos leivinpaperilla vuoratulle, reunalliselle uunipellille.
Ripottele päälle sienisipulisilppu, juustoraaste ja ruohosipuli. Kypsennä munakaslevyä 200 asteessa noin 25 minuuttia. Kääri kypsä levyrullaksi ja tarjoa lämpimänä salaatin kanssa.

Järvinen, Kosonen, Joutjärvi: Parhaat ruokasienet ja maukkaimmat sieniherkut