Juolukka

Vaccinium uliginosum

juolukka.jpg

Tuntomerkit:
Juolukka on pysty, 15–50 cm korkea monivuotinen varpukasvi. Sen varsi on tyveltä haarova, väriltään ruskehtava ja puutunut. Lehdet ovat talveksi varisevia, vastapuikeita, ehytlaitaisia, tylppiä ja suipohkoja. Väriltään lehdet ovat päältä harmaan sinivihreitä ja alta vaalean vihreitä. Kukinto on 1–3 kukkainen latvaterttu. Juolukka kukkii valkoisin tai punertavin kukin touko-kesäkuussa. Vahapeitteinen marja on 8–12 mm:n kokoinen, pallomainen tai munanmuotoinen, usein hieman kulmikas. Marja on väriltään harmaansininen ja sisältä vaalea. Se on mehukas ja maultaan mieto.

Näköislajit:
Mustikan (Vaccinium myrtillus) lehdet ovat sahalaitaiset ja ohuet. Mustikan varret eivät kasva niin korkeaksi kuin juolukalla ja varret ovat vihreät sekä särmikkäät. Marjat ovat pienempiä ja sävyltään tummempia sekä sisältä kauttaaltaan tummansinisiä verrattuna juolukan marjoihin.

Kasvupaikat:
Juolukka on kosteiden paikkojen kasvi. Se on yleinen suovarpu, joka kasvaa pääasiassa rämeillä sekä korpien ja lettojen mättäillä. Juolukan marjonta on runsasta soistuvilla kankailla ja kangasmaiden rantametsissä. Lapissa se menestyy kuivemmilla seuduilla, joten sitä tavataan pohjoisessa myös kangasmetsissä ja tunturikankailla.
 
Juolukka kukkii myöhään, lähes puolukan kukinta-aikaan. Juolukka voi marjoa hyvin sellaisinakin vuosina, jolloin mustikan kukat paleltuvat. Suojaisissa rantametsissä kasvavan juolukan kukat paleltuvat harvoin. Juolukan poiminta ajoittuu noin puolta kuukautta myöhäisemmäksi kuin mustikan eli juolukka on kypsä poimittavaksi elokuussa. Parhaimmat juolukkasadot saadaan Metsä-Lapista.

Ravintoarvo:
Juolukka sisältää runsaasti luonnollisia sinisiä väriaineita antosyaaneja sekä flavonoleja, kuten kversetiiniä ja myrisetiiniä. Juolukka on hyvä C-vitamiinin lähde.

Juolukan ravintotekijöitä (/100 g)
Energia (kJ/kcal) 161/38
Rasva (g) 0,7
Hiilihydraatti (g) 6,3
Proteiini (g) 0,4
Kuitu (g) 2,4
C-vitamiini (mg) 26


Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli 2021

Käyttö:
Juolukan marjoja voi syödä sellaisenaan. Marjoja voi käyttää myös puuroissa, keittona tai mehuna. Juolukkaa säilötään pakastamalla, kuivaamalla, keittämällä hilloksi tai mehuksi. Mietoa marjaa voi käyttää yhdessä muiden aromikkaampien marjojen kanssa.

Huomioitavaa:
Muumioituneita marjoja ei saa syödä, sillä niissä voi olla myrkyllistä sienirihmastoa.

Juolukkareseptejä

juolukankukka.jpg

Juolukan ruukkumaiset, voimakas-tuoksuiset kukat houkuttelevat pölyttäjiä touko-kesäkuussa.