Tyrni

Hippophaë rhamnoides

Tuntomerkit:
Tyrni on oraoksainen, 0,5–3 m korkea pensas. Lehti on 1–5 cm pitkä ja tasasoukka. Päältä vihertävänharmaan lehden alapuolen väri vaihtelee hopeanharmaasta ruosteenruskeaan. Tyrni kukkii ennen lehtien puhkeamista, toukokuussa. Kasvi on kaksikotinen ja tuulipölytteinen: hede- ja emikukinnot ovat eri yksilöissä. Kukat ovat pieniä, noin 3 mm:n kokoisia ja väriltään kellanvihreitä. Hedelmä on 8–10 mm, pitkänomainen, keltainen tai oranssinkeltainen ja mehevä luumarja.

Kasvupaikat:
Tyrniä esiintyy luonnonvaraisena Pohjanlahden rannikkoalueella ja Ahvenanmaalla. Parhaiten tyrni kasvaa kivisillä hiekka- tai sorarannoilla. Tyrnin juuristossa elävä sädesieniin kuuluva bakteeri sitoo ilmakehän typpeä, joten tyrni kasvaa niukkaravinteisessakin maaperässä. Tyrni vaatii kasvaakseen runsaasti auringonvaloa.  

Satokausi:
Luonnonvaraisen tyrnin marjojen keruun voi aloittaa lokakuussa, jolloin ne ovat mahdollisimman kypsiä ja irtoavat helposti kannastaan. Marjat kerätään mieluiten ensimmäisten pakkasten jälkeen. Tyrnipensaat ovat piikkisiä ja tiheitä, joten marjojen keruu on hankalaa. Marjat poimitaan käsin tai oksia kopautetaan kepillä, jolloin marjat putoavat alustalle, jolta ne kerätään. Poimiminen oksia katkomalla tai musertamalla on kiellettyä.

Ravintoarvo:
Tyrni on luonnonvaraisista marjoista ravintorikkain. Tyrnimarjan energiapitoisuus on suurempi kuin muilla marjoilla (57 kcal/100 g). Marjalihassa ja etenkin siemenissä on öljyä, joka koostuu pääasiassa kerta- ja monityydyttymättömistä rasvahapoista. Marjassa on runsaasti myös C- ja E-vitamiineja sekä ravintokuitua. Polyfenoleista tyrnissä on mm. flavonoleja ja proantosyanidiineja. Tyrnimarjassa on paljon omenahappoa, joka antaa sille vahvan happaman maun.

Tyrnin ravintotekijöitä (/100 g)
Energia (kJ/kcal) 237/57
Rasva (g) 3,2
Hiilihydraatti (g) 2,2
Proteiini (g) 1,5
Kuitu (g) 3,6
Tiamiini (B1) (mg) 0,18
C-vitamiini (mg) 140
E-vitamiini (mg) 3,0


Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli 2021


Sellaisenaan tai pakastettuna myytävälle tyrnimarjalle sallitut ravitsemusväitteet:

  • Runsaskuituinen (6,3 g/100 kcal)
  • Vähän tyydyttyneitä rasvoja (0,8 g/100 g)
  • Ei lisättyjä sokereita (sisältää luontaisesti sokereita)
  • Suolaton (0,0056 g/100 g)
  • E-vitamiinin lähde (3,0 mg/100 g)
  • Sisältää runsaasti C-vitamiinia/Hyvä C-vitamiinin lähde/Paljon C-vitamiinia (140 mg/100 g)
  • Tiamiinin lähde (0,18 mg/100 g)


Käyttö:
Elintarviketeollisuus valmistaa tyrnistä soseita, hilloja, marjajauheita ja mehuja. Tyrniöljyä käytetään ravintolisien ja kosmetiikan valmistuksessa. Marjat sopivat kotitalouksissa sellaisenaan nautittavaksi vaikkapa puurojen tai jogurtin kera. Marjoja voi säilöä mehuna, hilloina tai kuivaamalla tai pakastamalla.


Tehoa tyrnistä -esite (pdf)

Lisää ruokaohjeita tyrnistä