Stensopp, Rödbrun stensopp, finluden stensopp

Boletus edulis, B. pinophilus, B.reticulatus

Kännetecken:
Stensoppen är en stor, stadig, tämligen hård svamp. Hattens ythinna är varierande brun till färgen och aningen klibbig då den är fuktig. Rören ligger tätt. Rören är ljusgrå på en ung svamp och senare blir de gulgröna. Svampens märg är fast och vit. Stensoppens fot är ljus eller ljusbrun till färgen. Det finns ofta ett vitt nätmönster på den som bäst syns längst uppe på foten under hatten. Foten kan vara tämligen rak eller också rund som en tunna.  På en färsk svamp är den emellertid alltid stadig och hård.

Växtplatser:
Stensoppen (Boletus edulis) växer nära gran i barrskogar och särskilt i friska moskogar. Den rödbruna stensoppen (B.pinophilus) växer nära tall och förekommer därför på torrare mark än stensoppen. Den finludna stensoppen (B. reticulatus) växer i lundar på ekens rötter. Stensoppen påträffas i nästan hela Finland, mest allmän är den i södra och mellersta Finland. Särskilt de östra delarna av mellersta Finland är bra växtområden för stensoppen.

Skördeperiod:
Stensoppens skördeperiod räcker från högsommaren till slutet av september.

Näringsvärde:
Stensoppen innehåller rikligt med fibrer. Den innehåller också särskilt B2-, B3- och D-vitamin samt folat, kalium, zink och selen.

Användning:
En gång i tiden vid sekelskiftet förde man stensoppar från östra Finland till Sankt Petersburg i Ryssland där societeten smörjde kråset. Idag exporteras de från Finland särskilt till Italien och Tyskland. Finländarna plockar flitigt stensoppar. Svampen steks som sådan eller torkas i skivor och används som ingrediens i god svampsoppa eller stuvning.

mannynherkkutatti.jpg

Rödbruna stensopp (Boletus pinophilus)

tammenherkkutatti.jpg

Finludna stensopp (Boletus reticulatus)