Fårticka

Albatrellus ovinus

lampaankaapa.jpg

Kännetecken:
Fårtickan har en oregelbunden form och en gul nyans, och kan få en diameter på upp till tjugo centimeter. Ytan på hattens undersida täcks av ett tätt rörlager, som inte lossnar från svampens märg särskilt lätt. Foten är kort, knubbig och knölig. Märgen är fast och vit. Smaken är mild.

Arter som liknar:
Fårtickan påminner om sin nära släkting brödtickan (A. confluens) som är brunare till färgen. Fårtickan blir gröngul då den tillreds medan brödtickan bibehåller sin ursprungliga färg. Brödtickans fruktkroppar är ofta hopvuxna vid fötterna. Brödtickan har en beskare smak än fårtickan.

Växtplatser:
Fårtickan växer i grupper eller cirklar i barrskogar, vanligtvis i växande granbestånd, ofta i mossa. Svampen är allmän i södra Finland och växer på sina ställen längre norrut.

Skördeperiod:
Växtperioden är från augusti till mitten av oktober.

Användning:
Särskilt god är fårtickan stekt som sådan och den lämpar sig utmärkt för torkning. Den kan även konserveras i marinad och djupfrysas i sitt eget spad efter kokning.