Arktiset Aromit ry, Kauppakatu 20 D, 89600 Suomussalmi
Väinönputkilevite
gluteeniton, munaton
200 g margariinia tai voita
1 1/2 dl hyvin hienoksi silputtuja nuoria väinönputkenlehtiä ja/ tai varsia
1 dl rypsi- tai oliiviöljyä
1 dl vettä
Ripaus yrttisuolaa
Ripaus mustapippuria
1 rkl väinönputken siemeniä
Vatkaa sähkövatkaimella pehmeän rasvan joukkoon öljy ja vesi. Lisää silputtu väinönputki ja mausteet. Anna tekeytyä viileässä pari tuntia. Ripottele pinnalle väinönputken siemeniä.
Väinönputki-vaniljakastike
gluteeniton
6 dl täysmaitoa
1,5 dl murskattuja väinönputken lehtiä
2 halkaistua vaniljatankoa
4 suurta keltuaista
5-6 rkl sokeria
1 tl maissitärkkelystä
1/2 dl kuohukermaa
Kaada maito kattilaan, lisää väinönputken lehdet ja vaniljatangot. Kuumenna kiehumispisteeseen miedolla lämmöllä. Vähennä lämpöä heti kun maito alkaa kuplia. Keitä edelleen hyvin varovasti vähintään 10 minuutin ja enintään 20 minuutin ajan, pidä lämpö hyvin alhaisena.
Ota kattila levyltä. Siivilöi, peitä ja pidä kuumana. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kulhossa sileäksi seokseksi. Vatkaa joukkoon maissitärkkelys. Kaada kuuma maito vähän kerrallaan keltuaisten joukkoon, sekoita samalla voimakkaasti. Kaada seos kattilaan ja pane kattila takaisin hyvin miedolle lämmölle. Kuumenna seos hitaasti lähes kiehumispisteeseen, mutta älä anna sen kiehua.
Kastike sakenee vähitellen. Tarjoile kylmänä piirakoiden tai marjasalaatin kera.