Ruokaohjeita maitohorsmasta

Pääruuat

Kaalilaatikko
gluteeniton, munaton

500 g karkeaksi raastettua kaalia
100 g karkeaksi raastettua palsternakkaa
3 dl vettä
2-3 dl maitohorsmasilppua
100 g purjosipulia
2 rkl oliiviöljyä
2 dl puuroutumatonta riisiä
2 dl vettä
100 g sulatejuustoa
2 rkl soijajauhoa
1/2 tl maustesuolaa
2 rkl kuorittuja seesaminsiemeniä

Kaali ja palsternakka kiehautetaan vedessä. Purjo kuullotetaan öljyssä, riisi lisätään ja hetken
kuluttua vesi ja myöhemmin maito. Seosta keitetään, kunnes riisi hiukan turpoaa. Suola, juusto ja soijajauho lisätään, sitten palsternakka-kaaliseos ja maitohorsma. Seos kaadetaan voideltuun paistovuokaan. Ja pinta peitetään seesaminsiemenillä. Lisätään muutama voi nokare pinnalle ja
ruoka paistetaan 200 asteessa noin 1 tunti.

Lehtonen: Ullan yrtit – Luonnon hyötykasvien keruu ja käyttöopas
 

Maitohorsmamuhennos
gluteeniton, maidoton, munaton

1 l maitohorsman nuoria latvoja
3 tomaattia
2 sipulia
Vettä
Öljyä
Persiljaa
Lipstikkaa
Lehtiselleriä
Suolaa
Pippuria
(tilkka kermaa)

Laita silputtu maitohorsma, paloitellut tomaatit ja sipulit kattilaan, peitä vedellä ja lisää öljyä.
Keitä 15–30 minuuttia ja mausta yrteillä, suolalla ja pippurilla. Lorauta lopuksi halutessasi
joukkoon tilkka kermaa ja nauti.
 

Horsma-porkkanamuhennos
munaton

3 porkkanaa
1 sipuli
3 rkl öljyä
n. 1 1/2 dl maitohorsman versoja
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl vettä
4 dl maitoa
1 tl rakuunaa
Yrttisuolaa
Ruohosipulia

Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi ja hienonna sipuli. Hauduta niitä hetki tilkassa öljyä.
Lisää joukkoon silputut maitohorsman versot. Ripottele päälle jauhot. Kaada hetken kuluttua
pikkuhiljaa vesi ja maito koko ajan sekoittaen. Anna muhennoksen hautua noin 20 minuuttia.
Mausta. Sopii tarjottavaksi esim. uunikalan kanssa.
 

Paistettua maitohorsmaa kreikkalaiseen tapaan
gluteeniton, munaton

(1–2 annosta)   
5–6 maitohorsman vartta
1 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
Puolen sitruunan mehu
Suolaa
Mustapippuria myllystä

Ryöppää 20 sentin pituisia horsmanvarsia noin minuutti kiehuvassa vedessä.
Jäähdytä jäävedessä tai siivilässä juoksevan veden alla.
Leikkaa maitohorsman paksummasta päästä puiseva, noin 3 sentin pätkä pois.
Poisleikattava osa on helppo havaita keittämisen jälkeen.
Kuumenna paistinpannussa voi ja öljy, lisää horsmat ja paista rapeiksi.
Mausta suolalla, mustapippurilla ja sitruunamehulla. Tarjoa heti hyvän leivän ja
tuoreen sitruunaviipaleen kanssa.

 

Kastikkeet

Maitohorsmasienikastike
munaton

1-2 rkl öljyä
1 silputtu sipuli
n. 100 g maitohorsman lehtiä tai aivan nuorta kasvustoa pienittynä
n. 200 g metsäsieniä
1 rkl vehnäjauhoja
2 dl maitoa
Suolaa
Pippuria
Muskottia

Sipuli, sienet ja maitohorsman lehdet kaadetaan paistinpannuun öljyn joukkoon ja seosta
haudutetaan muutama minuutti kuumassa rasvassa. Vehnäjauhot sekoitetaan joukkoon,
kiehautetaan ja neste lisätään. Kastiketta keitetään kymmenisen minuuttia ja maustetaan
joko yllämainituilla mausteilla tai kuivatulla persiljalla, kirvelillä ja jauhetulla korianterilla.

Lehtonen: Ullan yrtit – Luonnon hyötykasvien keruu ja käyttöopas

 

Salaatit

Horsma-kurkkusalaatti
gluteeniton, munaton

1 kurkku
2 dl maustamatonta jogurttia
2 dl maitohorsman versoja
1 tl koivunlehtiä hienonnettuna

Kuori ja viipaloi keskikokoinen kurkku. Mausta suolalla.
Sekoita kurkkuihin jogurtti ja hienoksi hakattuja maitohorsman kevätversoja.
Lisää vielä koivunlehdet.

Lähde: Aaltonen T: Yrtit ja villivihannekset

 

Leivonnaiset

Horsma-paprikamuffinssit

4 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
1/2 dl rypsiöljyä
2 dl maitoa
1 muna
1 dl juustoraastetta
5 horsman lehteä
1/2 kpl paprikaa

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita rasva, maito ja muna sekaisin. Lisää juusto, hienonnetut horsman lehdet ja paprikakuutiot nesteen joukkoon. Yhdistä em. seokset. Voitele muffinssipelti tai jaa taikina paperivuokiin. Paista 225 asteessa 15–20 min.

 

Juomat

Yrttijuoma
gluteeniton, maidoton, munaton

Horsmanlehti antaa yrttijuomiin väriä ja makua; se on mainio yrttisekoitusten perusyrtti.
Kuivatut tillinvarret, mintut, sitruunamelissa ja mustaherukan lehdet ovat kotipuutarhurin
mausteita horsmanlehtiyrttijuomaan.

Sekoituksia:

2 osaa horsmanlehtiä
1 osa vadelmanlehtiä
1 osa mustaherukanlehtiä

1 osa horsmanlehtiä
1 osa kanervankukkia
1 osa rantaminttua

Käytä kuivattuja yrttejä 1/2–1 tl /1 1/2 dl vettä. Pane yrttijuoma-ainekset teekannuun ja kaada kiehuva vesi päälle. Anna hautua 5–10 minuuttia. TAI pane teeainekset ja vesi emali- tai teräskattilaan kuumenemaan. Siirrä kattila liedeltä, kun vesi kuplii. Anna hautua hetken aikaa ja tarjoa.
 

Viherjuoma
gluteeniton, maidoton, munaton

Kypsä banaani
Kourallinen villivihanneksia valinnan mukaan:

- nuoria voikukan lehtiä tai kukan terälehtiä
- mustaviinimarjapensaan lehtiä
- ruohosipulia
- maitohorsman lehtiä, latvusta tai kukkia
- koivun lehtisilmuja
- vadelman lehtiä
- nuoria pihlajan lehtiä
- poimulehtiä
- ahomansikan lehtiä
- mustikan lehtiä
- apiloita
- nuorta vesiheinää
Sekä kaksi lasillista lähdevettä

Silppua vihreät, paloittele banaani, lisää vesi vähitellen tehosekoittimeen ja sekoita sakeaksi juomaksi.