Arktiset Aromit ry, Kauppakatu 20 D, 89600 Suomussalmi
Poimulehti-kasvispyörykät
3 dl raastettua porkkanaa ja naurista
1 dl hienonnettua poimulehteä
2 dl keitettyä perunaa survottuna
1 dl keitettyä riisiä
1 dl juustoraastetta
1 kananmuna
1 dl korppujauhoja
1/2 dl oliiviöljyä
Oreganoa, rosmariinia, yrttisuolaa
Yhdistä kaikki ainekset ja sekoita tasaiseksi massaksi.
Pyörittele pulliksi ja paista 225 asteessa noin 30 minuuttia.
Huom! Perunat ja riisin voi keittää samassa vedessä ja survoa yhdessä.
Peruna-poimulehtikeitto
gluteeniton, munaton
5-6 perunaa
1 purjo
1-2 dl hienonnettua poimulehteä
1,5 dl vettä
2 tl yrttisuolaa
Lipstikkaa, basilikaa ja ruohosipulia maun mukaan
Tilkka kevytkermaa
Kuori ja lohko perunat. Huuhtele halkaistu purjo huolellisesti ja paloittele. Huuhtele poimulehdet ja silppua pieniksi. Lisää keitinveteen purjo, perunat ja poimulehdet. Keitä kypsiksi, soseuta, mausta ja lisää halutessasi kerma.
Poimulehtisalaatti
munaton
2 dl nuoria poimulehden lehtiä silputtuina
1/4 amerikansalaattia
Horsmanlehtiä silputtuina
2 rkl hakattuja pähkinöitä
Kastike:
1 dl kermaviiliä
3 rkl sitruunamehua
1 tl sinappia
Ripaus suolaa ja pippuria
Poimulehti-teeleivät
munaton
4 dl hiivaleipäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
2 rkl öljyä
2 dl maitoa
1 dl poimulehtiä
Yhdistä kuivat aineet. Lisää öljy, maito ja hienonnetut poimulehdet.
Taputtele leivinpaperille kahdeksi tasaiseksi leiväksi. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia.
Villivihannespiiras
Pohja:
1 dl kevytmaitoa tai soija/kauramaitoa
1 dl perunajauhoja
2 dl maissijauhoa
1/2 tl suolaa
1/2 tl soodaa
40 g voita tai juoksevaa margariinia
Täyte:
2 punasipulia silputtuna
2 valkosipulin kynttä
4-6 tuoretta tomaattia
100 g fetajuustoa
3 munaa
2 dl kevytmaitoa tai soija/kauramaitoa
Hienonnettua poimulehteä, voikukkaa tai vuohenputkea
Valmista taikina: sekoita kuivat ainekset maidon joukkoon ja lisää rasva viimeisenä. Vaivaa taikina tasaiseksi. Kuullota sipulit ja valkosipuli öljyssä. Kuutioi tuoreet tomaatit ja lisää kuullotetut sipulit . Sekoita joukkoon villivihannessilppu. Sekoita muna ja maito keskenään. Painele taikina pyöreään piirasvuokaan. Levitä täyte ja kaada munamaito päälle. Mausta pippurilla ja suolalla. Paita 175 asteessa 35–40 minuuttia.
Raija Kivinen: Villiinny villivihanneksiin