Ruokaohjeita apilasta 

Levitteet

Hortainen paputahna
gluteeniton, maidoton, munaton

2 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 prk säilöttyjä valkoisia papuja
1 tl yrttisuolaa
Rouhittua musta- ja viherpippuria
2 rkl tuoretta tai pakastettua puna-apilaa tai vuohenputkea
2 rkl tuoretta tai pakastettua voikukkaa hienoksi hakattuna

Kuullota hienoksi hakattu sipuli öljyssä pehmeäksi. Sekoita joukkoon puristettu valkosipuli, pavut ja noin 1 dl papujen säilöntälientä. Hauduta noin 10 minuuttia miedolla lämmöllä, kunnes pavut ovat pehmeitä ja neste haihtunut. Lisää horta, suola ja pippuri. Soseuta sauvasekoittimella paksuksi tahnaksi. Voit valmistaa tahnan myös liotetuista ja keitetyistä pavuista.

Raija Kivinen: Villiinny villivihanneksiin

 

Kastikkeet

Onnenapilakastike
gluteeniton, munaton

2 dl kermaviiliä
1/2 dl tuoretta apilanlehtisilppua
1 sipuli
1/2 dl tillisilppua
Ripaus suolaa, sokeria ja viinietikkaa
Koristeeksi apilankukkia

Hienonna sipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Koristele apilankukilla. Sopii erinomaisesti uusien perunoiden tai salaatin kanssa tarjottavaksi.

Lähde: Kanankaalista Karpaloon, Marttaliitto


Juomat

Yrttijuomasekoitus
gluteeniton, maidoton, munaton

1/3 ruusun terälehtiä
1/3 apilankukkia
1/3 kanervankukkia

Yrttijuomasekoitus valmistetaan mittaamalla kahvikupillista (1,2 dl) kohti 1,5 tl yrttijuoma-aineksia. Veden tulee olla kiehuvan kuumaa ja yrttijuoman haudutusaika on 5-10 minuuttia.